Sărbătoarea zilei – Sfânta Muceniţă Tecla

0
195

sfanta-teclaSărbătoarea zilei – Sfânta Muceniţă Tecla; Sfântul Siluan Athonitul

Sfânta Muceniţă Tecla este prima femeie martiră pentru Hristos. În Sinaxarele Bisericii este socotită întocmai cu Apostolii. Sfânta Tecla s-a născut în cetatea Iconiu, din părinţi păgâni. S-a logodit cu Tamir, un tânăr de neam bun, în timpul în care la Iconiu sosise Sfântul Apostol Pavel, împreună cu Varnava, ca să predice Evanghelia.

Ascultând timp de trei zile şi trei nopţi cuvântările acestuia, Tecla s-a convertit la creştinism şi s-a hotărât să ducă o viaţă de feciorie.

Mama sa, auzind că nu mai doreşte să se căsătorească, a bătut-o, a torturat-o şi a înfometat-o. Pentru că nici după aceste chinuri nu a făcut-o să lepede credinţa în Hristos, mama sa a dat-o pe mâna judecătorului cetăţii şi a cerut să o ardă în foc, invocând că ea nu este fiica ei, ci este „ramura uscată şi blestemată odrasla“. A fost aruncată în foc, dar a ieşit nevătămată.

Sfânta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tânăr şi-a dorit-o soţie. Pentru că a fost refuzat, acesta a acuzat-o în fata conducătorului cetăţii că este creştină. A fost aruncată la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.

Primind binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel, s-a retras într-un loc pustiu, la Maloula, oraş situat la 70 km vest de Damasc, în Siria.

Pentru credinţa ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor, iar toţi cei care ajungeau la peşteră să, primeau tămăduire de orice boală erau cuprinşi.

Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici împotriva ei. Dorind să scape de răutatea acestora, Tecla s-a rugat şi în urma rugăciunilor ei, stanca să despicat şi i-a devenit mormânt.

Sfântul Siluan Athonitul este sărbătorit pe 24 septembrie.

S-a născut în 1866, la Tambov (Rusia), dintr-o familie de creştini. Datorită mustrării primite de la Maica Domnului pentru viaţa trăită în necurăţie, ia hotărârea la vârsta de 26 de ani să ajungă la Sfântul Munte. Se călugăreşte la Mănăstirea Sfântul Patelimon.

(Citeşte mai multe informaţii despre Sfântul Siluan Athonitul)

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Cuvios Coprie;

Mâine, facem pomenirea Sfintei Cuvioase Eufrosina.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.