Sărbătoarea zile – Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia

Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia s-au născut în Nicomidia fiind fraţi. În timpul persecuţiilor pornite de Maximian aceştia, împreună cu mai mulţi creştini, au părăsit cetatea, ascunzându-se în munţi.

evlampie_si_evlampiaCând Evlampie a trebuit să meargă în cetate după hrană, a văzut afişat pe un perete un edict imperial care proclamă prigonirea creştinilor. Pentru faptul că a rupt acest edict a fost arestat şi dus înaintea judecătorului.

Deoarece nu a vrut să se lepede de Hristos înaintea acestuia, Evlampie a fost supus la multe chinuri. Auzind de chinurile fratelui ei, Evlampia s-a înfăţişat înaintea judecătorului, mărturisind credinţă în Hristos. Evlampia a fost la rândul său torturată.

În cele din urmă, Evlampie a fost decapitat, iar sora sa a murit mai înainte ca să i se taie capul. Împreună cu ei au mai fost omorâţi încă două sute de creştini.

Tot în această zi facem pomenirea:

– Sfântului Cuvios Vasian;

– Sfântului Teofil mărturisitorul;

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Sursa: Crestin Ortodox

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here