Sărbătoarea Muzicii din Paris, cu partituri pe versuri de Carmen Sylva

0
189

Cu ocazia Sărbătorii muzicii, Institutul Cultural Român de la Paris prezintă concertul “Anna & Carmen: l’âme roumaine” (“Anna & Carmen: sufletul românesc”), un program muzical inspirat de poemele Annei de Noailles şi ale lui Carmen Sylva (regina Elisabeta a României), se arată într-un comunicat.

Acest eveniment se alătură numeroaselor manifestări muzicale care au loc în Franţa pe 21 iunie, pentru a Fête de la musique, care marchează, simbolic, solstiţiul de vară, arată organizatorii.

Concertul marchează, totodată, 175 ani de la naşterea al reginei Elisabeta a României şi comemorează 85 ani de la dispariţia scriitoarei franceze de origine română Anna, contesă de Noailles.

“Anna & Carmen: sufletul românesc” are loc la Sala Bizantină a Hôtel de Béhague, reşedinţa ambasadorului României în Franţa, de la ora 20.00.

“Pe parcursul celei mai lungi seri a anului, publicul parizian va asculta vocea tinerei soprane Irina Baianţ, invitată specială la acest concert. I se vor alătura soprana Sabine Revault d’Allonnes, violonistul Guillaume Latour, pianista Mary Olivon, precum şi baritonul Jacques-François L’oiseleur des Longchamps, care este şi directorul artistic al evenimentului”, arată organizatorii.

Artiştii vor interpreta creaţii ale compozitorilor Saint-Saëns, Enescu, La Presle, Béesau, Vierne, Bungert, Loiseleur, Marquiset, Delannoy, Dutilleux, de Laurière, Backer Gröndhal – toate inspirate de versuri semnate de Anna de Noilles şi Carmen Sylva.

Regina Elisabeta a României a fost poetă, scriitoare, eseistă, patroana artelor şi ambasadoare a valorilor tradiţionale româneşti. Poporul a supranumit-o “mama răniţilor”, ea şi-a spus Carmen Sylva. A rămas în conştiinţa românilor drept prima regină care a făcut din costumul popular românesc haina de gală a curţii regale şi prima regină scriitoare. “Când îmi vine o idee, indiferent că vreau sau nu, trebuie să mi-o exprim şi s-o strecor în versurile mele; doar cu acest preţ îmi regăsesc linistea”, mărturisea regina-scriitoare în memorii, despre dragostea sa pentru scris.

Poetă şi romancieră franceză de origine română, Anna-Élisabeth de Noailles a creat în 1904, împreună cu alte câteva femei, printre care Julia Daudet şi Judith Gautier, premiul Vie Heureuse, care va deveni mai târziu premiul Femina, dedicat celei mai bune lucrări franceze de proză sau poezie. A fost prima femeie care a primit titlul de Comandor al Legiunii de Onoare, prima femeie acceptată în Academia regală de limbă şi literatură franceză din Belgia, iar Academia Franceză a instituit un premiu în onoarea ei.

Alături de regina Elisabeta, regina Maria şi Elena Văcărescu, Anna de Noailles a fost prima femeie primită ca membru onorific în Academia Română.

Ana Grama