Noile tendințe în construcții, prevăd clădiri confortabile și primitoare cu o reducere a consumului de combustibili convenționali și electricitate.
Acestea pot fi obținute cu ajutorul „arhitecturii solare pasive”. Beneficiul energiei solare este utilizat prin proiectarea clădirilor eficiente energetic, dar există în lume șapte structuri deosebite care îmbină utilizarea energiei solare cu arhitectura lumii moderne, conform Mother Nature Network.
Cybertecture Egg
Comandat de Mumbai, India, Cybertecture Egg are la bază conceptul de a „privi lumea din punct de vedere al unei planetei – o navă de sine stătătoare, cu un ecosistem care permite vieții să existe, să crească și să evolueze „, a declarat designerul James Law.
Structura în formă de ou va găzdui un spațiu de birouri. Ea va fi prevăzută cu panouri solare care vor servi pentru a regla temperatura în interiorul clădirii prin reducerea aportului de căldură și scăderea consumului de energie. O serie degrădini vor fi încorporate în întreaga structură pentru a oferi umbră și estetică naturală. Clădirea va fi alimentată cu ajutorul panourilor solare și turbinelor eoliene pe acoperiș; apa de ploaie va fi recoltată și folosită pentru irigarea grădinilor.
Sonnenschiff sau Oraşul Solar
Este un oraș care produce de patru ori mai multă energie decât consumă. Așezarea este alcătuită din 59 de căsuţe colorate, construite din materiale ecologice și dotate cu panouri şi instalaţii solare moderne.
Aici există și un centrul comercial, Sun Ship, prima clădire comercială care utilizează în totalitate energie verde, construită până acum. Ea este considerată o minune a arhitecturii solare.
O structură inedită creată de arhitecții de la Graft Lab, un veritabil „oraş vertical” complexul din Dubai, în afară de caracteristice energetice eficiente, se remarcă prin modul în care clădirea a fost segmentată și înclinată pentru un aspect unic, futurist. Locuitorii și vizitatorii vor putea să profite din plin de hoteluri, cinematografe, restaurante, magazine și un teatru.
Solar City Tower
Conceput special pentru 2016 Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Solar City Tower, va fi o cascadă generatoare de energie amplasată pe Cotunduba Island. Cladirea va servi ca un far pentru toți cei care sosesc la Rio pe mare sau pe calea aerului.
City Tower Solar va fi simbolul iconic al eforturilor Rio pentru a face 2016 Jocurile Olimpice de vară; vor fi primele jocuri cu amprentă de carbon zero din istorie. Totul începe cu puterea generată de panouri solare. Acestea vor produce energie pentru satul olimpic pe timpul zilei, și vor pompa apa de mare, pe timpul nopții. Această apă de mare va fi apoi eliberată pentru a porni și dirija turbinele. Aceasta poate fi, de asemenea, pompată peste partea de sus a clădirii pentru a crea un perete uluitor de apă, înalt de 105 metri.
Stadionul Național Kaohsiung
Proiectat de Toyo Ito, producția de energie a Stadionului Național Kaohsiung este suficientă pentru a alimenta 3.300 de lumini și două ecrane led outdoor de mari dimensiuni. Deoarece stadionul nu este folosit în fiecare zi, clădirea a fost transformată într-o centrală electrică care pe parcursul zile nelucrătoare, este capabilă să producă aproape 80% din necesarul de energie a zonelor vecine.
Almeisan Tower
Creat de Za’abeel Park în Dubai, Almeisan Tower, denumit așa după numele arab al uneia dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer din constelația Gemini, combină o structură delicată cu un turn solar 600 kW și sisteme de răcire pasive, care funcționează pe principiul „triplu zero” emisii zero, necesar de energie egal cu zero și producție de deșeuri -nulă.
Chicago Solar Tower este un zgârie-nori.
El este protejat aproape complet de panouri solare, care se rotesc după poziția soarelui pe tot parcursul zilei. Panourile sunt poziționate cu grijă pentru a oferi umbră pentru pardoseala clădirii, dar nu a bloca vederea.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual