Șapte minuni arhitecturale necunoscute

0
205
Există, literalmente 1000 de piese arhitecturale frumoase și maiestuoase cunoscute în întreaga lume. Pe lângă acestea, o serie de construcții unice, cu design deosebit și dimensiuni neobișnuite, încă așteaptă să fie descoperite.

Pentru a descoperi câteva din aceste structuri ascunse, BBC Travel și-a întrebat cititorii, prin intermediul site-ului Quora, care sunt unele mai puțin cunoscute repere de arhitectură din lume?

Palatul Parlamentului

România, are 3100 de camere care acoperă 66.000 metri pătrați. Construită în 1984, clădirea în stil neoclasic are 12 etaje, cu opt etaje suplimentare subterane. Cladirea este considerată a doua clădire din lume după clădirea Pentagonului.

Pentru a construi Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucurestiului a fost distrus , inclusiv o parte din districtele sale istorice, mai mult de 30 de biserici și sinagogi și aproximativ 30.000 de case.

Marea Moschee din Djenne

Construită în 1907- Mali, Africa este cea mai mare moschee din chirpici din lume. Este considerată una dintre cele mai mari realizări ale stilului arhitectural Sudano-Sahelian și a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1988.

Cele trei minarete ale moscheii sunt decorate cu trunchiuri de palmier, care ies în afara construcției și sunt folosite ca schele în timpul reparațiilor care au loc în cadrul unui festival, devenit tradiție în lunile aprilie-mai.

O fortăreață de proporții monumentale Fortul Derawar din Pakistan, este format din 40 de bastioane, care se înalță în deșertul Cholistan.

Combinate, zidurile fortului au circumferință de aproximativ 1500 de metri și înălțimi de 30. Deși poate părea ciudat, edificiul nu este foarte cunoscut nici în rândul  pakistanezilor. Aceasta deoarece accesul se face doar pe baza unei invitații și doar însoțit de un lider local.

Chand Baori, India este o scară pătrată care coboară 13 etaje până la o piscină cu apă de culoarea smaraldului.

Cele peste 3500 de trepte au fost construite de regele Chanda din dinastia Nikumbha între anii 800 și 900 d.Hr. Pe lângă rolul practic, de a oferi loc răcăros, ideal în arşita ținutului arid, structura fântânii, impresionează prin arhitectură.

Stari Most, din Bosnia-Herzegovina, sau Podul Vechi, așa cum îl numesc localnicii a fost construit din 456 de blocuri de piatră locală în 1566 de către arhitectul otoman, Mimar Hajrudin.

Cu o lungime de 30 de metri și o înalțime de 24 de metri, este una dintre cele mai cunoscute repere din țară. Este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură islamică din Balcani. În anii 1990, podul a fost distrus în timpul războiului civil dintre forțele sârbe și croații. După război, reconstrucția orașului și podului a durat 10 ani.

Marele Zid din India este cunoscut ca Kumbhalgarh.

El este al doilea cel mai lung perete din lume, după Marele Zid din China. Situat în statul Rajasthan și construit din ordinul conducătorului local Rana Kumbha în 1443, pentru a-și proteja cetatea, zidul are o grosime de 4,5 metri; el se întinde pe o lungime de 36 km şi are 7 porţi fortificate.

Zidul a fost extins în secolul al XIX-lea și protejează acum mai mult de 360 ​​de temple situate în interiorul zidurilor sale, dar rămâne o comoară necunoscută în cea mai mare parte a lumii.

Construită în orașul  Isfahan, Moscheea Şeicului Lotfollah,  între 1603 și 1619, edificiul este neobișnuit prin faptul că nu dispune de minarete sau curte iunterioară, elemente caracteristice moscheilor, pentru că moscheea nu a fost niciodată destinată uzului public, ci ca spațiu de rugăciune pentru familia șeicului. În interiorul sanctuarului pot fi admirate mozaicuri turcoaz, albastre, verzi si galbene, care împodobesc tavanul și pereții. Păunul din centru cupolei sale, crează un uimitor joc de lumina și umbre, în funcție de razele soarelui.

arhitecturăEmanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here