Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta morților – Moșii de Iarnă

0
2748
Moșii de IarnăBiserica Ortodoxă pomenește sâmbătă pe cei adormiți întru Domnul, marcând astfel ceea ce în popor este cunoscut drept „Moșii de Iarnă”. În această zi, în funcţie de obiceiurile zonei în care trăiesc, gospodinele pregătesc colivă şi colaci, piftie, sarmale, ciorbă, plăcinte, fructe şi vin şi lumânări aprinse.

”În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, credincioșii aduc la Biserică ofrande pentru sufletele celor dragi. Astfel, în bisericile și cimitirele ortodoxe se va face pe 14 februarie pomenirea celor adormiți. Această zi mai este cunoscută în Biserica Ortodoxă și sub denumirea populară de Moșii de iarnă”, informează agenția Basilica a Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, ”Moșii de iarnă” marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De săptămâna viitoare, ultima înaintea Postului Paștelui, credincioșii ortodocși lasă sec de carne.

La Moșii de iarnă se împart alimente și, uneori, vase umplute cu mâncare gătită sau cu apă.

În cadrul sărbătorii, la slujbele bisericești sunt pomeniți toți moșii și strămoșii care au trecut la cele veșnice, după care cei prezenți se împărtășesc din bucatele sfințite, pentru ca sufletele celor adormiți să dobândească odihna cea veșnică de la Dumnezeu.

În afară de „Moșii de Iarnă”, pomenirea celor adormiți se face și în sâmbăta dinainte de Rusalii. Aceasta poartă denumirea de „Moșii de Vară”, dar și în prima sâmbătă a lunii noiembrie (Moșii de toamnă). Când primeşti pomana trebuie să spui “bogdaproste”, cuvânt care provine din slava veche – “Bogda prostit”, adică Domnul să-i ierte (pe morţii tăi).

Obiceiuri în Transilvania

În această zonă a ţării, în ziua praznicului, gospodinele slujesc la Biserică pachete cu bucatele preferate de cel comemorat. Alături de colivă, gospodinele pun în pachet şi o prăjitură  specială (pupi), un chec umplut cu mere. După slujbă, pachetele se împart celor săraci. În cimitire, se fac slujbe speciale la mormintele rudelor comemorate, se aprind lumânări şi tămâie.

În Banat, se prepară grâu cu unt

Credincioşii din Banat prepară pentru acest praznic grâu fiert preparat cu unt şi cu brânză.  În pachetele care se împart săracilor, se pune acest preparat specific praznicului şi carne de porc. La fiecare ofrandă se împarte şi câte o lumânare.

În Bucovina

Gospodinele sfinţesc la biserică pachete cu produse lactate şi cu plăcinte umplute cu brânză. După slujba de pomenire, aceste ofrande se împart familiilor sărace care au mulţi copii.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.