Se spune că, o dată la o sută de ani, cine mănâncă o lingură de seminţe negre de susan, muiate în roua strânsă de pe petale de flori, în zorii celei mai lungi zile a anului, va câştiga „nemurirea”… Dar cum nimeni nu a ţinut exact socoteala anilor când se împlineşte suta, este foarte greu să ştii în care dimineaţă dintr-un secol poţi să-ţi câştigi dreptul la veşnicie?
Proprietăţile miraculoase ale seminţelor de susan au trecut şi asupra uleiului obţinut din ele. Un preparat dulce, pe bază de seminţe de susan, numit „Rassi ladu” (un fel de gogoşele tăvălite prin susan sfărâmat), era oferit la anumite slujbe religioase de demult.
Chiar nemurirea nu o s-o găsim în pumnul de seminţe de susan ori în linguriţa de ulei stors din miraculoasa plantă. Dar proprietăţile lor terapeutice nu sunt de neglijat. Bogată în acizi graşi nesaturaţi, pasta de susan (tahini), întinsă pe o felie de pâine este o alternativă la salamuri sau dulceţuri.
Seminţele de susan reprezintă o sursă importantă de calciu, fibre şi alte minerale esenţiale pentru sănătatea organismului şi a pielii. Seminţele de susan conţin şi grăsimi sănătoase, necesare pentru buna funcţionare a metabolismului şi a sistemului endocrin.
O lingură de seminţe de susan (30-40 grame) are în jur de 160-170 de calorii. Însă ştiaţi că o singură lingură de seminţe este atât de bogată în cupru şi mangan, calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc şi triptofan încât vă energizează pentru întreaga zi şi vă reduce şi pofta de mâncare?
Şi pentru că sunt bogate în minerale, fibre şi vitamine, seminţele de susan sunt esenţiale în menţinerea siluetei. Sunt recomandate mai ales în curele de slăbire întrucât vă pregătesc corpul pentru efort şi vă dinamizează organismul. În plus, reglează digestia şi protejează colonul. Conţinutul de mangan din seminţele de susan accelerează arderea grasimilor, prevenind îngrăşarea şi reducând pofta de dulciuri.
Susanul alb este bogat în calciu şi magneziu (de aceea este indicat pentru copii ori pentru femei la vârsta a doua), dar şi în lecitină, astfel încât este un adjuvant foarte bun pentru bătrânii cu probleme de pierdere a memoriei. Susanul negru, datorită compoziţiei sale, are proprietatea de a întârzia îmbătrânirea organismului (cei care consumă susan negru au pielea netedă şi încărunţesc târziu), fiind folosit, în acelaşi timp, pentru mărirea lactaţiei tinerelor mame.
Persoanele care consuma mult alcool și au probleme cu ficatul trebuie să apeleze și ele la semintele de susan pentru a-și menține sănătatea acestui organ. Nu în ultimul rând, vederea este și ea îmbunătățită cu ajutorul semintelor de susan, practica fiind cunoscută din medicina traditională chineză.
Din toate aceste motive, susanul este folosit atât ca substituent în anumite preparate dulci cât și pe, sau în interiorul produsele de panificație.
Sursa: bioaddict.ro
Jurnal Spiritual