Har de albine si nectarul lor
Stim cu totii ca zaharul mai este numit drogul alb, dar nectarul de albine este dulce. Datorita repercursiunilor pe care le are asupra organismului, unii oameni renunta si la zahar. Este necesar sa renuntam la acest indulcitor atat de indispensabil, pe care il iubim si care constituie doza de fericire ce ne- o adminstram la fiecare masa? Daca renunti la o lingurita de zahar, acest lucru te poate ajuta sa salvezi lumea cu un consum minim.
Lumea n-ar putea rezista fără albine. Depindem enorm de ele şi trebuie să le ajutăm să supravieţuiască (David Attenborough- „Planet Earth”).
De două milioane de ani, înainte ca omul să înceapă să practice agricultura, aceste insecte incredibile îşi fac necontenit datoria. Ele polenizeaza plantele contribuind decisiv la înmulţirea lor. Nu degeaba se spune ca trebuie sa fim harnici ca o albina.
Albinele si fabulele
Micile fapturi ale zeilor, au inspirat încă din vremuri vechi, interpretări simbolice, mituri şi legende, poveşti, poezii şi fabule. Temute si iubite deopotriva, incantatoarele si mirificele insecte, au fost descrise de poeti in versuri. Virgiliu spunea: „Unii, la astfel de semne şi pilde, văzând de acestea, / Au socotit că un spirit zeiesc, că un suflu eteric / Este-n albină; un zeu, după ei, le străbate pe toate.”
Care este de doua milioane de ani instinctul ce le face pe aceste insecte, sa prepare tainic in scorburi si in jgheaburi, mierea si ceara? Aceasta se face printr-o alchimie profunda si misterioasa, ce este ascunsa de privirile profane ale omului. Culegand polenul din florile parfumate pe care oamenii nu le pot manca, ele ne dau mierea aurita. Dar albinele pot sorbi mierea, polenul de aur si ceara salbatica, fiind castele fapturi ce respecta legile divine.
Albina e curată, cea mai curată dintre „gujulii” (ce cuvânt frumos! înseamnă gâze, insecte, gângănii); e fertilă, dar în chip cast (în Bucovina, o credinţă populară afirmă că albinele „îşi strâng sămânţa de pe pârâu”.
Ele contribuie la hrănirea a 90% din populaţia globului, notează Shared. „Dacă albinele ar dispărea de pe faţa Pământului, oamenii ar mai avea doar doi ani de trăit”, avertizează Sir David Attenborough. ‘Dacă găsiţi în casă o albină care zace obosită, o simplă soluţie cu apă şi zahăr le va ajuta să se refacă. Amestecaţi pur şi simplu două linguriţe de zahăr alb cu una de apă şi lăsaţi soluţia pe o farfurie în apropiere, ca să ajungă albina la ea”, a mai spus cercetatorul. Asa ca nu e de mirare ca David Attenborough are o idee simplă: pe lângă faptul că te face să simţi că ai o contribuţie mică dar reală la protejarea mediului, renunţarea la una-două linguriţe de zahăr te ajută să ai o dietă mai sănătoasă. Practic, n-ai nimic de pierdut, dimpotrivă.
Ionela Moldovanu