
Salvador Dali. Ştiaţi că
Natura excentrică și neîncetata autopromovare au făcut din Salvador Dali cel mai ieșit din comun reprezentant al mișcării suprarealiste. Savura curtarea maselor, iubea crearea de senzații și mai ales de controverse. ”În comparație cu Velázquez, sunt nimic, dar în comparație cu pictorii contemporani, sunt cel mai mare geniu al lumii moderne”, spunea Dali în 1960.
Salvador Dali a realizat de-a lungul vieții peste 1.500 de picturi, pe lângă ilustrații de cărți, litografii, decoruri și costume de teatru, desene, zeci de sculpturi și multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animație pentru Disney.
Imaginea lui Dali
Imaginea lui Dali, cu mustața inspirată de la maestrul spaniol al secolului al XVII-lea, Diego Velázquez, rămâne vie în istorie. A primit nenumărate critici, valoarea operelor sale fiind contestată și după moarte, însă multe voci afirmă contrariul. ”Dali ar trebui clasat, alături de Picasso și Matisse, între cei mai importanți trei pictori ai secolului XX”, a evidențiat curatorul unei expoziții, la Muzeul de Artă din Philadelphia, în 2005.
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech s-a născut la 11 mai 1904, în Figueres, lângă Gerona, Catalonia, în apropiere de granița cu Franța. Tatăl lui, Salvador Dali y Cusiun, de profesie notar, a avut față de el o abordare mai strictă, în contrast cu cea a mamei, Felipa Domenech Ferres, care adesea trata cu indulgență inclinațiile spre artă și excentricitățile precoce ale tânărului Salvador. Alături de sora mai mică, Ana Maria, și-a petrecut copilăria în Figueras și la locuința de vară a familiei, în satul de pescari Cadaques.
Înainte de a intra la școala de artă
De la o vârstă fragedă, Salvador crea desene complexe, ambii părinți susținându-i talentul artistic și amenajându-i un studio de pictură, înainte de a intra la școala de artă.
Prefera să viseze cu ochii deschiși și să iasă în evidență drept excentricul clasei, purtând părul lung și haine ciudate. Până în 1919, tânărul artist avea deja prima expoziție deschisă, la Teatrul Municipal din Figueres.
Academia de Bellas Artes
În 1921, începe cursurile universitare la ”Real Academia de Bellas Artes de San Fernando” din Madrid. În această perioadă îi cunoaște pe scriitorul Federico García Lorca și regizorul Luis Buńuel.
Prin picturile lui, în care experimentează cubismul, câștigă atenția colegilor studenți. Singurele informații despre cubism le dobândise din reviste și dintr-un catalog primit de la Ramon Pichot. În 1924, încă necunoscutul Dali ilustrează, pentru prima dată, o carte: prima ediție tipărită a poemul catalan ”Las brujas de Llers”, scris de prietenul său Carles Fages de Climent. Dalí a experimentat și curentul Dada, care i-a influențat lucrările întreaga viață.
O revoltă între studenți
După o suspendare de la Academie pentru că provocase o revoltă între studenți, este arestat în Gerona pentru susținerea mișcării separatiste din Catalonia, deși de fapt era apolitic. În 1926, este exmatriculat înainte de examenele finale pentru afirmația sa potrivit căreia niciun membru al facultății nu avea competența să-l examineze.
Între 1926 și 1929, în timpul unor călătorii la Paris, întâlnește personalități influente, precum Pablo Picasso, pe care îl venereză, și Andre Breton, liderul mișcării suprarealiste. În acest timp, Dali creează o serie de picturi care evidențiază influența lui Picasso. Îl cunoaște pe Joan Miró, pictor și sculptor spaniol, care alături de poetul Paul Éluard și pictorul René Magritte, îl inițiază în suprarealism. Până la acea vreme, Dalí lucrase în manieră impresionistă, futuristă și cubistă. Picturile lui ajung să fie asociate cu trei teme generale: universul și senzațiile umane, simbolismul sexual și ilustrarea ideografică.
Colaje de imagini din visele lui
Unul din primele tablouri suprarealiste datează din 1927 — ”Le sang est plus doux que le miel”.
Toate picturile sale în ulei reprezentau colaje de imagini din visele lui. Lucrările presupuneau o tehnică clasică meticuloasă, influențată de artiștii Renașterii, în contrast cu spațiul ireal de vis pe care îl crea cu personaje stranii și halucinante. Contribuția majoră a lui Dalí în suprarealism a fost așa-numita ”metodă paranoico — critică”, un exercițiu mental de accesare a subconștientului pentru stimularea creativității artistice.
Salvador Dali. Ştiaţi că
Începe să se bucure de notorietate internațională, după ce trei din pânzele sale, între care și ”Coșul de pâine” (acum aflată în colecția Muzeului Dali), au fost expuse la cea de-a treia expoziție anuală internațională de la Pittsburg (1928).
În 1929, Dalí o cunoaște pe Elena Dmitrievna Diakonova, o imigrantă din Rusia, cu 10 ani mai în vârstă decât el, pe atunci căsătorită cu scriitorul suprarealist Paul Éluard. O puternică atracție se naște între Dalí și Diakonova, și în curând ea își părăsește soțul. Cunoscută sub numele ”Gala”, Diakonova este muza și inspirația lui Dalí, și, în 1934, îi devine soție. Va apărea pretutindeni în opera artistului, drept ”Galarina” (1944-1945), ”Leda Atomica” (1949) sau ”Galateea” (1952). Gala se ocupă și de problemele legale și financiare ale artistului, îi negociază contractele pentru expoziții și promovare.
”Persistența memoriei”
În 1930, artistul devenise o personalitate a mișcării suprarealiste. Una din cele mai faimoase lucrări din acea vreme și poate cea mai cunoscută este ”Persistența memoriei” (1931). În 1934, omul de afaceri Julian Levy îl prezintă pe Dalí la o expoziție de la New York, moment marcat de controverse.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se mută împreună cu soția în SUA, unde rămân până în 1948, când se întorc în Catalonia. Muzeul Metropolitan de Artă Modernă din New York îi găzduiește o expoziție retrospectivă, în 1941. În 1942, îi este publicată autobiografia ”The Secret Life of Salvador Dalí”.
Dalí rămâne singur și intră în depresie
La 10 iunie 1982, Gala moare, Dali rămâne singur și intră în depresie, având mai multe tentative de sinucidere. Se mută la Pubol, într-un castel pe care îl cumpărase și îl refăcuse pentru Gala. Ajunge în scaun cu rotile, dar prietenii și colegii artiști îl salvează și îl readuc la Figueres, în Teatro-Museo.
La 23 ianuarie 1989, Salvador Dali moare în urma unui atac de cord, la vârsta de 84 de ani. Ceremonia funerară are loc la Teatro-Museo, unde este înmormântat într-o criptă.
Citește și:
„Fată cu balon”, pictură semnată de Bansky, s-a autodistrus după ce a fost vândută…
“Buchetul de flori în pictura românească”
Expoziție de pictură semnată de Zamfir Dumitrescu, prima după 21 de ani
Pictura şi sculptura românească, în expoziţie la Louvres
Pictura profetică a părintelui Arsenie Boca de la Biserica “Sfântul Nicolae” din Drăgănescu
Ana Grama