Saltul credinţei

0
231

Ce înseamnă să „crezi” în Hristos?

Spre a răspunde întrebării, filosoful danez Kierkegaard foloseşte exemplul unui biet înotător ce vrea mai curând să atingă fun­dul apei cu degetul mare de la picior decât să se avânte în apă.

Dar nu e cu adevărat un înotător până ce nu se încumetă în larg. Imaginează-ţi că te-ai afla întins peste 70.000 de stânjeni de apă, lăsându-te în voia forţei de plutire a mării – la fel este şi cu credinţa.

Kierkegaard numeşte aceasta „saltul credinţei”.

Pentru ca saltul credinţei să aibă loc, omul trebuie mai întâi să ajungă la conştientizarea vremelniciei, neputinţei, go­liciunii şi singurătăţii sale. Lucrul acesta se poate întâmpla celor care trăiesc în pă­cat, vinovăţie, ratare, alcoolism, boală, nesiguranţă, disperare. Dintr-o dată omul îşi dă seama că nu poate ţine vârful piciorului pe fundul mării, că trebuie să facă „saltul credinţei”, că trebuie să se încreadă în forţa de plutire a mării.
Şi când face acest lu­cru încearcă slăvita libertate a aruncării peste 70.000 de stânjeni de apă, ştiind că e susţinut nu de vârful piciorului, ci de către Dumnezeu.

Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Anthony M. Coniaris