Săli dedicate faraonului Tutankhamon, inaugurate în Muzeul Egiptean din Cairo

0
944

Patru săli dedicate faraonului Tutankhamon

Patru săli au fost dedicate faraonului Tutankhamon. Acestea au fost renovate recent în cadrul Muzeului Egiptean din Cairo, ele fiind deschise oficial pentru marelui public.

Renovarea celor patru săli face parte dintr-un proiect întins pe durata a şapte ani, care vizează reabilitarea întregului Muzeu Egiptean din Cairo, informează BBC, citat de Mediafax.

Una din cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Cele patru săli, inaugurate de premierul egiptean Ibrahim Mahlab, adăpostesc veritabile comori extrase din mormântul lui Tutankhamon, supranumit „regele-copil”, care a fost descoperit în anul 1922.

Aceasta a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Mvc-001f
Vechimea impresionanta a mormantului lui Tutankhamon

Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.

Renovarea muzeului este finanţată prin fonduri oferite de Uniunea Europeană şi de alţi donatori internaţionali.

Tutankhamon

Muzeul Egiptean, inaugurat în 1902 în Piaţa Tahrir din Cairo, conţine 107 săli cu artefacte. Acestea dateaza din preistorie şi până în epoca Imperiului Roman. Majoritatea colecţiilor se concentrează însă pe epoca faraonilor.

Muzeul expune aproximativ 160.000 de obiecte, care acoperă 5.000 de ani din istoria Egiptului.

Un „pic” de istorie…

Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. – 1327 î.e.n. El si-a inceput domnia în jurul vârstei de opt sau nouă ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de „regele eretic”. Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, şi avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister. Cauza mortii ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.

La tombe de TOUTANKHAMON

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.