Din bucătăria românească veche: Salată de chrysanteme și Mazăre uscată bătută

0
256

salată de crizantemeSăptămâna aceasta vă propunem Salată de crizanteme (chrysanteme) și Mazăre uscată bătută.

Potrivit Agerpres, ambele rețete au fost publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Salată de crizanteme (chrysanteme)

Spală bine mai multe flori de crizanteme (chrysanteme), apoi opărește-le în apă sărată cu oțet. Apoi scoate-le și șterge-le cu o cârpă. După aceea le așezi într’un castron unde se află cartofi fierți, funduri de anghenarii, cozi de crevete și capere ținute în oțet. Se mai adaogă sfeclă fiartă și ouă răscoapte. Sare, piper, oțet, untdelemn. Amestecă.

Mazăre uscată bătută

Se pune mazărea în apă rece să stea o noapte, ca să se moaie și să elimine unele necurățenii. A doua zi se așează la foc în apă fierbinte; când mazărea începe să crape pui un praf de sare. Când a fiert pe deplin o treci, cu zeamă cu tot, printr ‘o sită, forțând trecerea cu un instrument din lemn.

Trecută prin sită o pui iarăși la foc pentru un singur clocot, apoi o bați cu un făcăleț aproape o oră, poate și mai mult, pentru ca să se umfle. Unii adaogă acestei mazăre și o pătrime de fasole pentru ca să-i dea coloarea mai albă și să-i modifice gustul.

Mazărea bătută se mănâncă adiționându-i la masă untdelemn sau uleiu de in.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.