Sabrina Pasterski, tânăra care ar putea fi noul Einstein | FOTO

0
250

La doar 14 ani, Sabrina Pasterski construise deja un prototip de avion. Opt ani mai târziu, tânăra era absolventă a Massachusetts Institute of Technology şi un candidat la studii doctorale la Harvard. Cercetătoarea a fost numită einstein, iar francezii o numesc noua Marie Curie.

Sabrina Pasterski s-a născut la 3 iunie 1993 într-o suburbie a orașului Chicago. La 13 ani, a început contruirea propiului său avion, cu care ulterior a zburat ulterior până în Canada. Tatăl său, avocat și inginer mecanic totodată, a încurajat-o să-și urmeze visurile.

Ea aprofundează câteva dintre cele mai complexe probleme ale fizicii, care i-au preocupat deopotrivă pe Stephen Hawking şi Albert Einstein la începuturile carierelor lor, potrivit ozy.com

Tânăra este pasionată de găurile negre, de spațiile temporale și mai ales de gravitația cuantică. Cei mai mari cercetători din lume îi prezic un viitor mai mult decât promițător. Descoperirile din acest domeniu ar putea să schimbe dramatic înţelegerea noastră în ceea ce priveşte modul în care funcţionează universul.

În 2006 s-a apucat să-și construiască, în garajul tatălui său, propriul său aparat de zbor, cu propriile sale mijloace. Cu acest aparat a și zburat, singură, în 2009, la 16 ani, după ce a fost autorizată de instructorul său, celebrul Jay Maynard.

A devenit astfel cel mai tânăr pilot care a zburat vreodată cu un aparat construit de el însuși. Imediat după aceea a primit o scrisoare de la însuși Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care i-a propus să o angajeze.

Deși nu foloseşte reţelele sociale precum Facebook, LinkedIn sau Instagram și spune că nu are nici măcar un smartphone, deține un canal pe YouTube, numit PhysicsGirl, acolo unde, printre altele, prezintă și procesul de construire a aparatului său de zbor, într-un film intitulat „Sabrina 2006: construirea unui avion pentru tatăl meu”.

Tânăra consideră fizica drept ”elegantă” şi, în acelaşi timp, ”plină de utilitate”. În interviul publicat de ozy.com, spune că are câţiva prieteni apropiaţi dar nu a avut niciodată un prieten, nu a băut niciodată alcool şi nu a fumat.

”Prefer să fiu mereu concentrată şi sper să fiu cunoscută pentru ceea ce fac şi nu pentru ceea ce nu fac”, a mărturisit Sabrina.

Ana Grama