Să traversăm… Plaiul Hoților

Plaiul Hoților- un colț de rai

0
339

Plaiul Hoților- un colț de rai

Plaiul Hoților -Așa cum v-am obișnuit în paginile Jurnalului Spiritual, vom așterne câteva rânduri care descriu un colț de rai, intitulat Plaiul Hoților. Este vorba despre o rezervație naturală de tip paleontologic, aflată în județul Prahova, pe teritoriul administrativ al orașului Sinaia, în partea de sud-vest a acestui oraș, lângă drumul național DN71 ce leagă județul Prahova de județul Dâmbovița.

plai1Zonă de abrupturi calcaroase, Plaiul Hoților este considerată un remarcabil monument al naturii. Inclusă în Parcul Natural Bucegi, este situată la 1.100 de metri altitudine.  Se întinde pe o suprafață de aproximativ șase hectare, pe o culme în prelungirea Munților Păduchiosul.

Prin intermediul Legii nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului național de amenajare a teritoriului național — Secțiunea a III-a) zona a fost declarată arie protejată.

Potrivit http://www.cesavezi.ro, Plaiul Hoților reprezintă o zonă de abrupturi calcaroase

Cu formațiuni de flișuri cretacice stratificate, alcătuite din roci argilo-marnoase de culoare cenușiu-gălbui, marne tari și conglomerate tilloide.

plai2Principalul obiectiv ocrotit în cadrul acestei rezervații este reprezentat, de blocurile mari de calcar de Stamberg în care au fost determinate peste 250 de specii de fosile ale unor organisme. Acestea  trăiau acum zeci de mii de ani în acest areal, ceea ce face din această arie protejată una dintre cele mai importante rezervații din Parcul Național Bucegi, se arată pe www.looms.ro.

80 de specii de moluște

De asemenea, dacă mergem prin zonă observăm cu ușurință existența a 80 de specii de specii de bivalve (moluște). 60 de specii de gasteropode precum și specii de decapode (crustacee). Cefalopode, branhiopode, corali, hidrozoare și spongieri.

Mai mult decât atât, rocile care se găsesc în zona Plaiului Hoților conțin numeroase fosile vegetal. Acestea  se amestecă printre fosilele de origine animală, alcătuind un areal unic prin bogăția datelor oferite cercetătorilor.

Roci argilo-marnoase

Conform informațiilor oficiale, în cadrul formațiunilor cretacice, pot fi detectate du ușurință apariția unor roci argilo-marnoase, de culoare cenușiu-gălbui. Sunt acoperite de marne tari, de cărbuni de pământ și de conglomerate tilloide. În plus, aici se găsesc și unele șisturi marno-argiloase cu inserții de calcit. Cu bogate depozite de faună fosilă, precum și cu depozite de resturi fosile de plante.

plai3Atât din perspectivă paleontologică, cât și peisagistică, locul fosilifer Plaiul Hoților întrunește toate notele definitorii unui obiectiv turistic impresionant din Valea Prahovei.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.