Să respingem minciuna

0
146

„Pentru aceea, lepădând minciuna, grăiți adevărul.” (Efeseni 4, 25)

minciunaApostolul Pavel le spune asta celor ce cunoscuseră deja adevărul creștinismului, îndemnându-i să renunțe cu totul la minciuna, care este atât de răspândită în toate timpurile. Așadar, după cât se vede, nici măcar după convertire sufletul omenesc nu leapădă dintr-o dată și cu ușurință minciuna, în care se înveșmântează ca într-o haină cu care este obișnuit.

Facem mereu schimb de vorbe deșarte; ne fură fără să vrem cele exterioare; ne înșelăm unii pe alii; dăm convorbirilor banale o însemnătate exagerată și sub pretextul amabilității spunem o mulțime de lucruri vane. Nu numai în cuvintele, ci și în privirile noastre, chiar și în gândurile și în simțămintele noastre arareori își găsește loc, din păcate, adevărul adevărat.

În toate raționamentele noastre se amestecă ceva nefiresc, ceva ce ne-am obișnuit să numim „norme de comportament social”; privim toate în lumina unor prejudecăți pe care ni le-am însușit, ascultând prea rar de inima noastră. Cât de rar gândim și simțim corect! De câte ori, în pofida îndemnului conștiinței noastre, în pofida cuvântului lui Dumnezeu, ne mulțumim în ceea ce facem cu o onestitate aproximativă? Cât de des denaturăm și ascundem adevărul prin vorbele noastre!

Totuși, ca să merităm numele de popor al lui Dumnezeu, trebuie să ținem întotdeauna și în toate privințele de Legea supremă, care nu îngăduie în nicio privință duplicitatea. La temelia fiecărui gând al nostru să stea adevărul, călăuzindu-ne fiecare pas făcut pe calea acestei vieți.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.