Să priveşti înapoi

0
188

13 mai: Sfânta Muceniţă Glicheria
Fapte 10, 34-43; In 8, 12-20

Glicheria a murit sub domnia împăratului Antonius (138-161).

Darea de seamă a lui Dumnezeu (partea a II-a)

Este un bun exerciţiu să priveşti înapoi şi să cercetezi darea de seamă a lui Dum­nezeu.

Înşiră-ţi toate ocaziile când ai aşteptat să se întâmple ceva şi s-a întâmplat. Sau, dacă nu s-a întâmplat, cât de puţin a contat aceasta. Fă-ţi o listă mentală cu bi­necuvântările date de Domnul. Ele pot fi fără sfârşit.

În mare parte, Biserica ne aduce mereu aminte trecutul, spre a ne întări pentru prezent şi a ne da nădejde pentru ceea ce aşteptăm. Ni se aduce aminte de grija lui Dumnezeu faţă de poporul Său în trecut.

El ne-a zidit cu dragoste. A ales un popor, pe Israel, care să fie unealta Sa întru aducerea unui Mântuitor pentru noi toţi.

La pli­nirea vremii, Mântuitorul a venit ca să trăiască şi să moară, şi apoi să Se ridice din nou pentru noi. Dumnezeu nu ar fi intrat niciodată în lume în Persoană dacă nu ar ne-ar fi iubit şi nu ar fi avut rânduieli mari pentru noi. Noi nu aşteptăm într-un gol, ci aşteptăm în uimitoarea istorie a lui Dumnezeu, Care face făgăduinţe şi le ţine.

Troparul Muceniţei Glicheria

Mieluşeaua ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iu­besc, şi pe Tine căutând mă chinuiesc, şi împreună mă răstignesc, şi împreună mă îngrop cu botezul Tău, şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc întru Tine, şi mor pentru Tine, ca să şi viez întru Tine, şi ca pe o jertfă fără de prihană, primeşte-mă pe ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuieşte sufletele noastre

Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Anthony M. Coniaris