Să ne amintim de … Ștefan Iordache

0
170
Ștefan IordacheÎn anul 1941, în ziua de 3 februarie s-a născut la București actorul Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori de teatru, film și televiziune.

Timp de 49 de ani a onorat numele teatrului românesc, interpretând memorabil pe scenă mari roluri precum Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. A avut de asemenea o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune; a jucat în numeroase filme pentru marele ecran.

Ștefan Iordache „și-a petrecut copilăria la Calafat, la bunicii din partea mamei.

El a venit cu părinții în capitală la o vârstă fragedă și și-a petrecut copilăria în continuare în cartierul Rahova din București, într-o familie de oameni simpli, care și-au dorit ca fiii lor să învețe carte. În școală a fost bun la matematică și științele exacte. Studiile teatrale nu au fost prima lui alegere.

Ștefan Iordache  dat la Teatru abia după ce a picat, la 16 ani, examenul de admitere la Medicină.

După acest eșec, întâmplarea a făcut să fie inclus în brigada artistică a unei cooperative. În anul următor, 1959, a dat la Teatru și a fost admis ultimul la IATC. A absolvit însă secția de Actorie a institutului printre primii și a avut o carieră artistică încununată de succes, până la sfârșitul vieții. Ultimul său rol a fost Prințul Potemkin, în piesa Ecaterina cea Mare, de George Bernard Shaw. Ea a fost pusă în scenă, în 2008 la Teatrul Național București”.

Rolul lui Victor Petrini din filmul ‘Cel mai iubit dintre pământeni’ a fost unul dintre cele mai remarcabile roluri care l-au consacrat.

A mai jucat pe scena multor teatre precum Nottara, Teatrul Mic și Teatrul Național din Craiova. Pasionat de muzica, el și-a lansat propriul album ‘Magazinul Meu de vise’ în 2007.

A mai colaborat cu Gheorghe Dinica și cu Nelu Ploiesteanu la albumul ‘Cântece de petrecere’, în anul 2003. S-a lansat în muzica în 1997; a realizat duete cu Angela Similea și Sanda Ladoși.

Dovada unui foarte bun interpret de muzică ușoară este celebrul duet Ștefan Iordache-Sanda Ladoși, în care s-au interpretat o serie de cântece înregistrate pe mai multe CD-uri.

A fost căsătorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela Tonitza-Iordache, teatrolog și profesor universitar. Din păcate nu au avut copii.

Suferind de leucemie, la data de 14 septembrie 2008, actorul s-a stins din viață într-un spital din Viena. El a fost înmormântat cu onoruri militare în comuna Gruiu.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.