Colesterolul, pe înţelesul tuturor

0
561
colesterolulColesterolul este un material ceros, produs în mod natural de către ficat care se găseşte în compoziţia membranelor celulare şi are rolul de a proteja celulele nervoase şi de a ajuta organismul în producerea hormonilor  – precum estrogen, progesteron şi testosteron şi vitamina D, potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie.

Cu toate acestea nivelurile mari de colesterol aduc prejudicii organismului. Ne putem verifica nivelul de colesterol din organism printr-un simplu test de sânge care măsoară colesterolul total, HDL (lipoproteine ​​cu densitate mare), LDL (lipoproteine ​​cu densitate scăzută) şi al trigliceridelor, un alt tip de grăsimi prezente în sânge.

Conform Asociaţiei Americane a Inimii HDL este colesterolul „bun”. El păstrează LDL, colesterolul „rău”, la niveluri scăzute. Prea mult colesterol LDL se depune pe pereţii arterelor, formând plăcile ateromatoase, care reduc cantitatea de sânge şi oxigen care merg către inimă, provocând astfel  boli de inimă şi atac de cord, informează Live Science.

Valorile ridicate ale LDL-ului se datorează, în principal, unui stil de viaţă dezorganizat. Nu există niciun simptom corelat cu nivelurile ridicate ale acestuia. De aceea, Institutul Naţional al Inimii, Sângelui şi Plămânilor din SUA, recomandă analize de sânge pentru verificarea colesterolului încă de la vârsta de 20 de ani şi apoi la fiecare cinci ani. Medicul va fi în măsură să spună dacă nivelul colesterol a crescut prea repede, şi poate interveni, acolo unde este nevoie, cu un plan de tratament.

Factori de risc

Este cunoscut faptul că nivelurile mari de colesterol sunt legate de consumul alimentelor bogate în grăsimi saturate. Vorbim despre carne grasă de vită, carne de porc, alimente prajite, lapte, unt şi brânzeturi cu conținut ridicat de grăsimi. La toate acestea se adaugă lipsa activităţii fizice. Însă colesterolul poate avea şi cauze ereditare.

Vârsta şi sexul sunt de asemenea factori de risc. Femeile au un nivel mai mic al colesterolului LDL, înainte de menopauză, dar apoi colesterolul începe să crească, potrivit studiilor Asociaţiei Americane a Inimii. Diabetul şi fumatul cresc şi ele probabilitatea unor niveluri ridicate ale LDL-ului.

Pentru efectuarea unor analize în vederea depistării nivelului de colesterol, medicul vă poate cere să nu mâncaţi cu 12 ore înainte de efectuarea testelor.  Apoi cu ajutorul unei probe de sânge, medicii pot măsura diferitele concentrații ale colesterolului total, colesterolului HDL şi al LDL –ului şi trigliceride.

Prevenire şi tratament

În 2013,  Colegiul American de Cardiologie împreună cu Asociaţia Americană a Inimii au introdus noi orientări în ceea ce priveşte colesterolul. Potrivit noilor recomandări, pacienţii care au probleme cu niveluri de colesterol ar trebui să primească tratament cu statine.

Statinele sunt sunt medicamente care blochează producţia de colesterol. Pot ajuta organismul să reasbsoarbă colesterolul depus pe pereţii vaselor de sânge. În urma studiilor efectuate, specialiştii recomandă tratamentul cu statine pentru patru categorii de pacienţi:

  • care au suferit de boli cardiovasculare
  • care au un nivel al LDL-ului mai mare sau egal cu 190 mg / dl
  • care suferă de diabet zahart de tip II
  • care au un risc ridicat de boli de inimă.

Cel mai bun mod de a preveni nivel ridicat de colesterol este același mod de a–l trata. Adică trebuie adoptat un stil de viaţă sănătos. Importante sunt şi scăderea în greutate, consumul de alimente cu conţinut scăzut de grăsimi saturate, eliminarea grăsimilor trans, consumul de cereale integrale, fructe, legume, peşte şi consumul moderat de alcool. Astfel  este posibilă menţinerea nivelurilor de colesterol şi trigliceride în limite normale. De asemenea, Asociaţia Americană a Inimii recomandă exercitiile regulate, între 30  şi 60 de minute pe zi, şi renunţarea la fumat, pentru un nivel al colesterolului LDL scăzut.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.