Să dăm fără reproșuri

0
197

De este cineva din voi lipsit de înțelepciune, s-o ceară de la Dumnezeu. Cel ce dă tuturor destul și fără înfruntare, și i se va da lui. (Iacov 1, 5)

daruitDomnul dă cu mărinimie și fără să reproșeze. Noi însă, atunci când dăm, rareori ne putem abține de la reproșuri. Le reproșăm oamenilor că cer atât de des și atât de mult, nu pierdem prilejul de a le face o întreagă morală, amintindu-le că nu au fost recunoscători pentru binefacerile trecute. Domnul nu face așa cu noi, păcătoșii. Putem să-I cerem ajutorul de nenumărate ori pe zi: El nu ne va reproșa niciodată asta. Îi putem aduce toate nevoile noastre nenumărate, fără deosebire. El nu va găsi niciodată că sunt prea multe.

După ani îndelungați de nepăsare, de înstrăinare, când, în sfârșit, ne îndreptăm spre Domnul din nou, El nu reproșează acest trecut, fiind gata întotdeauna să reverse asupra noastră milostivirea Sa și să ne primească cu dragoste, ca pe fiul risipitor, ieșindu-ne în întâmpinare. Iată de ce cuvintele: El dă tuturor destul și fără înfruntare (imputare) arată foarte bine această însușire dumnezeiască!

Domnul ne dă, într-adevăr totul: S-a dat pe Sine Însuși omenirii păcătoase. Păcătoșenia noastră, nevrednicia noastră nu pot schimba dragostea Lui, care pe toate le acoperă, întotdeauna îndelung rabdă. Să nu vă temeți, deci, de reproșurile Lui, ci numai de reproșurile conștiinței voastre, dacă veți întârzia să vă întoarceți la mărinimosul, iubitorul vostru Părinte. Fie ca milostivirea Lui, cu care ați făcut nesfârșit de des cunoștință, să vă învețe și pe voi nu doar să cereți și să primiți, ci și să dați – să dați aproapelui vostru tot ce puteți, cu dragoste nefățarnică, destul și fără înfruntare, cum ați primit și voi de la Dumnezeu!

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here