S-a întâmplat la 9 octombrie 1835: S-a născut Camille Saint-Saëns, compozitor, organist, dirijor şi pedagog francez. Camille Saint-Saëns (n. Paris- d. 16 decembrie 1921, Alger) a fost un compozitor francez din epoca romantică, rămas cunoscut datorită operei sale cu caracter biblic, intitulată „Samson şi Dalila”. Personajele, care trec prin drame romantice, iubiri şi trădări, rămân clasice prin comportamentul lor universal valabil.
Filonul dramatic este construit şi condus prin mijloace muzicale tradiţionale, dar are un aparat orchestral şi vocal impresionant, amintind de oratoriile lui Georg Friedrich Haendel şi de muzica lui Christoph Willibald Gluck.Saint-Saëns scrie în primul rând muzică simfonică (5 simfonii şi concerte), dintre care cele mai reprezentative sunt „Simfonia a treia” şi „Simfonia pentru pian şi orgă”. Cele cinci concerte pentru pian, trei pentru vioară şi două pentru violoncel îl situează pe compozitor în rândul primilor creatori francezi de acest gen.Ca un veritabil romantic, Saint-Saëns scrie poeme simfonice, fiind creatorul acestui gen în Franţa. Cea mai cunoscută dintre lucrările sale de acest gen este „Dans macabru”, după o poezie de Henri Cazalis.
Charles-Camille Saint-Saëns a fost singurul copil al lui Jacques Saint-Saëns, un funcționar al ministerului de interne și soția sa, Francoise Clemence. Sa născut în octombrie 9, 1835, în Rue du Jardinet, Paris. Jacques Saint-Saëns a murit la două luni după botezul său și datorită sănătății sale; Mama lui Camille Saint-Saëns la dus la Corbeil unde locuia cu o asistentă medicală timp de doi ani. Înainte de împlinirea vârstei de 3 ani, Saint-Saëns a prezentat un teren perfect și chiar sa bucurat de selectarea melodiilor pe pian. Saint-Saëns a învățat pianismul de bază de la mătușa sa mare, înainte de a deveni studentul lui Camille-Marie Stamaty.
Saint-Saëns și-a făcut debutul la vârsta de zece ani la Salle Pleyel, într-un program care include concertele de pian ale lui Mozart și Beethoven 3rd. La 1848, sa alăturat Conservatorului din Paris, o academie de muzică renumită, unde a fost încurajat să se specializeze ca organist. Ca student, a compus o lucrare corală numită Les Djinns și o simfonie A-majoră. El a concurat pentru premiul muzical de la Prix de Rome la 1852, dar nu a avut succes. Mai târziu a câștigat concursul Societe Sainte-Cecile în același an.
După ce a părăsit academia muzicală la 1853, Saint-Saëns a devenit organist la biserica Saint Merri, unde a câștigat un venit confortabil. De asemenea, îi permitea suficient timp să se concentreze pe compunerea și să urmeze o carieră de pianist. A câștigat din nou concursul Societe-Cecile cu opusul său, Simfonia în E-flat. În 1858, a devenit organist al bisericii imperiale a lui La Madeleine. În 1861, Saint-Saëns a devenit profesor la Ecole de Musique Classique et Religieuse unde a predat lecții de pian. El a demisionat din postul său de predare în 1865 pentru a-și continua cariera de pianist.
Saint-Saëns a avut premiera celui de-al doilea concert de pian în 1868, care ia adus respectul și adorația pe care și-a meritat atât în Franța, cât și în străinătate. Saint-Saëns a servit în Garda Națională în timpul războiului franco-prusac. Pentru a ajuta la promovarea muzicii franceze, Bussine și Camille au format Societe Nationale de Musique împreună cu el în calitate de vicepreședinte. Ulterior a demisionat și a devenit pianist și compozitor independent.
Saint-Saëns s-a căsătorit la vârsta de treizeci de ani, dar căsnicia nu a avut succes. Saint-Saëns și soția sa, Marie Truffot, aveau doi fii care au murit în copilărie. Căsătoria nu a durat, deoarece Saint-Saëns ia învinuit soția pentru moartea accidentală a fiului său cel mare.
Saint-Saëns a scris câteva concerte de pian, inclusiv concertul egiptean din F-major în timp ce se afla în Luxor. A compus patru poezii simfonice care au urmat modelele folosite de Liszt și cele patru; simfonia 3rd a fost cea mai faimoasă. Saint-Saens a compus aproximativ zece opere în timpul vieții sale, dar este cunoscut mai ales pentru opera sa „Samson şi Dalila” pe care a scris-o în 1877. A scris, de asemenea, peste operele 49 de la 1840 până la ultimii ani. Una dintre faimoasele sale lucrări de cameră a fost Cvintetul de pian pe care la compus în 1855.
Surse:
https://www.allmusic.com/artist/camille-saint-sa%C3%ABns-mn0000688311/biography
http://www.classical-music.com/topic/camille-saint-sa%C3%ABns
https://www.britannica.com/biography/Camille-Saint-Saens
https://lanto.ro/camille-saint-saens-un-geniu-al-epocii-romantice/
https://www.bach-cantatas.com/Lib/Saint-Saens-Camille.htm
Alte articole găsiţi aici.