S-a întâmplat la 8 octombrie 1889

0
153

S-a întâmplat la 8 octombrie 1889: S-a născut Nina Arbore, pictoriţă, graficiană româncă (d. 1942). Nina Arbore provine dintr-o familie de intelectuali, descendenţi dintr-un neam boieresc originar din Moldova. După terminarea studiilor liceale la Bucureşti, timp în care a luat lecţii de desen de la Nicolae Vermont, se înscrie la Academia din München, la clasa profesorului Angelo Jank (1868 – 1940).

      Decide să-şi definitiveze studiile la Paris, unde a frecventat Academia liberă condusă de Matisse. Contactul cu faimoasa cage aux fauves a jucat un rol decisiv în orientarea ulterioară a artistei, cea mai mare parte a creaţiei sale fiind tributară inovaţiilor plastice aduse de Henri Matisse.După experienţa pariziană, Nina Arbore revine în ţară, unde şi-a desfăşurat activitatea până la sfârşitul vieţii.
       Se împarte între lucrul de atelier, cariera didactică (predă doi ani la Academia de Artă Decorativă înfiinţată de Maxy) şi pictura bisericească (Sinaia şi Constanţa). Desfăşoară o intensă activitate expoziţională, fiind acceptată în cercurile cele mai selecte ale modernismului, spre exemplu numele artistei fiind regăsit în selecţia expoziţiei „Contimporanul” din 1924.
      Participă la toate expoziţiile grupului Femeilor pictore şi sculptore, a cărui membră fondatoare a fost alături de Cecilia Cuţescu-Stork şi Olga Greceanu. De asemenea participă constant la Saloanele Oficiale ale vremii şi la alte expoziţii de grup, de răsunet în epocă: Arta română, Arta nouă, Grupul nostru, Expoziţia internaţională de la Barcelona, Expoziţia de artă futuristă de la Roma.Registrul tematic al artistei este restrâns, abordând cu predilecţie compoziţii cu portret, naturi statice şi rareori peisaje (totdeauna urbane). În 1916, alături de Olga Greceanu și Cecilia Cuțescu-Storck, artista a înființat „Asociația femeilor pictore și sculptore”, asociație prin intermediul căreia se organizau expoziții care promovau numeroase femei ce au reușit să-și expună public lucrările în perioada interbelică. Asociația era patronată de către Casa Regală a României prin Regina Elisabeta și mai apoi de către Regina Maria.
      După reînregistrarea societății artiștilor plastici din Basarabia – Societatea de Belle Arte din Basarabia – Nina Arbore conlucrează alături de August Baillayre, Vasile Cijevschi, George Petrașcu, Milița Petrașcu, Alexandru Plămădeală ș.a., la viața artistică de la Chișinău, simultan antrenează plasticieni originari din Basarabia în acțiuni de creație în alte centre culturale din România.
      A fost profesor în învățământul artistic, Academia Artelor Decorative, 1926-1927.După punerea într-un con de umbră, de la finele anilor 1940 până la mijlocul anilor 1960, opera sa, treptat-treptat, este repusăîn circuitul cultural. Abordările semnate de criticul de artă Tudor Stavilă, dar, în mod deosebit, de Gheorghe Vida, care a editat o primă monografie despre opera și activitatea Ninei Arbore – Gheorghe Vida. Nina Arbore. [Monografie-album]. – Ch., Editura ARC. Maeștri basarabeni din secolul XX, 2004. –80 P. + il. – redau dimensiunea adevărată a ceea ce înseamnă și poate să însemne Nina Arbore în arta românească și în dezvoltarea culturii secolului al XX-lea.Operele sale au fost incluse în multiple colecții publice: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă București, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române etc.
        Stilul abordat, în esenţă eclectic, se revendică de la fovism, expresionism, noua obiectivitate, noul clasicism, iar uneori recurge la stilizări decorative de tip post-bizantin.Lucrarea „Vas cu crini” face parte dintr-o serie tematică favorită a artistei, preocupată de o interpretare simbolică a motivelor picturale. Nina Arbore exploatează culorile, reuşind prin dublul contrast puternic (roşu/verde şi oranj/albastru) să obţină efectul nuanţat a ceea ce numea Louis Vauxcelles – „fiare sălbatice”. Este o compoziţie solidă, rezolvată în linie clasicizantă, care reflectă perfect crezul artistei: „urăsc tot ce e vulgar şi insistent. Caut măreţie şi seriozitate clasică”.
Surse:

http://galeriaportretelor.ro/item/nina-arbore/

http://www.akademos.asm.md/files/Nina%20Arbore%20doamna%20a%20artelor%20frumoase%20romanesti.pdf

http://artindex.ro/2012/05/16/arbore-nina/

https://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/nina-arbore-1889-1942-2981824

https://adevarul.ro/locale/constanta/o-romanca-ultima-ucenica-marelui-matisse-nina-arbore-pictat-aur-biserica-monumentala-constanta-1_56e2aef45ab6550cb8bc78d0/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.