S-a întâmplat la 7 octombrie…
– „Ziua internaţională a muncii decente”, marcată la iniţiativa Confederaţiei Sindicale Internaţionale; la această dată (dar şi în perioada ce precede aceasă zi) sunt organizate manifestaţii/sesiuni de informări în vederea sensibilizării actorilor sociali, a instituţiilor administrative şi politice, a societăţii civile asupra importanţei majore, pe termen lung, pe care o are munca decentă.
– 1571: Bătălia de la Lepanto: Flota unită a Spaniei, Maltei, Veneţiei, Genovei şi Ducatului de Savoia, organizată de Papa Pius al IV–lea, zdrobeşte flota turcă.O flotă a Ligii Sfinte, o coaliţie de state maritime catolice, a învins decisiv principala flotă a Imperiului Otoman. Bătălia care a durat cinci ore s-a dat la marginea nordică a Golfului Patras, în largul coastelor Greciei de vest actuale, unde forţele otomane navigau spre vest din baza lor navală de la Lepanto. Acolo, otomanii au întâlnit forţele Ligii Sfinte, ce veneau de la Messina. Victoria Ligii Sfinte a prevenit transformarea Mării Mediterane într-un canal de circulaţie al forţelor musulmane, a protejat Italia de o mare invazie otomană, şi i-a împiedicat pe otomani să înainteze mai departe în flancul sudic al Europei. Lepanto a fost ultima mare bătălie navală dusă aproape în întregime de galere cu vâsle.
– 1698: Mitropolitul Atanasie Anghel şi 38 de protopopi ortodocşi din Transilvania acceptă unirea cu Biserica Romano-Catolică, cu condiţia menţinerii vechiului rit şi a extinderii privilegiilor de care se bucura clerul catolic şi asupra preoţilor români.
– 1769 – James Cook descoperă Noua Zeelandă.James Cook (n. 27 octombrie 1728 – m. 14 februarie 1779) a fost un explorator şi navigator britanic. El a făcut trei călătorii în Oceanul Pacific, în cadrul cărora a descoperit insulele Société (azi Polinezia franceză), Noua Zeelandă şi Sandwich (azi arhipelagul Hawaii). Insulele Société au fost denumite după Royal Society de la Londra, care a finanţat expediţia. James Cook fost ales de Royal Society pentru a conduce o expediţie pe vasul Endeavour pentru a observa împreună cu astronomul Charles Green tranzitul lui Venus şi a explora noi locuri din Oceanul Pacific. În timpul primei sale călătorii în Pacific, James Cook a înconjurat Capul Horn cu vasul Endeavour şi a ajuns în Tahiti la 3 iunie 1769. După ce a recuperat instrumentele furate de baştinaşi, a reuşit să observe perfect tranzitul lui Venus. Endeavour a petrecut apoi şase luni pentru a cartografia Noua Zeelandă. James Cook a explorat apoi şi a declarat Australia estică posesiune engleză.
– 1849: A murit Edgar Allan Poe, scriitor, critic literar şi editor american (n. 1809).
– 1857, 7/19: Mihail Kogălniceanu a prezentat în Adunarea ad-hoc a Moldovei (constituită pentru a consulta populaţia asupra necesităţii unirii Principatelor) proiectul de rezoluţie care cuprindea „dorinţele fundamentale” ale românilor moldoveni; dintre acestea „Dorinţa cea mai mare, cea mai generală, aceea hotărâtă de toate generaţiile trecute, aceea care este sufletul generaţiei actuale, aceea care împlinită va face fericirea generaţiilor viitoare este unirea Principatelor într-un singur stat”.
– 1866: A apărut, la Bucureşti, periodicul politic şi literar „Dacia Română”.
– 1877: A murit (a căzut în luptă, la Griviţa) Dimitrie Lemnea, erou al Războiului de Independenţă de la 1877 (n. 1850)
– 1883:S-a inaugurat Castelul Peleş din Sinaia, reşedinţa de vară a regilor României..
– 1885: S-a născut fizicianul danez Niels Bohr; a imaginat modelul atomic, punct de plecare în teoria cuantică modernă (1913) şi a elaborat teoria fisiunii nucleare; Premiul Nobel pentru fizică pe 1922, pentru teoria sa privind structura atomului. Niels Henrik David Bohr (n. Copenhaga – d. 18 noiembrie 1962), fizician danez de origine evreiască(din partea mamei), care a avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurii atomice şi a mecanicii cuantice. Niels Bohr a fost profesor de fizică şi directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. A fost autorul modelului atomic care îi poartă numele. A adaptat teoria cuantică la studiul structurii atomice şi s-a preocupat de cercetări de fizică nucleară. Pentru contribuţiile sale fundamentale, Bohr a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1922. Fiul său, Aage Niels Bohr a primit premiul Nobel în 1975 pentru cercetările sale.
– 1886, 7/19: S-a născut istoricul Romulus Cândea, cercetător al istoriei bisericeşti; membru corespondent al Academiei Române din 1929 (m. 1973)
– 1900:S-a născut Heinrich Himmler, politician german, lider SS, şef al Gestapoului, ministru german de interne între 1943 – 1945 şi organizator al masacrelor evreilor în timpul celui de-al III-lea Reich (d.23.05.1945)
– 1910: S-a născut Eusebiu Camilar, poet, prozator şi traducător (a tradus din Eschil, Aristofan şi Ovidiu, din poezia clasică chineză, din ruşii Puşkin, Gogol, Tolstoi şi Gorki); a prelucrat poveştile arabe din ciclul „1001 de nopţi”; membru corespondent al Academiei Române (m. 1965)
– 1912: S-a născut (la Cuconeştii Vechi, jud. Bălţi, azi în R. Moldova) arhimandritul Sofian Boghiu, stareţul Mânăstirii Antim din Bucureşti (din 1950); cunoscut duhovnic şi pictor bisericesc; unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai mişcării „Rugul Aprins”, grupare spirituală neagreată de regimul comunist, ce reunea toate marile personalităţi ale intelectualităţii creştin-ortodoxe din acea vreme; deţinut politic între anii 1958 şi 1964 (m. .2002)
– 1913:Henry Ford a finalizat procesul de implementare a sistemului de producţie a autovehiculelor pe bandă rulantă. Henry Ford, al cărui Model T era automobilul de cel mai mare succes, a apăsat pe butonul ultimei sale invenţii: linia automată de asamblare. Timpul necesar fabricării unei maşini a scăzut de la 12 ore şi jumătate la 93 de minute, iar preţul de la 850$ în 1908, la doar 44$.
– 1919: S-a născut istoricul francez Georges Duby; s-a ocupat mai ales de Evul mediu francez (m. 1996)
– 1923: S-a născut poetul Alexandru Jebeleanu (m. 1996)
– 1923: S-a născut Jean-Paul Riopelle, pictor si sculptor canadian, unul din cei mai importanti artisti canadieni ai secolului XX
– 1925: Apare Decretul regal privind noua împărţire administrativă a României (judeţ, municipiu, plasă, comună urbană reşedinţă, comună urbană nereşedinţă, comună rurală şi sat), definitivându-se astfel procesele de organizare unitară legislativă şi statală a ţării
– 1931: S-a născut episcopul sud-african Desmond Tutu; în noiembrie 1985 a fost numit episcop al Bisericii Anglicane de la Johannesburg (primul prelat de culoare care a ocupat această demnitate), iar în aprilie 1986 a fost ales arhiepiscop al bisericii din Capetown; Premiul Nobel pentru pace pe 1984, ca recunoaştere a meritelor sale în lupta non-violentă de eliberare a majorităţii populaţiei opresate din Africa de Sud
– 1935: S-a născut Livius Ciocârlie, critic şi teoretician literar, prozator
– 1940: S-a născut Sergiu Cioiu, actor şi cântăreţ român
– 1946:S-a născut Valeria Bufanu, atletă româncă, laureată cu argint la München 1972
– 1946: A murit Emanoil Bucuţa, scriitor român, membru corespondent al Academiei Române. Emanoil Bucuţa (Emanoil Popescu) (n. 27 iunie 1887, Bolintin-Deal, Giurgiu – d. Bucureşti) a fost un scriitor şi biolog român, membru corespondent al Academiei Române.A fost preocupat de cercetări de etnografie şi folclor, de istorie literară, şi a scris poezie şi romane poetice. Emanoil Bucuta este fondatorul şi directorul revistei de epocă Boabe de grâu între anii 1930-1935, asigurând fotografiei etnologice prestigiul de document sociologic de certă valoare informativă.
– 1950: Armata Populară din China începe ocuparea Tibetului.
– 1952: S-a născut Vladimir Putin, preşedinte al Rusiei
– 1952: Modelul de cod de bare realizat de Woodland şi Silver a început să fie folosit ca model general de indentificare a produselor.
– 1954: S-a născut actriţa Diana Lupescu
– 1954: A murit matematicianul Dimitrie Pompeiu; unul dintre întemeietorii şcolii matematice româneşti; contribuţii deosebite în teoria funcţiilor şi a calculului funcţional; membru al Academiei Române (n. 1873)
– 1955: S-a născut violoncelistul american de origine chineză Yo-Yo Ma, câştigătorul a 14 premii Grammy şi autorul a 50 de albume
– 1960: Premiera filmului „Spartacus” in regia lui Stanley Kubrick, cu Kirk Douglas si Laurence Olivier
– 1964: S-a născut Sam Brown, cântăreaţă şi compozitoare britanică
– 1967: S-a născut Toni Braxton, interpretă afro-americană de muzică R&B, compozitoare şi actriţă
– 1968: S-a născut interpreta de muzică uşoară Luminiţa Anghel
– 1968: A murit Emil Petrovici, lingvist şi folclorist; a întocmit primul studiu amplu de dialectologie slavo-română („Graiul caraşovenilor. Studiu de dialectologie slavă meridională”, 1935); şi-a adus o contribuţie substanţială la realizarea „Atlasului lingvistic” (1936); autorul câtorva studii etno-folclorice şi lingvistice bazate pe anchete dialectale; membru al Academiei Române (n. 1899)
– 1979:S-a născut Simona Amânar, gimnastă româncă, multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică
– 1982, 7-8: Plenara C.C. al P.C.R. aprobă un proiect de lege privind participarea cu părţi sociale a salariaţilor din instituţiile de stat la constituirea fondului de dezvoltare economică (părţile sociale au fost desfiinţate imediat după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989, banii reţinuţi fiind restituiţi) – 30 de ani
– 1985: Începe operaţiunea de mutare prin translaţie (care va dura până la 15.02.1986) a bisericii Mihai Vodă din Bucureşti; acest monument istoric, ctitorie a voievodului Mihai Vodă, a fost mutat de pe temeliile sale (pe o distanţă de 289 metri) în vremea dictaturii comuniste, în contextul „sistematizării” care a dus la distrugerea unei treimi din suprafaţa construită a oraşului; soluţia găsită de specialişti, translaţia, a însemnat, practic, salvarea de la demolare a bisericii
– 1985: A murit Florin Comişel, compozitor şi dirijor (n. 1922)
-1985: A fost deturnat pachebotul italian „Achille Lauro”, cu peste 400 de persoane la bord, aflat în croazieră pe Marea Mediterană, de către membri ai organizaţiei Frontul pentru Eliberarea Palestinei
– 1988: A murit filosoful francez de origine română Ştefan Lupaşcu (Lupasco); membru post-mortem al Academiei Române (1991) (n. 1900)
– 1993: A avut loc, la Viena, ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline al Consiliului Europei (la 4.X.1993 Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei a hotărât, la Strasbourg, admiterea României ca membru al acestui organism)
– 1994: A murit Alexandru Protopopescu, poet şi critic literar (n. 1942)
– 1995: A murit poetul Bazil Gruia (n. 1909)
– 2001: A murit caricaturistul american Herbert I. Block (semna sub numele Herblock) (n. 1909)
– 2001: Forţele militare americane şi cele britanice au declanşat ofensiva asupra guvernului taliban şi a teroriştilor din gruparea Al-Qaeda.
– 2002:Scriitorului Paulo Coelho i–a fost înmânat, la Frankfurt, Premiul Planetary Arts 2002 din partea Club of Budapest. Cărţile lui Coelho au un succes senzaţional, aflându–se permanent pe primele locuri în topurile de vâzări („Alchimistul”, „Veronika se pregăteşte să moară”, „Al cincilea munte”, „Diavolul şi domnişoara Prym”)
– 2003: A murit compozitorul şi pianistul Radu Negreanu (n. 1913)
– 2005: Diplomatului egiptean Mohamed El Baradei i se decernează premiul Nobel pentru Pace
– 2006: A murit (a fost asasinată) ziarista rusă Anna Politkovskaia, celebră pentru articolele sale critice la adresa Guvernului de la Moscova pe tema războaielor din Cecenia; autoarea mai multor cărţi despre aceste războaie (n. 1958).
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai