S-a întâmplat la 7 octombrie 1571

0
85

S-a întâmplat la 7 octombrie 1571: Bătălia de la Lepanto: Flota unită a Spaniei, Maltei, Veneţiei, Genovei şi Ducatului de Savoia, organizată de Papa Pius al IV–lea, zdrobeşte flota turcă.O flotă a Ligii Sfinte, o coaliţie de state maritime catolice, a învins decisiv principala flotă a Imperiului Otoman. Bătălia care a durat cinci ore s-a dat la marginea nordică a Golfului Patras, în largul coastelor Greciei de vest actuale, unde forţele otomane navigau spre vest din baza lor navală de la Lepanto. Acolo, otomanii au întâlnit forţele Ligii Sfinte, ce veneau de la Messina. Victoria Ligii Sfinte a prevenit transformarea Mării Mediterane într-un canal de circulaţie al forţelor musulmane, a protejat Italia de o mare invazie otomană, şi i-a împiedicat pe otomani să înainteze mai departe în flancul sudic al Europei. Lepanto a fost ultima mare bătălie navală dusă aproape în întregime de galere cu vâsle.

   În toamna anului 1571, flota creștinǎ condusǎ de Ioan de Austria a ridicat ancorele din portul Messina.Flota turcǎ, sub comanda lui Mehmed Ali Pașa, a primit vestea abia pe 5 octombrie.În tabǎra turceascǎ, mulți soldati turci erau încǎ înarmați cu arcuri cu sǎgeți, pe când Liga utiliza deja archebuzele. La bǎtǎlie au participat câteva galioane, nave cu patru catarge si mai multe punți.Acestea erau folosite pentru a întări atacul galerelor. Vâslașii erau simpli sclavi sau condamnați care nu erau plătiți și nici înarmați. Un rol important în bǎtǎlie l-au avut galioanele venețiene, nave de mari dimensiuni, de neînfrânt și puternic înarmate. Au fost ultimele nave cu rame ș galere cu vâsle utilizate într-o luptă.
      Coaliția statelor creștine, reunind Spania, Veneția, Genova, Savoia, Neapole, Cavalerii de Malta si Statele Papale aveau de înfruntat o flotă otomană superioară numeric (206 galere creștine contra 300 de vase turcești), condusă de Ali Pașa. Abil condusă de Ioan de Austria, flota creștină s-a împărțit în 4 formaţiuni mari.La capătul nordic, în apropierea coastei, se aflau 53 de galere venețiene, conduse de Agustino Barbarico. Urmau, în centru, 62 de galere sub comanda lui Ioan de Austria și, în flancul drept 53 de galere conduse de amiralul Andrea Doria. O formaţiune de rezervă era staționată în spatele acestuia. Pe măsură ce flota creștina ocolea capul Scrofa, turcii au încercat o manevră de învăluire, profitând de superioritatea lor numerică, dar și de faptul că Andrea Doria nu se integrase la timp în dispozitivul gândit de Ioan de Austria. Amiralul turc Uluj Ali a profitat de golul produs în liniile creștine și s-a strecurat între galerele lui Doria și centrul dispozitivului creștin.
        Bătălia de la Lepanto a durat doar 5 ore. Navele creștine, în inferioritate numerică, s-au așezat în semicerc, atacând spre amiază. Bătălia a fost crâncenă, în zona de centru, unde se aflau comandanții, lupta s-a desfășurat până la sosirea forțelor de rezervă creștine, care au învins rezistența turcă. Barbarigo a fost ucis de o săgeată, dar venețienii au rezistat eroic asaltului otoman.Se părea că turcii se îndreaptă spre victorie, dar intervenția providențială a lui Alvaro de Bazan, în fruntea rezervelor, a întors rezultatul luptei. Uluj Ali a fost obligat să se retragă, cu doar 40 de galere, lăsând nu mai puțin de 180 de galere și 60 de galiote în mâinile creștinilor – deși doar 117 dintre acestea mai erau navigabile. Creștinii au pierdut 45 de galere – 15 scufundate și 30 atât de distruse încât a trebuit să fie sabordate. Mehem Ali Paşa a fost decapitat de un flintaș, deși Ioan de Austria a ordonat cruțarea acestuia. Rămași fără conducător, turcii s-au retras.
         Din 251 vase cât însuma flota otomană, 50 au fost scufundate și 137 capturate. De partea cealaltă, creștinii au pierdut doar 17 nave dintr-un total de 208. Pierderile umane le reflectă pe cele materiale: 20,000 pentru turci și 7,500 pentru creștini. Teribila înfrângere a pus în discuție nevoie unor schimbări și a evidențiat poate pentru prima oară decalajul tehnologic față de Occident. Această bătălie, considerată cea mai mare victorie a creștinismului împotriva islamului, n-a fost urmată de alte lupte, deoarece în sânul alianței au apărut rivalități. Turcii au înaintat în Peninsula Balcanicǎ, dar înfrângerea de la Lepanto i-a împiedicat să preia controlul asupra Mediteranei.
        Entuziasmați, creștinii sperau să ducă victoria mai departe, atacând imperiul lipsit de flotă și recucerind Constantinopolul, însă diferențele dintre membrii alianței și-au spus cuvântul. Pentru Veneția, cea mai mare putere navală, pierderea Ciprului s-a dovedit a fi o lovitură mai grea decât cea pe care au primit-o turcii la Lepanto și în curând s-a întors la politica de colaborare economică cu musulmanii. Pentru spanioli principalul obiectiv a fost cucerirea Africii de Nord și nu un atac asupra provinciilor centrale ale Imperiului Otoman. Papa Pius V, inițiatorul alianței, a murit în 1572, iar semnarea păcii dintre Veneția și Imperiul Otoman din 1573 a marca desființarea Ligii Sfinte.Ioan de Austria a murit în 1578. la 31 de ani. De asemenea, pentru otomani probleme mai importante apăreau în Persia și Caucaz și au trebuit să renunțe la acțiunile din Mediterană, coordonate cu cele ale francezilor, care au dominat mijlocul secolului al XVI-lea.
Surse:
Konstam, Angus (2003). Lepanto 1571: the greatest naval battle of the Renaissance [Lepanto 1571: cea mai mare bătălie navală a Renașterii]. Oxford.

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cat-de-mare-a-fost-de-fapt-batalia-de-la-lepanto

https://www.academia.edu/26913753/MARI_AMIRALI_TURCI_%C5%9EI_INFLUEN%C5%A2A_ACESTORA_%C3%8EN_POZI%C5%A2IONAREA_GEOPOLITIC%C4%82_%C5%9EI_GEOSTRATEGIC%C4%82_A_IMPERIULUI_OTOMAN

http://safn.ro/publicatiiproprii/Arme%20care%20au%20schimbat%20razboiul%20pe%20mare.pdf

https://istoriauniversala01.blogspot.com/2017/07/batalia-de-la-lepanto-7-octombrie-1571.html

https://www.trt.net.tr/romana/programe/2016/03/21/batalia-de-la-lepanto-doua-povesti-de-captivitate-si-reintoarcerea-acasa-455056

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here