S-a întâmplat la 6 octombrie 1887

0
119

S-a întâmplat la 6 octombrie 1887: S-a născut Le Corbusier (Charles Edouard Jeannerat-Gris), arhitect, urbanist, designer, pictor şi teoretician de artă francez de origine elveţiană. Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut, sub pseudonimul pe care l-a adoptat, drept Le Corbusier (d. 27 august 1965), a fost un arhitect, urbanist, decorator, pictor, sculptor, realizator  de mobilier, teoretician şi scriitor elveţian, naturalizat cetăţean francez, faimos, pentru contribuţiile sale importante la curentele arhitecturale ce astăzi poartă numele demodernism, brutalism sau stilul internaţional în arhitectură, alături de Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius şi Theo van Doesburg.

    Le Corbusier este, de asemenea, cunoscut ca teoretician şi promotor al Purism-ului, respectiv al conceptului de arhitectură adaptată proporţiilor şi nevoilor fireşti ale corpului uman, precum şi forţa motrice a seriei de congrese dedicate arhitecturii, Congrès International d’Architecture Moderne, care au influenţat pentru mai multe decenii drumul arhitecturiisecolului al XX-lea.

     Le Corbusier a fost un pionier în studiile teoretice atît ale urbanismului modern, dedicîndu-se găsirii de soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru rezidenţii oraşelor aglomerate, creînd un concept şi o realizare concretă a ceea ce a fost numită o unitate de locuit (Unité d’habitation), cât şi designului modern la modul foarte general (şi nu doar a designului arhitectural cum este adeseori subcotat), excelând în a pleca de la stilul Art Deco, deschizînd apoi noi drumuri. Cariera sa s-a întins de-a lungul a cinci decenii, timp în care au fost construite sub semnătura sa clădiri impresionante în Europa vestică şi respectiv în India, Rusia şi una chiar în Statele Unite ale Americii.Catedrala a fost distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial, iar Le Corbusier a acceptat s-o reconstruiască, cu o singură condiţie: libertatea absolută de exprimare artistică.

Surse:

https://www.biography.com/artist/le-corbusier

https://www.britannica.com/biography/Le-Corbusier

https://arhitectura-1906.ro/2016/05/le-corbusier-si-arhitectura-in-romania-le-corbusier-and-architecture-in-romania/

https://www.theartstory.org/artist/le-corbusier/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here