S-a întâmplat la 5 octombrie 1882

0
121

S-a întâmplat la 5 octombrie 1882: S-a născut fizicianul american Robert Hutchings Goddard, precursor al astronauticii; contribuţii fundamentale la dezvoltarea teoriei generale a rachetelor (autor a peste 80 de brevete); în 1926 a proiectat şi construit o rachetă cu combustibil lichid, care s-a ridicat la o înălţime de 12 metri.

    Robert Hutchings Goddard (d. 10 august 1945) a fost un profesor american, fizician şi inventator, care este creditat cu crearea şi construirea primei rachete cu combustibil lichid, care a fost lansată cu succes pe 16 martie 1926. Goddard şi echipa sa a lansat 34 de rachete în perioada 1926-1941, atingând altitudini mai mari de 2,6 km şi viteze ce au depăşit 885 km pe oră.Teoretician şi inginer în acelaşi timp, activitatea lui Goddard a anticipat multe din evoluţiile care au făcut posibil zborul în spaţiul extraterestru. Două dintre cele 214 patente ale lui Goddard – unul pentru designul unei rachete cu mai multe trepte şi altul pentru designul unei rachete cu combustibil lichid (1915) – sunt considerate importante pietre de temelie în sensul zborului spaţial. Monografia sa din 1919, O metodă de atingere a unor altitudini extreme, este considerată un text clasic pentru ştiinţa rachetelor din secolul XX.
Goddard a implementat rachetelor sale cu succes 3 controale de axă, giroscoape și device-uri orientabile, care au permis ca rachetele să poată fi controlate efectiv în zbor.
     Goddard a primit foarte puțin sprijin public pentru cercetarea sa în timpul vieții sale. Deși activitatea sa în acest câmp a fost una revoluționară, uneori Goddard a fost ridiculizat în presă pentru teoriile sale privind zborul spațial. Ca rezultat, el a devenit susceptibil, protejându-și rezultatele muncii sale. Câțiva ani după moartea sa, în zorii Erei Spațiale, el a fost recunoscut ca părinte al rachetologiei moderne. El a fost primul care nu doar a înțeles potențialul rachetelor și al călătoriei spațiale dar a conceput și designul și a realizat construcția acelor rachete necesare pentru a implementa ideile sale.

Surse:

https://www.nasa.gov/centers/goddard/about/history/dr_goddard.html

https://siarchives.si.edu/history/featured-topics/stories/robert-h-goddard-american-rocket-pioneer

https://www.britannica.com/biography/Robert-Goddard

https://www.thoughtco.com/robert-goddard-biography-4172642

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.