S-a întâmplat la 4 octombrie 1957

0
163

S-a întâmplat la 4 octombrie 1957: A fost lansat de către URSS primul satelit artificial al Pământului „Sputnik-1”, care a deschis era zborurilor cosmice – Programul Sputnik a constat într-o serie de misiuni spaţiale fără oameni la bord lansate de Uniunea Sovietică la sfârşitul deceniului al şaselea al secolului trecut având ca scop demostrarea viabilităţii sateliţilor artificiali. Numele „Sputnik” înseamnă în limba rusă chiar „satelit” sau… „tovarăş de călătorie”. Sputnik 2 a fost lansat pe 3 noiembrie 1957 şi a avut la bord prima fiinţă vie, căţeluşa Laika.  Din păcate, misiunea nu a prevăzut şi reîntoarcerea în siguranţă a capsulei spaţiale şi a pasagerului, ceea ce a făcut ca Laika să fie prima victimă a cursei pentru cucerirea spaţiului cosmic.

  Prima încercare de lansare a satelitului Sputnik 3 din 3 februarie 1958 a eşuat, dar a doua încercare din 15 mai a fost făcută cu succes şi a dus în spaţiu o mulţime de aparate pentru cercetări geofizice. Magnetofonul folosit la bord s-a defectat, făcând imposibilă înregistrarea rezultatelor datelor despre centurile de radiaţii Van Allen.Sputnik 4 a fost lansat pe orbită doi ani mai târziu, pe 15 mai 1960.Sputnik 5 a fost lansat pe orbită pe 19 august 1960 având la bord câinii Belka şi Strelka, 40 şoareci, 2 şobolani şi numeroase plante.
        Capsula spaţială s-a întors pe pământ a doua zi, toate animalele fiind recuperate vii şi sănătoase.Toţi sateliţii Sputnik au fost plasaţi pe orbită cu ajutorul rachetelor de tip R-7, care fuseseră proiectate iniţial pentru transportarea la ţintă a focoaselor nucleare.
       Lansarea surprinzătoare a satelitului Sputnik 1, coraborată cu eşecul primelor două tentative americane în domeniul lansării de sateliţi artificiali, a şocat Statele Unite ale Americii. Americanii s-au mobilizat şi au început un program vast în domeniul spaţial: lansarea sateliţilor Explorer I, SCORE şi Courier 1B. Lansarea satelitului Sputnik i-a făcut pe americani să creeze NASA şi să mărească cheltuielile guvernamentale în domeniile cercetării ştiinţifice şi învăţământului.

Surse:

https://scinews.ro/sputnik-1-primul-satelit/

https://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/spacecraft/display.action?id=1957-001B

https://www.britannica.com/technology/Sputnik

https://www.edn.com/electronics-blogs/edn-moments/4397868/Sputnik-1-launches–October-4–1957

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.