S-a întâmplat la 31 octombrie 2003

0
142

S-a întâmplat la 31 octombrie 2003: Este descoperită Planeta pitică Eris, numită după zeiţa greacă a discordiei. Eris (inițial denumită 2003 UB313) este cea mai masivă planetă pitică cunoscută din Sistemul nostru Solar. După masă, este al nouălea corp ceresc cunoscut din Sistemul Solar care se rotește direct în jurul Soarelui. Are cel puțin un satelit. În 2005 observaţii făcute cu telescopul de 10 m diametru din Hawaii, au arătat că Eris are un satelit. Diametrul estimat al satelitului este de 250 km, iar perioada de revoluţie in jurul lui Eris este de câteva saptamani (perioada nu este cunoscută cu precizie).Satelitul a primit numele Dysnomia.

    Eris este un obiect trans-neptunian din centura lui Kuiper și a fost descoperit în 2003. Deoarece masa sa este mai mare decât cea a lui Pluton, a fost considerat de mulți ca fiind Planeta X, cea despre care se credea că este cauza unor perturbări în rotația planetelor Uranus și Neptun.Pe 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale , obiectul 2003 UB313 a primit statulul de planetă pitică.
      136199 Eris a fost numită după zeița greacă a discordiei. A primit numele oficial pe 13 septembrie 2006 după o lungă perioadă de dezbatere, timp în care a fost cunoscută după numele de 2003 UBB313, acordat automat (însemnand că este al 7827-lea asteroid descoperit în a II-a jumătate a lunii octombrie a anului 2003). Eris a fost poreclită inițial „Xena”, după o eroină dintr-un serial TV din SUA, iar luna poreclită „Gabrielle”, după un alt personaj din același serial. Numărul 136199 se referă la poziția sa în lista planetelor minore.
     Eris este un obiect de tipul împrăştiat, a cărui orbită a fost modificată de apropierea de planeta Neptun.Ca diametru este mai mare decât Pluto, având un diametru de 2400 km ± 100 km.După descoperire s-a crezut că va deveni a zecea planetă de la Soare, dar, după lungi dezbateri, a fost înfiinţată categoria de planete pitice, din care fac parte Eris, Pluto (prototip) şi Ceres. Eris se roteşte în jurul Soarelui odată la 556,7 ani.
     Acum se află la distanţa maximă de Soare (la afeliu-adică la 14.510.993.457 km). Este, momentan, cel mai îndepărtat obiect de Soare.Spre deosebire de celelalte planete (chiar şi planete pitice) orbita lui Eris este foarte înclinată, 44° fată de planul sistemului solar.Eris se poate observa cu greu prin telescoapele cele mai mari, având magnitudinea 19. Se află situată în constelaţia Cetus (Balena).
        Diametrul planetei pitice a fost măsurat cu telescopul spaţial Hubble. Valoarea diametrului este de 2.397 km ± 100 km.Astronomii pot estima mărimea unui corp ceresc dupa strălucirea lui şi după modul în care reflectă lumina.S-a observat că Eris reflectă lumina solara mai bine decât orice alt corp ceresc din sistemul solar, în afară de Enceladus (satelit de-al lui Saturn). Asta pentru că la suprafaţa sa se află gheaţă.Gheaţa de la suprafaţa lui Eris nu este compusă din apă ci din metan îngheţat. Temperatura la suprafaţă variază între -232°C şi -248°C.
Surse:

https://www.astro-urseanu.ro/eris.html

https://planetariubm.ro/2011/01/06/eris-6-ani-de-la-descoperirea-planetei-de-nota-10-care-ar-fi-trebuit-sa-se-numeasca-xena-si-a-lunii-sale-care-s-ar-fi-putut-numi-gabrielle/

https://www.scientia.ro/stiri-stiinta/80-fizica/4611-planeta-pitica-eris-si-gravitatia-cuantica.html

http://www.anidescoala.ro/divertisment/stiati-ca/sistem-solar/sistemul-solar-planeta-eris/

https://unawe.ro/planeta-pitica-eris/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.