S-a întâmplat la 27 octombrie 1466

0
78

S-a întâmplat la 27 octombrie 1466: S-a născut, la Rotterdam-Olanda, Erasmus din Rotterdam (m.1536), umanist renascentist olandez. Preot catolic. A editat opere ale clasicilor greci şi latini şi scrieri ale Părinţilor Bisericii. Este primul editor al Noului Testament în greacă/latină.

      Prin învăţătura sa, expusă în scrieri satirice şi eseuri, a influenţat profund cultura umanistă europeană (Elogiul nebuniei, 1509). Erasmus (Desiderius) din Rotterdam (n.Rotterdam/Olanda,d. 12iulie 1536, Basel/Elveţia) a fost un teolog şi erudit olandez, unul din cei mai însemnaţi umanişti din perioada Renaşterii şi Reformei din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, „primul european conştient” (Stefan Zweig).

       Pentru faptul că a criticat stările de fapt neconforme din Biserica Catolică a timpului său, a fost considerat precursor al reformei religioase, deşi el însuşi nu a aderat la protestantism, preconizând în mod consecvent spiritul de toleranţă religioasă. Opera sa cea mai importantă este „Encomium moriae” sau „Laus Stultitiae” („Elogiul nebuniei”, 1509), dedicată lui Thomas Morus, o satiră la adresa teologiei scolastice, imoralităţii clerului şi a curiei catolice, în acelaşi timp apologie a pasiunii exaltate („nebuniei”) a adevăratului creştin care-şi dedică viaţa credinţei.

       Erasmus înţelege credinţa creştină ca o acceptare nedemonstrabilă – împotriva şi mai presus de necesitatea oricărei raţiuni – a lui Dumnezeu devenit om, care moare pentru mântuirea oamenilor şi învie din morţi prin el însuşi. Pentru aceasta trebuie schimbată formaţia clasică a teologilor şi literaţilor, lipsiţi de sensibilitatea cerută de scriptura evanghelică.

Surse:

Stefan Zweig: Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam, 1938, Wien (Triumful și destinul tragic al lui Erasm din Rotterdam, 1975, București, Editura Univers)

Pep Mayolas, „Erasme i la construcció catalana d’Espanya”, Barcelona, Llibres de l’Índex, 2014

https://www.britannica.com/biography/Erasmus-Dutch-humanist

https://www.historia.ro/sectiune/calendar/articol/s-a-nascut-carturarul-umanist-erasmus-din-rotterdam

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here