S-a întâmplat la 24 octombrie…

0
71

S-a întâmplat la 24 octombrie…

– Ziua Naţiunilor Unite. La 31.X.1947 Adunarea Generală a ONU a hotărât ca ziua de 24 octombrie – aniversarea intrării în vigoare a Cartei ONU, la 24.X.1945, să fie desemnată în mod oficial drept Ziua Naţiunilor Unite (este marcată, anual, din 1948): Carta Naţiunilor Unite a fost semnată la 26.VI. 1945, la încheierea Conferiţei organizate în vederea creării Organizaţiei Naţiunilor Unite (25.IV – 26.VI.1945, San Francisco). Organizaţia Naţiunilor Unite (abreviat: ONU) este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume. Fondată în 1945 după al doilea război mondial, are astăzi 192 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura pacea mondială,respectarea drepturilor omului, cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional. Sediul central al organizaţiei este situat la New York.
–  51: S-a născut Titus Flavius Domitianus, împărat roman, cunoscut ca Domiţian.
– 996: A murit Hugo Capet, rege a Franţei (987 – 996)  Hugo Capet (n. iarna 941; m. Les Juifs la Chartres) a fost Dux Francorum din 956 până în 987şi rege al Franţei din 987 până în 996. Este întemeietorul puternicei dinastii a Capeţienilor. Hugo Capet a rămas în istorie şi datorită faptului că a fondat o dinastie continuă de 36 de regi, care vor domni timp de peste opt secole pe tronul Franţei, până la 1848 (dintre care Capeţieni direcţi, un număr de 15 regi).
– 1260: Sfinţirea catedralei din Chartres în prezenţa regelui Ludovic al IX-leaCatedrala Notre-Dame de Chartres este o catedrală catolică de rit latin situată în oraşul francez Chartres, aflat la 80 de kilometri sud-vest faţă de Paris. Este considerată cea mai reprezentativă, completă şi mai bine conservată catedrală în stil gotic.A fost construită la începutul secolului al XIII-lea pe ruinele unei catedrale romane distrusă într-un incendiu în 1194. Construcţia a durat peste 30 de ani.Reprezintă un loc important de pelerinaj. Catedrala domină zona oraşului Chartres şi câmpia Beauce. Se poate vedea de la zeci de kilometri distanţă.Catedrala a fost introdusă pe lista monumentelor istorice ale Franţei în anul 1862.
– 1510: A murit Giorgio Barbarelli Zorzo da Castelfranco, sau Zorzi da Castelfranco, cunoscut mai ales ca Giorgione (n. 1477 sau 1478,Castelfranco – d. Veneţia), pictor italian veneţian, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii veneţiene.
– 1537: A murit Jane Seymour, a treia soţie a lui Henric al VIII-lea (n. 1508 sau 1509).Jane Seymour, a fost a treia soţie a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. Ca regină a Angliei i-a succedat lui Anne Boleyn. Regele Henric al VIII-lea s-a logodit cu Jane la 20 mai 1536, a doua zi după execuţia celei de-a doua soţii şi s-a căsătorit cu ea zece zile mai târziu la 30 mai 1536. A fost proclamată public regină la 4 iunie. N-a fost niciodată încoronată deoarece la Londra era epidemie de ciumă bubonică. În luna octombrie 1537, Jane a născut un fiu, mult aşteptat de Henric. A fost botezat Edward şi urma să devină viitorul rege Eduard al VI-lea.La numai 12 zile de la naşterea fiului său, Jane a murit de febră puerperală.A fost înmormântată la Castelul Windsor, fiind singura dintre cele şase soţii ale lui Henric care a fost înmormântată alături de el.
– 1601: A murit Tycho Brahé, astronom şi matematician danez (n. 1546) A adus contribuţii importante în observarea şi măsurarea exactă a mişcării planetelor precum şi la catalogarea a peste 800 de stele. Datele adunate de el au depăşit în exactitate toate măsurătorile astronomice anterioare descoperirii telescopului la începutul secolului al XVII-lea.A facut observatii precise asupra pozitiilor astrelor, a urmarit evolutia cometelor si a calculat valoarea duratei anului, cu o precizie mai mica de o secunda, valoare care a stat la baza stabilirii calendarului gregorian din 1582 (n. 14.12.1546).Elevul său, Johannes Kepler, a folosit multe din observaţiile lui Brahe în formularea legilor sale („Legile lui Kepler”) asupra mişcării planetelor. În amintirea lui Brahe, unul din craterele de pe Lună se numeşte „Craterul Tycho”.
– 1632: S-a născut Antonie van Leeuwenhoek, biolog olandez. Anton van Leeuwenhoek (n. Delft, Olanda, d. 27 august 1723 în localitatea natală) a fost un biolog olandez. Leeuwenhoek este considerat în mod tradiţional unul dintre marii tehnicieni care au contribuit la progresul ştiinţei. Desi nu el a inventat microscopul, a fost primul care l-a folosit cu un mare talent observaţional şi descriptiv.
– 1648: A fost semnată Pacea de la Westphalia, moment care a marcat sfârşitul Războiului de treizeci de ani.Tratatul de pace este alcătuit din două documente: „Tratatul din Münster” (încheiat între Sfântul Imperiu Roman şi Franţa) şi „Tratatul din Osnabrück” (încheiat între Sfântul Imperiu Roman şi Suedia). Cele două tratate alcătuiesc împreună Pacea Westfalică.Primele negocieri de pace au avut loc în Köln, urmate de negocierile din Lübeck şi Hamburg.În Pacea Westphalică au fost reafirmate prevederile Păcii Religioase de la Augsburg (1555), prin care religia catolică şi cea protestantă (luterană) erau privite ca religii egal îndreptăţite, şi, totodată, aceste prevederi au fost extinse, cuprinzând şi confesiunea calvină din imperiu.
– 1725: A murit Alessandro Scarlatti, compozitor italian. Alessandro Scarlatti [n. 2 mai 1660 în Sicilia (Trapani sau Palermo) — d. Napoli] a fost un compozitor a barocului.Indiferent de domeniul în care se regăseşte, stilul baroc se caracterizează prin utilizarea exagerată a mişcării şi a clarităţii, respectiv a bogăţiei folosirii detaliilor ce simbolizează lucruri ce se pot interpreta cu uşurinţă şi lipsă de ambiguitate. Toate aceste elemente sunt folosite de către artiştii genului baroc pentru a produce momente de tensiune, drama, exuberanţă şi grandoare în privitor, ascultător şi/sau participant la actul de cultură.Cuvântul care se foloseşte astăzi pentru a desemna barocul în toate limbile este de origine portugheză („barocco”), trecut prin filiera limbii franceze („baroque”). În ambele limbi, sensul iniţial al cuvântului era un substantiv ce desemna o perlă de formă neregulată. Ca adjectiv desemnează ceva migălos şi realizat în cele mai mici detalii, uneori realizat cu un exces de zel, posibil superfluu.Pictura, sculptura, mobilierul şi arhitectura barocului, pe de o parte, muzica, dansul, literatura, filozofia, opera şi teatrul baroc, pe de altă parte, nu au făcut decât să se inspire una de la alta şi să se susţină armonios şi interdependent.
– 1795: Teritoriul Poloniei a fost împărţit între Prusia, Rusia şi Austria. Statul polonez a reapărut pe harta Europei abia la sfârşitul primului război mondial (1918).
– 1799: A murit Carl Ditters von Dittersdorf, compozitor şi violonist austriac (n. 1739). Între anii 1765 şi 1769 a activat la Oradea, în România. A compus opere comice (Doctorul şi farmacistul), simfonii, concerte, muzică de cameră şi bisericească.
– 1804: A venit pe lume Wilhelm Eduard Weber, fizician german, cel care, studiind inducţia electromagnetică, a dezvoltat o teorie a magnetismului. A efectuat cercetări de electricitate şi acustică. În 1833, împreună cu Karl Friedrich Gauss, a construit un telegraf electric.
– 1813: A fost semnată pacea de la Gulistan; a pus capat războiului ruso-iranian de la 1804-1813; în consecinţă Iranul a recunoscut alipirea la Rusia a Gruziei, a Azerbaidjanului de Nord şi a Daghestanului.
– 1817: S-a născut Hippolyte Mège Mouriés, chimist francez, inventatorul margarinei.
 1854: A murit Barbu Iscovescu, pictor şi revoluţionar român de etnie evreu; o operă foarte cunoscută a lui Barbu Iscovescu este portretul lui Avram Iancu (n. 24.11.1816).
– 1857: În Anglia a fost înfiinţat Sheffield F.C., primul club de fotbal din lume.
-1872: S-a născut Dimitrie Hârlescu, pictor român, unul dintre pionierii expresionismului în plastica românească. În lucrările sale a abordat o tematică variată: scene de gen, portrete, interioare, capete de expresie („Bătrân citind”; „Doi prieteni”; „Jucătorii de şah”; „Doamna în fotoliu”; „Cântăreţii ambulanţi”).
 – 1882: S-a născut compozitorul maghiar Emmerich (Imre) Kálmán (m. 1953)
– 1885: A avut loc premiera (la Theater an der Wien, Viena) operetei Voievodul ţiganilor, de Johann Strauss, după romanul Voievodul ţiganilor, de J. Mór.Voievodul ţiganilor (Der Zigeunerbaron) este o operetă, a cărei muzică a fost compusă în anul 1885 de Johann Strauss (fiul), pe un libret scris de Ignatz Schnitzer, după un roman al scriitorului maghiar Mór Jókai.Această operetă se remarcă printr-un exotism şi o notă romantică, gustate de public şi astăzi. Valoarea muzicii lui Johann Strauss (fiul), care cuprinde pagini nepieritoare, situează opereta „Voievodul ţiganilor” între capodoperele genului. Dificultăţile din partitură au făcut ca această lucrare să fie înscrisă în repertoriul teatrelor de operă.
 – 1887, 24.X / 5.XI.: A murit Wilhelm von Kotzebue, scriitor şi diplomat german; în 1840 a venit prima oară în Moldova, unde fratele său, Karl, era consul al Rusiei la Iaşi; s-a căsătorit cu românca Aspazia Cantacuzino şi s-a stabilit lângă Roman; a scris şi proză inspirată de realităţile româneşti; membru de onoare străin al Academiei Române din 1884 (n. 1813).
– 1894: A murit Gheorghe Tăttărescu, pictor, pionier al neoclasicismului în pictura românească. Gheorghe Tattarescu (n. octombrie 1820, Focşani, d. Bucureşti) a fost un pictor român, un pionier al neoclasicismuluiîn pictura românească.Cu ajutorul episcopului Buzăului, Chesarie, obţine o bursă de studii la Academia San Luca din Roma (Italia) (1845 – 1851). Aici i-a avut ca profesori pe Natale Carta (1790 – 1884), Giovanni Silvagni (1790 – 1853) şi Pietro Gagliardi (1809 – 1890). Tattarescu a participat la revoluţia de la 1848. A pictat portretele revoluţionarilor Gheorghe Magheru, Ştefan Golescu aflaţi în exil, iar în 1851 pictează portretul lui Nicolae Bălcescu (în trei replici aproape identice).Idealul eliberării naţionale şi al edificării unei Românii moderne este transpus în compoziţii alegorice cu subiect revoluţionar (Renaşterea României, 1849, 11 Februarie 1866 – România Modernă, 1866 sau cu subiect patriotic (Unirea Principatelor, 1857).În 1860 este însărcinat să întocmească un „Album naţional” al priveliştilor şi monumentelor istorice din ţară. Astfel, are prilejul de a se afirma şi ca peisagist, cu discrete accente romantice (Dâmbovicioara, 1860).Împreună cu Theodor Aman a înfiinţat, în 1864, Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a desfăşurat o bogată activitate ca profesor de pictură, fiind mai apoi şi directorul ei în anii 1891 – 1892.În 1865 a scris lucrarea „Percepte şi studii folositoare asupra proporţiunilor corpului uman şi desene după cei mai celebri pictori”.Casa pe care a cumpărat-o în Bucureşti în 1855 şi în care a locuit timp de aproape 40 de ani a fost transformată în muzeu şi a fost deschisă publicului. Înfiinţat în 1951, Muzeul Gheorghe Tattarescu adăposteşte o mare parte din lucrările sale.
– 1898: A murit Pierre Puvis de Chavannes, pictor francez. Pierre Cecile Puvis de Chavannes (n.14 decembrie 1824), pictor francez simbolist.Considerat cel mai important pictor decorativ francez, a fost o personalitate artistică deosebit de influentă în epocă.
-1902: Prima utilizare a amprentelor digitale.Alphonse Bertillon, şeful serviciului de identitate judiciară al Prefecturii poliţiei din Paris, utilizează pentru prima oară amprentele într-o anchetă.
– 1908: S-a născut J. Tuzo Wilson, geofizician canadian care a stabilit structura continentelor (d.15.04.1993).
– 1915: S-a născut scenaristul american Bob Kane (Robert Khan), creatorul personajului Batman (m. 1998).
– 1916, 24.X / 9.XI: A murit generalul Ion Dragalina; în primul război mondial, în fruntea Armatei I, a condus apărarea de la Jiu, în cursul căreia a fost rănit mortal (n. 1860).
– 1920: A fost înfiinţată Societatea Compozitorilor Români, de către Constantin Brăiloiu, Mihail Jora şi alţi compozitori de valoare ai timpului. George Enescu a fost invitat să accepte titlul de preşedinte de onoare. De atunci acest organism s–a dezvoltat, pentru ca în anul 1949 să devină Uniune a Compozitorilor şi Muzicologilor.
– 1920: A murit Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, mama Reginei Maria a României. Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei (mai târziu Ducesă de Edinburgh şi Ducesă de Saxa-Coburg şi Gotha; 17 octombrie 1853 –24 octombrie 1920) a fost fiica ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei şi a Mariei Alexandrovna. Maria a fost soţia Prinţului Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria.
-1921: S-a născut Veronica Porumbacu (pseudonimul Veronicăi Schwefelberg), poetă şi prozatoare; soţia criticului şi istoricului literar Mihail Petroveanu (m. 1977).
– 1922: A murit George Cadbury, industrialist englez renumit pentru fabricile de ciocolată (n. 19.09.1839).
– 1922: S-a născut inginerul chimist Vasile Cocheci; cercetări privind protecţia calităţii apelor; din 1971, prin grija sa a funcţionat pentru prima dată în România, la Facultatea de Chimie Industrială de la Timişoara, o grupă specializată în domeniul protecţiei calităţii apelor şi epurării celor reziduale (m. 1996).
– 1925: S-a născut compozitorul italian Luciano Berio. Luciano Berio (n. Oneglia; m. 27 mai 2003 în Roma) a fost un compozitor italian, cunoscut mai ales ca fiind unul din realizatorii unui final alternativ al operei Turandot a compozitorului Giacomo Puccini, precum şi ca unul din pionierii muzicii electronice.Luciano Berio a fost laureat al Premiului Wolf pentru muzică în 1991.Premiul Wolf este un premiu internaţional de performanţă şi realizări deosebite în agricultură, chimie, matematică, medicină, fizică şi arte. Acest premiu, care concurează cu Premiul Nobel, este acordat de către Knesset (parlamentul israelian) din fondurile Fundaţiei Wolf din Israel, fondată de inventatorul şi ambasadorul Cubei în Israel, Dr. Ricardo Wolf.
– 1927: S-a născut Gilbert Bécaud,  cantautor, pianist şi actor francez, denumit „Domnul 100.000 de volţi”.
– 1929: S-a născut artista plastică Ileana Balotă (m. 1996).Ideea eternităţii este întrupată în  Copac bătrân”, piesă din 1973, în care artista recurge la o formă nouă pentru tapiserie, care-şi pierde formatul rectangular.
– 1929: Are loc crahul din Wall Street („Joia neagra”). La bursa newyorkeză preţul acţiunilor atinge pragul cel mai scăzut: averi uriaşe sunt spulberate într-o clipă, mai multe persoane se sinucid, chiar şi micii investitori sunt ruinaţi. Începe marea criză economică mondială (1929-1933).
– 1931: Al Capone este condamnat cu plata a 50.000 dolari şi 11 ani închisoare pentru evaziune fiscală.
– 1931: S-a născut compozitoarea rusă Sofia Gubaidulina.
– 1932: S-a născut Robert Mundell, economist canadian, laureat al Premiului Nobel pentru Economie(1999).
– 1932: S-a născut Pierre-Gilles de Gennes, fizician francez. Pierre-Gilles de Gennes (n. Paris — 17 mai 2007, Orsay, Franţa) este un fizician francez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1991 pentru descoperirea faptului că metodele dezvoltate pentru studiul altor fenomene din sisteme simple pot fi generalizate la forme mai complexe ale materiei, în particular la cristale lichide şi polimeri.
– 1933: S-a născut actriţa Draga Olteanu-Matei.
– 1933: S-a născut fizicianul Andrei Mihail Andrieş din R. Moldova; studii despre proprietăţile electrice şi optice în semiconductori amorfi; a realizat noi fibre optice; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1991).
– 1935: La Moscova pe turnul Spasskii al Kremlinului este instalata steauă din rubin.
– 1935: A murit istoricul belgian Henri Pirenne; specialist în istoria Evului Mediu; s-a făcut cunoscut, îndeosebi, prin lucrări de istorie economică şi socială; membru de onoare străin al Academiei Române (1924) (n. 1862).
– 1936: S-a născut Bill Wyman, basist britanic, membru al trupei Rolling Stones
– 1939: S-a născut F. Murray Abraham, actor american. A obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anul 1985 (personajul Antonio Salieri din filmul Amadeus). S-a născut ca fiu al unui imigrant creştin sirian-ortodox din Siria şi al unei italo-americane.
– 1940: S-a născut sculptoriţa Valentina Boştină (m. 1994).
– 1940: S-a născut criticul literar George Gibescu.
-1944: A murit Louis Renault, industriaş francez, fondator al imperiului industrial Renault în anul 1899 (n. 15.02.1877).
– 1945: S-a născut Tia Şerbănescu (pseudonim pentru Ecaterina Teodorescu), prozatoare și ziaristă, (Premiul pentru jurnalism „Flacăra”, Premiul „Pamfil Şeicaru”) („Balada celor rău iubiţi”, „Muntele de pietate”, „Cumpărătorii”, Femeia din fotografie”).Tia Şerbănescu (24 octombrie 1945, Sărăţeni, judeţul Ialomiţa) este o prozatoare şi jurnalistă. După absolvirea Liceului „Mihai Viteazul” şi a Facultăţii de Limba şi Literatura Română din Bucureşti (1968), este repartizată la ziarul „România liberă”, unde desfăşoară o susţinută activitate publicistică, inclusiv de cronicar şi reporter literar, şi conduce secţia de literatură şi artă până în 1988. Exclusă în acest an din redacţie, ca disidentă, devine corector la Tipografia „13 Decembrie” din Bucureşti, înapoindu-se, după evenimentele din decembrie 1989, la „România liberă”, exercită funcţia de redactor-şef până în 1993, când trece la „Cotidianul”, în calitate de comentator politic. Din 1998 deţine o rubrică permanentă la „Curentul”.
Opera literară
  • Balada celor rău iubiţi, Bucureşti, 1973;
  • Mai multe inele, Bucureşti, 1979;
  • Muntele de pietate, Bucureşti, 1983;
  • Cumpărătorii, Bucureşti, 1985;
  • Femeia din fotografie. Jurnal 1987-1989, Bucureşti, 2002.
– 1945: Crearea O.N.U.Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume. Fondată în 1945, după al doilea război mondial, are astăzi 192 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori – 29 de state, a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internaţională” şi „respectarea dreptului internaţional”. Sediul central al organizaţiei este la New York. Dintre organele principale ale ONU sunt competente să acţioneze pentru soluţionarea paşnică a diferendelor internaţionale: Consiliul de Securitate, Adunarea Generală şi, în anumite condiţii, Secretariatul General al Organizaţiei.Ideea înfiinţării Naţiunilor Unite a apărut în august 1941, când preşedintele american Franklin D. Roosevelt şi premierul britanic Winston Churchill s-au întâlnit în Insulele Bermude pentru a-şi stabili obiectivele postbelice. Rezultatul discuţiilor s-a concretizat în semnarea „Cartei Atlantice”, în care erau precizate o serie de principii pentru menţinerea păcii şi securităţii pe plan internaţional.
– 1946: S-a născut actriţa şi interpreta de muzică uşoară Anda Călugăreanu (m. 1992).
– 1947: S-a născut actorul american Kevin Kline. A obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în anul 1989 (filmul A Fish Called Wanda).
– 1948: A fost folosit, pentru prima data, termenul de „război rece”, într-un discurs susţinut de economistul şi consilierul prezidenţial Bernard Mannes Baeuch în fata Comisiei de Investigaţii a senatului American.
– 1948: A murit compozitorul austriac de origine ungară Franz Lehar (n. 1870).Franz Lehár s-a născut în orăşelul Komárom, aflat pe atunci în Austro-Ungaria. Prima sa compoziţie a făcut-o la vârsta de 11 ani. A urmat studiile muzicale la Conservatorul din Praga, sub îndrumarea lui Antonin Dvořák.În anul 1902 a devenit dirijorul teatrului de operetă din Viena şi şi-a început activitatea de creaţie. În căutarea unui drum propriu, Lehár a compus vestitul vals „Aur şi argint” care i-a adus primul succes.În anul 1902 a intrat în posesia primului său libret de operetă „Fetiţele vieneze” scris de Emil Norini. Tot atunci a făcut cunoştinţă cu celebrul regizor şi libretist Victor Léon colaborând cu el la realizarea şi montarea mai multor operete.Prima operetă de mare succes a fost „Văduva veselă” compusă în anul 1905, urmată de peste 30 de operete dintre care amintim: „Bărbatul cu trei neveste” (1908), „Contele de Luxemburg” (1909), „Dragoste de ţigan” (1910), „Eva”(1911), „In sfârşit singuri” (1914), „Mazurca albastră” (1920), „Fraschita” (1922), „Primăvară” (1922), „Clo-Clo” (1923), „Paganini” (1925), „Ţareviciul” (1927), „Frederica” (1928), „Ţara surâsului” (1929) etc.Reformator al operetei, Lehár devine întemeietorul noului curent, înviorând acest gen care decăzuse la finele secolului XIX.
– 1949: A fost pusă piatra de temelie a clădirii sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York.
– 1949: A murit compozitorul Nicodim Ganea (n. 1878).
– 1956: Uniunea Sovietică invadează Ungaria.
– 1957: A murit renumitul creator francez de modă Christian Dior (n. 1905)
– 1958: S-a născut actriţa Magda Catone. A absolvit Academia de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1982, la clasa profesori Amza Pellea şi Ion Cojar. Despre Amza Pellea întotdeauna păstrează cuvinte de laudă pentru că i-a fost un mentor şi l-a iubit, respectat şi admirat enorm. După terminarea facultăţii a fost repartizată la Petroşani, la Teatrul de Stat, acolo unde îl cunoaşte pe soţul său de mai târziu, Şerban Ionescu. Şi-a făcut debutul în film în anul 1981, când încă era în facultate, cu pelicula lui Lucian Pintilie, „De ce trag clopotele Mitică?”.
– 1960: La Baikonur a avut loc cea mai mare catastrofă din istoria construcţiei mondiale de rachete, cînd în urma exploziei unei rachete militare sovietice (R – 16) au murit aproximativ 100 de oameni.
– 1961: A murit compozitorul Ion Filionescu (n. 1903).
– 1971: A murit Anton Balotă, filolog şi eseist; specialist în slavistică şi albaneză; filolog cu deschidere spre eseu, îşi încheie cariera prin cercetări în domeniul baladei româneşti şi sud-dunărene (n. 1901).
– 1972: S-a născut Ruxandra Dragomir, jucătoare româncă de tenis.
– 1974: A murit David Oistrah, violonist şi pedagog rus (n. 1908).
– 1983: A murit inginerul Elie Carafoli, fondator al şcolii aerodinamice româneşti; a realizat, printre altele, în 1928, profilurile aripilor cu bordul de fugă rotunjit, denumite „profilurile Carafoli”; membru al Academiei Române; a proiectat împreună cu francezul L. Virmoux primul avion de vânătoare românesc, construit în 1930, de Industria Aeronautică Română – Braşov; a publicat „Tratat de aerodinamică”, considerat o operă clasică în domeniu) (n.15.09.1901 la Veria/Grecia).
– 1987: Inaugurarea noii linii a metroului bucureştean Piaţa Unirii – Pipera (8,4 km); s-au încheiat, astfel, lucrările la magistrala a II-a, Nord-Sud (în lungime de 18,7 km) .
– 1992: A murit Amitha Bose, filolog indian, important eminescolog străin, prima traducătoare a lui Mihai Eminescu în bengali (n. 1933).
– 1995: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a confirmat pe Î.P.S. Petru Păduraru ca mitropolit al Basarabiei (ales în această funcţie la 3.X.1995, de Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei), acordându-i titlul de arhiepiscop al Chişinăului şi exarh al Plaiurilor, precum şi dreptul de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit (dincolo de râul Prut). La 19.XII.1992 Patriarhia Română a emis un act ce consfinţea reactivarea Mitropoliei Basarabiei, autonomă şi cu statut propriu, stabilind „de jure” desprinderea acesteia de sub tutela Patriarhiei Ruse şi revenirea ei în cadrul Bisericii Ortodoxe Române (a fost recunoscută de autorităţile moldovene la 30.VII.2002. În urma „Păcii de la Bucureşti” (1812), Rusia a căpătat pentru prima oară teritoriul dintre Prut şi Nistru, Basarabia; pentru grăbirea rusificării, Biserica din teritoriile anexate a fost trecută sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ruse.
– 1996: A intrat în vigoare Convenţia cu privire la siguranţa centralelor nucleare (semnată la 20.IX.1994, la cea de-a 38-a Conferinţă Generală a AIEA de la Viena).
– 1996: A murit Romica Puceanu, interpretă de muzică lăutărească (n. 1937).
– 1997: Prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului României a fost înfiinţat Oficiul Naţional al Cinematografiei (ONC) şi Fondul Cinematografic Naţional. Obiective: finanţarea producţiei naţionale din fonduri publice şi provenind din taxe pe audiovizual, stimularea creaţiei şi modernizarea reţelei de cinematografe, privatizarea sălilor de cinema, integrarea României în programele cinematografice europene. Primul preşedinte ONC: Radu Gabrea. Aprobată de Parlamentul României la 17 decembrie 1998, ordonanţa va deveni cea dintâi lege a cinematografiei de după 1989.
– 1999: O echipă de medici chirurgi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, condusă de dr. Şerban Brădişteanu, a realizat primul transplant de cord din România.
 2000: A murit interpreta afro-americană de jazz Jeanne Lee (numele de scenă al lui Margaret Davis) (n. 1939).
– 2001: A murit editorul francez Guy Schoeller, „părintele” formatului Livre de Poche – Carte de Buzunar (n. 1915).
– 2003: Ultimul zbor Concorde de la New York la Londra.
– 2011: A încetat din viaţă savantul american John McCarthy, considerat unul dintre pionierii inteligenţei artificiale. Lui îi este atribuită inventarea termenului „inteligenţă artificială” sau „AI”, în urma unei propuneri pe care a făcut-o în anul 1955, împreună cu alţi oameni de ştiinţă.John McCarthy (n. 4 septembrie 1927, Boston, Massachusetts, SUA – d. Stanford, California, SUA) a fost un informatician american, laureat al Premiului Turing în 1971 pentru contribuţiile aduse în domeniul inteligenţei artificiale. El este cel care a propus termenul de inteligenţă artificială la conferinţa de la Dartmouth din 1956 şi a creat limbajul de programare LISP.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here