S-a întâmplat la 24 octombrie 51

0
114

S-a întâmplat la 24 octombrie 51: S-a născut Titus Flavius Domitianus, împărat roman. Titus Flavius Domitianus (d.18 septembrie 96), cunoscut ca Domiţian, a fost împărat roman al dinastiei Flaviilor din 81până în 96. Proclamat împărat la 13 septembrie 81, fiul lui Vespasian şi al Domitillei şi fratele lui Titus, inaugurează o politică sensibil deosebită de cea a primilor Flavi.

        S-a născut la 24 octombrie anul 51 d.Hr. în al şaşelea sector al Romei, într-o casă situată la locul numit Mărul Cartaginez.Copilăria de care a avut parte Domiţian este caracterizată ca una de copil uitat.Tatăl lui l-a lăsat uitat deoarece el era mai tot timpul plecat în provincii, iar mama lui murise. Copilăria nefericita l-a făcut ca la maturiatate să-şi piardă încrederea în oameni și în intituţiile imperiale. Dio Cassius îl descrie ca o persoană care trecea repede de la starea de blânadeţe la mânie. Acelaşi Dio Cassius îl descrie ca o persoană care dorea să primească laude, linguşeli etc.
       Sprijinindu-se pe armată, pe garda pretoriană, urmează o linie autocratică. Personalitate orgolioasă, violentă, revendicând titlul de dominus et deus se proclamă în 85 censor perpetuus (cenzor pe viaţă) şi intră în conflict cu aristocraţia senatorială.Victorios în campania întreprinsă în 83 la Rin împotriva tribului germanic al chatilor, Domiţian adoptă titlul de Germanicus.
       O invazie a dacilor şi a aliaţilor lor în Moesia, soldată cu moartea guvernatorului, îl obligă în 86 să intervină personal pe frontul de la Dunăre. Moesia este împărţită acum în două provincii: Moesia Inferior (în a cărui componenţă intră şi Dobrogea) şi Moesia Superior. Campania iniţiată în 87 la nordul Dunării împotriva lui Decebal se încheie cu o înfrângere; în 88, ofensiva romană marchează o victorie la Tapae şi duce la încheierea unei păci de compromis între Roma şi Dacia (89). La 18 septembrie 96, Domiţian, ultimul dintre Flavi, cade victimă unei conjuraţii de palat, organizată de comandantul gărzii palatului şi de soţia sa, Domitia Longina.
      În ce priveşte politica religioasă, Domiţian, l-a urmat pe Vespasian, tatăl său, dar el a mers şi mai deaprte. În unele inscripţii el este găsit ca ,,păstrătorul ceremoniilor religioase şi restauratorul sacrelor religioase”. El a dus o politică dură împotriva celorlalte culte, în afară de cel al Romei şi al zeiţei Isis(deoarece în lupta cu vitelienii a purtat hainele preoţeşti ale zeiţei Isis şi a scăpat cu viaţă). Cultul iudeilor, iudaismul, era considerat ca unul foarte periculos pentru stat deoarece el caştiga noi şi noi adepţi.A avut o mare simpatie pentru triada capitolita (zeii Jupiter, Iuno şi Minerva), cărora le-a zidit noi temple. Dintre toţi zeii, pe Minerva-Atena o venera cel mai mult deoarece o considera protectoarea sa divină.
      Domiţian, în nebunia lui, a cerut ca oamenii să-l venereze ca Dominus et Deus (Domn şi Mântuitor) pe oriunde mergea. Domiţian a introdus o taxă pentru evrei numită didrahmă, care se ducea către Templul lui Jupiter. Aceasta taxă oferea evreilor libertatea închinării.Sub dinastia Flaviilor, creştinismul s-a răspândit foarte mult în imperiu, ba chiar a fost practicat şi de unii aristocraţi romani precum: M. Acilius Glabrio (un fost consul) care s-a creştinizat alături de unele rude, soţia lui M. Flavius Clemens (verişorul lui Domiţian), care mai târziu l-a atras şi pe soțul ei.
      După aproape treizeci de ani după persecuţia lui Nero, Domiţian a început şi el o persecuţie împtoriva creştinismului. Creştinii au fost martirizaţi deoarece nu acceptau să se închine împăratului ca Dominus et Dues, nici să participe cu jertje la cultul imperial sau la vreun alt zeu. Manifestările persecuţiei Domiţiene împortiva creştinismului erau practicate prin execuţii, dar şi prin exilări.   Chiar dacă majoritatea celor care aparţineau creştinismului erau din clasele de jos ale imperiului, ei nu au fost iertaţi. Chiar şi cei săraci erau urmăriti de garzile lui Domiţian.Printre numele creştinilor care au fost martirizaţi este şi cel al lui Ioan Evanghelistul. Persecuţia împortiva creştinilor în timpul lui Domiţian a durat doar câteva luni.

Surse:

https://www.ro.biography.name/conducatori/89-italia/265-domitian-51-96

https://www.britannica.com/biography/Domitian

https://istoriiregasite.wordpress.com/tag/domitian/

https://www.roman-emperors.org/domitian.htm

https://www.ancient.eu/domitian/

https://dailyhistory.org/What_was_the_impact_of_the_Emperor_Domitian_on_the_Roman_Empire%3F

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.