S-a întâmplat la 22 octombrie 1943

0
146

S-a întâmplat la 22 octombrie 1943: S-a născut actriţa franceză de film Catherine Deneuve (născută Catherine Fabienne Dorléac). A evoluat de la partituri de ingenuă (Umbrelele din Cherbourg, 1963) la roluri de mare fineţe psihologică, atât în registrul dramatic (Repulsie, 1965), cât şi în cel comic (Viaţă la castel, 1965).

Una dintre cele mai respectate actrițe din industria filmului francez, Catherine Deneuve și-a câștigat reputația jucând într-o serie de filme ale renumiților regizori Luis Buñuel și Roman Polanski. Fiică actorului de teatru și film Maurice Dorleac, Deneuve s-a născut la Paris pe 22 octombrie 1943.
A debutat în film la vârsta de 13 ani, cu un rol în filmul din 1956 Les Collegiennes și merge mai departe pentru a juca în filmele unor regizori precum Roger Vadim (cu care are un copil) inainte de marele succes cu musical-ul lui Jaques Demy, Les Parapluies de Cherbourg (The Umbrellas of Cherbourg) (1964). Are o izbucnire cu două roluri in filmul lui Roman Polanski, Repulsion in 1965 și în filmul lui Bunuel din 1967 Belle de Jour. Mai târziu, în același an, dă dovada de talent în filmul lui Demy, Umbrellas, urmat de Les Demoiselles de Rochefort, în care joacă alături de sora ei Françoise Dorleac.
Despre actrița Deneuve, s-a spus că are ceva de kamikaze – a îndrăznit să joace roluri de alcoolică, de lesbiană, de femeie dărîmată de viață. A jucat-o pe Séverine în filmul lui Luis Buñuel, Belle de Jour (1967), o casnică bogată, care, din plictiseală, ajunge să lucreze într-un bordel. Filmul este un triumf de stil și erotism, datorat în parte și ținutelor lui Séverine, realizate de Yves Saint Laurent. Cei doi au mai lucrat împreună și pentru alte filme, iar prietenia care i-a legat a durat până la moartea lui Saint Laurent. Despre Deneuve s-a spus că a fost una dintre muzele care l-au inspirat pe creator.
În anii ’70, deja faimoasă, Deneuve ajunge la celebritate internațională datorită faptului că devine imaginea Chanel No 5. În anii ’80 continuă să joace în zeci de filme europene și să refuze numeroase propuneri venite de la Hollywood. Va și spune într-un interviu: „Mă simt foarte franțuzoaică, dar vorbesc italiană și engleză, deci mă simt și foarte europeană.”
Catherine Deneuve a fost premiată de Academia Fanceză de Cinema pentru cea mai buna actriță în 1980 cu The Last Metro (1980) și în 1982 la același festival și aceeasi categorie a câștigat cu Place Vendome (1998). La Festivalul de Film de la Veneția în 1988 a câștigat premiul pentru cea mai buna actriță cu Place Vendome (1998) și în 1992 a fost nominalizată la Oscar pentru cea mai bună actriță cu filmul Indochine (1992). Are deja 50 de ani și devine favorita regizorilor pentru filme de artă, în care joacă femei mature.
În anul 2000, Deneuve a primit mai multa atenție din partea criticilor când a fost distribuită alături de islandeza Björk in filmul lui Lars von Trier, musical-ul Dancer in the Dark. Polarizand criticii și audiența deopotrivă, Dancer in the Dark a câștigat premiul Palme d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes; continuând tradiția lui von Trier de a crea filme dificile și provocatoare, și acesta pare a nu fi cu nimic mai prejos.În 2013 a jucat în pelicula Elle s’en va/On My Way, regizată de Emmanuelle Bercot, care, la rândul ei a fost nominalizată la Ursul de Aur la Festivalul Intenațional de Film de la Berlin.
Continuă să joace și azi și este invitată să facă parte din jurii la diferite festivaluri de film. În toate aceste decenii de carieră, Deneuve a reușit ceva ce actrițele – mai ales cele frumoase – reușesc arareori: să rămână un star. Mai mult decât atît, a devenit un simbol al Franței – în 1985, Marianne, simbolul national al libertății, este realizat după chipul lui Deneuve.Iată ce spune într-un interviu pentru The Talk despre cum s-a schimbat filmul și industria în cei peste 50 de ani de când joacă: „Cel mai mult s-a schimbat tehnica. Faptul că lucrezi cu camere mult mai mici, cu mai puține lumini, camerele sunt mult mai aproape de tine… Ca actor, trebuie să te adaptezi. (…) Poveștile sunt întotdeauna o oglindă a societății, așa că și cinematografia a ținut pasul cu societatea, cu modul în care trăiesc și iubesc oamenii, cu modul în care își exprimă sentimentele. Cinematografia s-a schimbat mult în 30 de ani. Oamenii divorțează mai ușor, femeile pot face sex fără spaima că rămîn însărcinate, asta a schimbat mult lucrurile și cinematograful s-a adaptat. Nu mai spui aceleași povești. Acum nu mai poți fuma în filme, deci va arăta diferit. Există telefoanele mobile – asta schimbă multe în desfășurarea poveștii.”
Ce nu s-a schimbat deloc în toți acești ani pentru Deneuve este relația cu presa tabloidă și cu paparazzi, unde se poate spune că a făcut pionierat. Încă din anii ’60 i-a dat în judecată pe cei care au încercat să intre în viața ei privată. 65 de procese și toate câștigate, spune avocatul ei, același în toți acești ani.Este adevărat că viața privată a lui Deneuve a fost întotdeauna subiect de presă. Ceea ce este cumva firesc, dacă ne gândim că numele iubiților, soților și partenerilor ei erau la fel de cunoscute în industria cinematografiei.
În 1962, când avea doar 19 ani, în cunoaște pe Roger Vadim, regizor faimos și cu 15 ani mai în vîrstă. Este dragoste la prima vedere. Lucrează împreună, iar un an mai tîrziu, în 1963, li se naște un fiu, Christian Vadim. Christian va spune mai tîrziu: „Mama avea 19 ani cînd m-am născut, iar eu aveam un an cînd părinții mei s-au despărțit. Am fost crescut de mama, căci, deși tatăl meu adora să facă copii, îi lăsa apoi în grija femeilor!”. Lista soțiilor lui Roger Vadim este lungă: Brigitte Bardot, Annette Stroyberg, Jane Fonda, Catherine Schneider, Marie-Christine Barrault. Lista iubitelor este și mai lungă. Însă dintre toți frații, Christian Vadim spune că se simte apropiat de sora sa, celălalt copil al lui Deneuve, Chiara Mastroianni – „pentru că am crescut împreună”.
Chiara este fiica actriței cu un alt star al filmului european, Marcello Mastroianni. Tatăl – regele cinematografiei italiene. Mama – regina cinematografiei franceze. O iubire ce a durat patru ani și cinci filme făcute împreună. Chiara s-a născut în 1972, cînd amândoi părinții erau căsătoriți cu altcineva – Deneuve era deja despărțită de fotograful David Bailey, dar divorțul se va oficializa abia în 1972. Mastroianni în schimb era căsătorit și avea o fiică cu actrița Flora Carabella, de care nu va divorța niciodată, deși au trăit separat încă din anii ’70.
Filmografia lui Deneuve cuprinde:
1963 Viciul și virtutea – (Le vice et la vertu), r.: Roger Vadim
1963 Umbrelele din Cherbourg – (Les parapluies de Cherbourg) r.: Jacques Demy
1965 Repulsia – (The Repulsion, r.: Roman Polanski
1966 Creaturile – Les Créatures, Agnès Varda
1966 Viața la castel – (La Vie de château), regia: Jean-Paul Rappeneau
1964 Statornicia rațiunii – (La costanza della ragione), r.: Pasquale Festa Campanile
1967 Domnișoarele din Rochefort – (Les demoiselles de Rochefort)
1967 Frumoasa zilei[1] – (Belle de jour), regia: Luis Buñuel
1968 Mayerling, regia: Terence Young
1970 Tristana de Luis Buñuel
1970 Piele de măgar – (Peau d’âne), de Jacques Demy
1972 Polițistul – (Un flic), de Jean-Pierre Melville
1975 Sălbaticul – (Le sauvage), regia: Jean-Paul Rappeneau
1977 Mergi sau mori
1980 Ultimul metrou – (Le Dernier Métro) de François Truffaut
1988 Place Vendome
1992 Indochina
2002 8 Femei
2005 Palatul regal
2008 O poveste de Crăciun
2013 Elle s’en va/On My Way
Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/catherine-deneuve-2028/

https://www.britannica.com/biography/Catherine-Deneuve

https://www.ziarulmetropolis.ro/catherine-deneuve-75/

http://punctulpeg.ro/actrita-femeia-si-mama-catherine-deneuve/

https://okmagazine.ro/catherine-deneuve-marcello-mastroianni-4-ani-de-amor-interzis/a18269547

http://unica.md/viata-lui-catherine-deneuve/

https://ro.odkurzacze.info/922-catherine-deneuve-biography-news-photo.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here