S-a întâmplat la 22 octombrie 1844

0
103

S-a întâmplat la 22 octombrie 1844: S-a născut actriţa franceză de teatru Sarah Bernhardt (numele real: Marie Henriette Bernardt). Sarah Bernhardt (n. 22/23 octombrie 1844, Paris, Franţa – d. 26 martie 1923, Paris) a fost o renumită actriţă franceză, pe numele său real Henriette-Rosine Bernard.

      Fiica nelegitimă a unei curtezane, a fost încurajată să urmeze o carieră artistică de către unul dintre amanţii mamei sale, ducele de Morny. După o scurtă apariţie la Comedia Franceză (1862-1863), a intrat în trupa teatrului Odeon (1866-1872) unde a jucat în Kean, de Alexandre Dumas (tatăl), şi în Ruy Blas, de Victor Hugo, fermecând publicul cu „vocea ei de aur”.
       Revenind la Comedia Franceză (1872-1880), Sarah Bernhardt a jucat în Fedra (Phedre) de Jean Racine, obţinînd un mare succes la Paris şi Londra.În 1880 şi-a înfiinţat propria companie de teatru şi a făcut un turneu în jurul lumii cu Dama cu camelii (La Dame aux camélias) de Alexandre Dumas fiul, Adrienne Lecouvreur de Eugene Scribe, patru piese scrise special pentru ea de Victorien Sardou şi „Puiul de vultur” (L’Aiglon) de Edmond Rostand.
      După un accident suferit la un picior, care a dus la amputarea acestuia (în 1915), a purtat o proteză de lemn şi a jucat roluri în care putea să stea aşezată cît mai mult.A fost una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria scenei franceze, fapt pentru care a primit Legiunea de Onoare în 1914.
     Marea actriță franceză Sarah Bernhardt, supranumită „Divina Sarah”, a efectuat nu mai puțin de patru turnee în țara noastră. Primul a avut loc în anul 1888, când, între 8 și 17 noiembrie, ea a jucat în: Dama cu camelii, Francillon, Fedra, Tosca, Theodora, Adrienne Lecouvreur.
      Pe scenă i-a dat concursul actorul Jean Damala, cel care i-a fost și soț o scurtă perioadă. „Divina” a revenit în România în martie 1893, când a jucat din nou în Dama cu camelii, Francillon, Tosca, dar și într-o piesă nouă – Le Maître des Forges. Ca și prima dată, bucureștenii au primit-o cu mare entuziasm.
      În anul 1904, este organizat un nou turneu. Actrița, ajunsă acum la vârsta de 60 de ani, joacă în Dama cu camelii, La Sorcière, dar și rolul principal masculin în piesa L’Aiglon (desigur în travesti). De această dată, spectatorii din Capitală, deși o apreciază încă, sunt mai temperați în manifestări entuziaste.
    Ultimul turneu are loc în anul 1908. Dacă în București a fost primită cu destulă răceală (a interpretat aceleași roluri ca și patru ani mai devreme, la care s-au adăugat cele din Le Passé și Les Buffons), la Iași a fost înconjurată de admirație și entuziasm, sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” fiind arhiplină la fiecare spectacol.
      Sarah Bernhardt a fost decorată cu Legiunea de Onoare în 1914. În anul următor, actrița a suferit un accident în urma căruia i-a fost amputat un picior. Deși avea un picior de lemn, Sarah a continuat să apară pe scenă, alegând roluri în care putea să stea așezată cât mai mult.Sarah Bernhardt a murit pe 26 martie 1923, la vârsta de 78 de ani, și a fost înmormântată în cimitirul Père-Lachaise din Paris.

Surse:

http://www.theatrehistory.com/french/bernhardt001.html

https://www.roundabouttheatre.org/about/our-blog/the-life-legends-and-legacy-of-sarah-bernhardt/

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/sarah-bernhardt-cea-mai-faimoasa-actrita-franceza-din-secolul-al-xix-lea-in-romania

https://www.britannica.com/biography/Sarah-Bernhardt

https://ro.vision1cyclings.com/iskusstvo-i-razvlecheniya/48305-sara-bernar-sarah-bernhardt-biografiya-i-tvorcheskiy-put-aktrisy-foto.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.