S-a întâmplat la 20 octombrie 1930

0
22

S-a întâmplat la 20 octombrie 1930: S-a născut Ioan Grigorescu, prozator şi publicist (n. Ploiești – d. 26 martie 2011, Ploiești), partea cea mai importantă a operei sale constituind-o volumele de publicistică şi reportaje; autor (imagine şi text) al unor filme TV de călătorie („Spectacolul lumii”); a scris scenarii şi comentarii de film documentar şi de ficţiune.

         Ioan Grigorescu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi corespondenţi de presă. A publicat 15 volume de proză şi reportaje de călătorie – între care „Zigzag pe Mapamond”, „Paradisul murdar”, „Dilema americană”, „Al 5-lea punct cardinal”. De asemenea, a scris 20 de scenarii pentru filme artistice de lung-metraj.
        El este cunoscut în special ca autor al serialului TV „Spectacolul lumii”, cu peste 400 de episoade, filmate în peste 50 de ţări. După Revoluţie a filmat 37 episoade în perioada 1993-1994 şi 222 de episoade în perioada 1999-2005. De asemenea, a fost şi scenarist-comentator al serialului „România optimistă” (2005-2007).
         Pentru activitatea sa în calitate de realizator de filme documentare, a fost distins cu „Premiul Academiei Române pentru Arta Spectacolului” (2000), cu „Premiul special” şi „Trofeul Breslei” – acordat de Uniunea Cineaştilor. A îndeplinit în perioada 15 martie 1993 – 15 octombrie 1998 funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Polonă.
         „Am ales să merg pe calea cunoașterii și a apropierii. Asta mi-a dat mai mari satisfacții, pentru că nu am făcut niciodată drumuri pentru a căuta in pubelele țării pe care le-am văzut, ci din contră, să duc acolo ce avem noi mai bun și să luăm de la ei ce au mai bun. (…) Sacrificiile mele au fost deseori o renunțare. Nu m-am plâns niciodată de cantitatea de muncă pe care a trebuit să o fac. Sacrificiile mele sunt nesemnificative, dar sunt enorme pentru mine, pentru că mă simt prea îndatorat și mă intreb când au trecut 77 de ani. Cifra asta mă miră, mă uluiește și mă întreb ce mai pot face de acum incolo. Nu sunt obsedat de perenitatea numelui. Sunt foarte bucuros că stau pe Strada Nicolae Grigorescu în satul Izvorani și asta am tradus-o prin Izvorul Anilor. Aștept valul care să vină peste mine, dar nu paralizat de frică. Până în ultima clipă voi fi cu ochii pe aparatul de filmat și cu ceva de scris în mână. Am un jurnal care durează de 50 de ani, e adevărat, cam sporadic. Nu știu ce se va întâmpla cu el… e foarte interesant că multe file din el sunt coli de hârtie din tot felul de colțuri ale lumii.”—Ioan Grigorescu.
Cărți publicate:
Pasărea Fenix – Doi ani în Polonia Populară (Ed. Tineretului, 1961)
Unde vîntul miroase a petrol (Ed. Tineretului, 1961)
Cocteil-Babilon (Ed. Tineretului, 1963)
Zig zag pe mapamond (Ed. Tineretului, 1964)
Ploiești – mic îndreptar turistic (Ed. Meridiane, 1964)
Obsesia (Ed. Tineretului, 1965)
Lupta cu somnul (Ed. Tineretului, 1968)
Fenix inflamabil (Ed. Eminescu, 1970)
Spectacolul lumii (Ed. Cartea Românească, 1973)
Afirm! (Ed. Albatros, 1974)
Paradisul murdar (Ed. Cartea Românească, 1974)
Dilema americană – spectacolul lumii (vol. II) (Ed. Cartea Românească, 1981)
Al cincilea punct cardinal – spectacolul lumii (vol. III) (Ed. Cartea Românească, 1983)
Ucideți petrolul (I, București, 1993)
Bine ați venit în infern!… (Ed. Nemira, 1994)
Filmografia sa cuprinde:
Ca scenarist:
Străzile au amintiri (1962)
Cartierul veseliei (1964)
Subteranul (1967)
Canarul și Viscolul(1969)
Felix și Otilia (1972)
Explozia (1973)
Cuibul salamandrelor (1976)
Spiritul neînfrângerii (1977) – film documentar
Acțiunea „Autobuzul” (1978)
Iarba verde de acasă (1978)
Brațele Afroditei (1978)
Un echipaj pentru Singapore (1981)
Ringul (1984)
Trenul de aur (1986)
Începutul adevărului (Oglinda) (1994) – în colaborare cu Sergiu Nicolaescu
Spectacolul lumii (serial TV, 1994)
Ca regizor şi operator imagine:Spectacolul lumii (serial TV, 1994)

Surse:

https://www.gandul.info/stiri/spectacolul-lumii-s-a-incheiat-pentru-ioan-grigorescu-8107981

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/spectacolul-lumii-vazut-de-ioan-grigorescu_8873.html

https://adevarul.ro/locale/ploiesti/ploiesti-murit-ioan-grigorescu-realizatorul-longevivei-emisiuni-spectacolul-lumii-1_50aca13f7c42d5a663872b0b/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here