S-a întâmplat la 20 octombrie 1891:S-a născut James Chadwick, fizician britanic. Sir James Chadwick (d. 24 iulie 1974) a fost un fizician englez şi laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, celebru pentru descoperirea neutronului.
În 1932, Chadwick a făcut o descoperire fundamentală în domeniul fizicii nucleare: a descoperit particula din nucleul atomului cunoscută astăzi sub numele de neutron, datorită lipsei sarcinii electrice. Spre deosebire de nucleii de heliu (particulele alfa) care sunt încărcate pozitiv, şi deci sunt respinse de forţele electrice mari prezente în nucleii atomilor grei, această nouă particulă ce poate genera dezintegrare atomică nu trebuie să depăşească nicio barieră electrică şi este capabilă să penetreze şi să fisioneze nucleii celor mai grele elemente.
Astfel, Chadwick a pregătit calea spre fisiunea atomului de uraniu 235 şi spre crearea bombei atomice. Pentru această importantă descoperire, a primit Medalia Hughes a Societăţii Regale în 1932, şi ulterior şi Premiul Nobel pentru Fizică în 1935.Descoperirea lui Chadwick a făcut posibilă crearea elementelor mai grele decât uraniul în laborator. Descoperirea sa l-a inspirat în mod deosebit pe Enrico Fermi, fizician italian şi laureat al premiului Nobel, să descopere reacţiile nucleare aduse de neutronii încetiniţi, şi i-a condus pe Otto Hahn şi Fritz Strassmann, radiochimişti germani din Berlin, spre revoluţionara descoperire a „fisiunii nucleare”, care a declanşat procesul de dezvoltare a bombei atomice.Chadwick a devenit profesor de fizică la Universitatea Liverpool în 1935.
Ca rezultat al memorandumului Frisch-Peierls din 1940 asupra fezabilităţii bombei atomice, a fost numit membru al Comisiei MAUD care a investigat subiectul mai în profunzime. A vizitat America de Nord ca membru al Misiunii Tizard în 1940 pentru a colabora cu americanii şi canadienii în domeniul cercetării nucleare. Întors în Anglia în noiembrie 1940, a concluzionat că nimic nu poate rezulta din cercetări decât după război. În decembrie 1940 Franz Simon, la comanda comisiei MAUD, a declarat că este posibil să fie separat izotopul Uraniu-235. Raportul lui Simon includea estimări de costuri şi specificaţii tehnice pentru o uzină mare de îmbogăţire a uraniului. James Chadwick a scris mai târziu că a fost prima oară când a „realizat că o bombă nucleară era nu doar posibilă, ci inevitabilă. A trebuit apoi să iau somnifere. Era singurul remediu”.
Puţin după aceea a lucrat la Proiectul Manhattan în Statele Unite, proiect ce a dezvoltat bombele atomice folosite la Hiroshima şi Nagasaki. Chadwick a fost înnobilat în 1945.
Surse:
https://www.nobelprize.org/prizes/physics/1935/chadwick/biographical/
https://www.britannica.com/biography/James-Chadwick
https://www.atomicheritage.org/profile/james-chadwick
https://www.famousscientists.org/james-chadwick/
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai