S-a întâmplat la 2 octombrie 1939

0
92

S-a întâmplat la 2 octombrie 1939: S-a născut solistul de muzică uşoară Dan Spătaru. Dan George Spătaru (n. Aliman, Constanţa – d. 8 septembrie 2004, Bucureşti) a fost unul dintre cei mai prolifici cântăreţi români de muzică uşoară.

        Dan Spătaru s-a născut într-o familie de învăţători, Gherghina şi Aurel Spătaru. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Aliman, comuna natală, în Ion Corvin şi la Medgidia, alături de sora mai mare Puica (Maria Nicola) şi a bunicilor, agricultori. Caii erau pasiunea lui de copil, mai târziu a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, aceea pentru fotbal.

         Dan a crescut printre poveştile bunicilor şi cântecelor interpretate de părinţii sai. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o matuşa pentru a îndeplini dorinţa mamei „copiii mei să înveţe carte”. Aici Dan a făcut liceul şi a început cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocaş. A jucat la „Progresul”, apoi la „Ştiinţa Bucureşti”.În anul trei la „Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport” a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat şcolii şi muzicii. Dan Spătaru era student când a început să cânte la „Casa Studenţilor” în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moştenit-o din familie, tatăl său cântând la vioară.

        Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a văzut. L-a ascultat odată la „Mon Jardin” şi a făcut cu el lecţii. Primele bucăţi muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată la o terasă l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a făcut aproape toate şlagărele. Primul mare succes l-a avut cu „Măicuţa mea” de Temistocle Popa. A fost o personalitate a lumii muzicale româneşti, a rezistat timpului, ne-a învăţat să-i acceptăm slăbiciunile şi a reuşit să-şi lase amprenta timbrului vocal în memoria fiecăruia dintre noi.A urmat un lung şir de şlagăre: „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ţi şade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărţire”, „Oare, oare, îţi pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile”.

      A fost premiat la Concursul naţional de muzică ușoară de la Mamaia (ediția 1966, cu Olimpiada tinereții de Temistocle Popa, în 1969 cu premiul pentru interpretare). La Sopot-Polonia, ca reprezentant al Casei de discuri Electrecord, cu care a colaborat frecvent (la Festival, în Ziua discului a fost aplaudat de peste 7000 de spectatori, timp de 20 de minute. Record al manifestării, consemnat în Cartea de onoare). Între 1972-1979 a fost prim solist al Teatrului Fantasio din Constanța. Și Aurel Manolache, directorul instituției, avea fler la lansarea și cultivarea vedetelor. De altfel și melodia acestuia, Ale tale, a devenit în interpretarea lui Dan Spătaru mare șlagăr.

        Prezența interpretului în turnee internaționale (Rusia, Germania, Israel, Cuba, Ungaria, Italia) se bucura de aceeași apreciere a publicului. Vocea lui Dan Spătaru cucerea orice fire artistică, deschisă către muzică.Mari succese de repertoriu: Țărăncuță, țărăncuță de Ion Vasilescu, Te-așteaptă un om, Nici o lacrimă  (Ion Cristinoiu), Mai gândește-te (Horia Moculescu), Scara de mătase (Vasile Veselovschi), Maria (George Grigoriu), Nu-ți fie teamă de-un sărut (Camelia Dăscălescu), ș.a. Dan Spătaru a bătut recordul la aplauze când era în Cuba: 16 minute și 19 secunde. „Prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!”.

       Dan Spătaru a murit în urma unui infarct. Peste zece mii de oameni s-au dus la înmormântarea lui.

Surse:

https://radioromaniacultural.ro/greii-muzicii-usoare-romanesti-dan-spataru/

http://www.edituramilitara.ro/memorialistica/286-dan-spataru-regele-aplauzelor-editia-a-2-a.html

http://www.rador.ro/2018/09/08/portret-dan-spataru-un-romantic-fara-egal/

https://folclor-romanesc.ro/dan-spataru-lordul-muzicii-romanesti/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here