S-a întâmplat la 19 octombrie 1745: A murit scriitorul irlandez Jonathan Swift (n. 1667) Jonathan „Isaac Bickerstaff” Swift (n. 30 noiembrie 1667, Dublin –d. Dublin) a fost un scriitor irlandez, unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai realismului ( ideologie estetică, în care se pune accentul pe relaţia dintre artă şi realitate; instrumentul indispensabil al artei autorului este observarea atentă a realităţii şi reflectarea ei veridică, obiectivă în creaţie) din prima perioadă a iluminismului englez (Iluminismul numit şi Epoca Luminilor sau Epoca Raţiunii este o mişcare ideologică şi culturală, antifeudală, desfăşurată în perioada pregătirii şi înfăptuirii revoluţiilor din sec. XVII-XIX în ţările Europei, ale Americii de Nord şi ale Americii de Sud şi având drept scop crearea unei societăţi „raţionale”, prin răspândirea culturii în mase).
Caracterizat print-un stil şlefuit, Swift a devenit cunoscut mai ales prin opera sa satirică „Gulliver’s Travels” („Călătoriile lui Gulliver”, 1726).”Călătoriile lui Gulliver” (1726), cu titlul complet „Călătorii în mai multe ţări îndepărtate ale lumii” (Travels into Several Remote Nations of the World), sub semnătura medicului de corabie imaginar Lemuel Gulliver, este un roman fantezist în patru părţi, aspră satiră la adresa societăţii engleze din acel timp. În această operă sunt descrise aventurile naivului Gulliver (în engleză: gullible = credul) în timpul călătoriilor în ţara piticilor „Lilliput”,în ţara uriaşilor „Brobdingnag”, precum şi pe insula zburătoare „Laputa”, ai cărei locuitori, interesaţi numai de probleme ştiinţifice, au pierdut complet simţul realităţii.
Cartea a patra – în fine – îl conduce pe erou în ţara cailor „Houyhnhnms”, fiinţe înţelepte şi cu mult bun simţ, spre deosebire de „Yahoo”, un fel de oameni-maimuţă, fiinţe brutale şi arierate mintal.În această operă, Swift satirizează vanitatea şi ipocrizia contemporanilor săi, sistemul judiciar, mecanismele puterii şi tendinţele războinice, cum le cunoscuse în societatea şi în special în viaţa politică engleză. Aşa, de exemplu, vistiernicul din Lilliput este o prefigurare caricaturizată a politicianului Robert Walpole. În ultimele două cărţi este ridiculizat pozitivismul (curent filozofic a cărui teză principală este că singura cunoaştere autentică este cea ştiinţifică) în plină dezvoltare în timpul secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea.
„Călătoriile lui Gulliver” sunt unele din cele mai citite cărţi ale literaturii universale. Opera este pe nedrept considerată de unii, chiar și în zilele noastre, drept „literatură pentru copii”, în realitate este vorba de una din cele mai semnificative creații ale literaturii engleze din perioada de început a iluminismului european.
Surse:
https://www.biography.com/scholar/jonathan-swift
https://www.britannica.com/biography/Jonathan-Swift
https://www.ro.biography.name/scriitori/179-irlanda/439-jonathan-swift-1667-1745
https://www.poetryfoundation.org/poets/jonathan-swift
https://libermundi.livejournal.com/65102.html
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai