S-a întâmplat la 17 octombrie…

0
82

S-a întâmplat la 17 octombrie…

– „Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei”; iniţiativa instituirii unei astfel de zile aparţine organizaţiei neguvernamentale ATD-Quatre Monde (Ajutor pentru toţi dezmoşteniţii sorţii – Lumea a patra) cu sediul în Franţa, fondată de preotul Joseph Wresinski; ziua are ca scop sensibilizarea factorilor decizionali în vederea eradicării sărăciei în toate ţările lumii, mai ales în cele în curs de dezvoltare, necesitate care a devenit o prioritate a dezvoltării; este marcată din anul 1993 (pe baza Rezoluţiei 47/196 din 22.XII.1992 a Adunării Generale a ONU).
– 1345: În cadrul unor scrieri ale misionarilor franciscani datate cu 17.10.1345 se menţionează existenţa românilor („olachi romani”) în Transilvania.
– 1595, 17-20: Bătălia de la Giurgiu; Mihai Viteazul zdrobeşte ariergarda lui Sinan-Paşa şi cucereşte cetatea Giurgiu; robii luaţi de turci sunt eliberaţi; în urma înfrângerilor, Sinan-Paşa va fi destituit din postul de mare vizir.
– 1744: A murit constructorul italian de viori Giuseppe Guarneri (del Gesú) (n. 1698);  una dintre viorile construite de el i-a aparţinut lui Paganini şi se află expusă în Sala Rossa a Palatului Municipal Este singurul lutier a carui instrumente rivalizeaza cu cele ale mult mai celebrului Antonio Stradivari.
– 1777: Trupele americane le-au învins pe cele britanice în bătălia de la Saratoga. Bătălia de la Saratoga este considerat de mulţi istorici ca punct de cotitură în istoria americană. Ea fost o bătălie hotărâtoare în evoluţia Războiului de independenţă al Statelor Unite ale Americii. În primăvara anului 1777 trupele engleze ocupă forturile Crown Point (New York) şi Ticonderoga, obligând trupele răsculate americane să se retragă. Trupele regulate engleze sosite din Canada în vara anul 1777 cu un efectiv de 10.000 de soldaţi, erau sub comanda generalului John Burgoyne. Ţelul lor era de a ocupa oraşul Albany, New York pentru a prelua controlul asupra regiunii văii râului Hudson şi de a o izola de restul coloniei. Înaintarea trupelor britanice a fost încetinită printr-o tactică de acţiuni sistematice de hărţuire, blocare a drumrilor şi distrugerea podurilor. În regiunea lacurilor Champlain şi Lake George, englezii au reuşit să înainteze numai câţiva kilometri pe zi. Trupele coloniale engleze conduse de Burgoyne care aveau acum un efectiv de 15.000 soldaţi, au fost oprite de trupele americane conduse de generalul Horatio Gates, în nordul văii Hudson, la Saratoga (New York). Rezultatul bătăliei a fost un dezastru pentru armata engleză, la sfârşitul luptelor generalul englez s-a predat.
– 1780: A murit pictorul italian Bernardo Bellotto-Canaletto (numit şi Canaletto „cel tânăr”).Bernardo Bellotto (n. 30 ianuarie 1720, Veneţia – d.Varşovia, Polonia) este un pictor italian de peisaje, cunoscute sub numele de vedute. A fost nepotul lui Canaletto, de la care a împrumutat numele sub care este cunoscut în special în afara Italiei. În 1747, a părăsit Italia pentru a-şi petrece restul vieţii lucrând pentru diferite curţi europene, în special la Dresda, pentru Frederick Augustus II (1747-1766), şi la Varşovia, pentru Stanislav II (1767-1780). Peisajele sale înfăţişând scene din capitala Poloniei au fost folosite ca modele pentru a reface zone istorice ale oraşului după distrugerile din timpul celui de-al doilea război mondial. Stilul său este diferit de al unchiului său, datorită influenţelor picturii olandeze (de exemplu, umbre, nori abundenţi, tonuri şi culori sobre).
– 1849: A murit compozitorul şi pianistul polonez Frédéric Chopin.
– 1853: S-a născut Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a României (d. 1920) Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei (mai târziu Ducesă de Edinburgh şi Ducesă de Saxa-Coburg şi Gotha; d.24 octombrie 1920) a fost fiica ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei şi a Mariei Alexandrovna. Maria a fost soţia Prinţului Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al reginei Victoria.
– 1873: S-a născut Gheorghe Ţiţeica, matematician român (d. 1939) Gheorghe Ţiţeica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu-Severin – d. 5 februarie 1939, Bucureşti), matematician şi pedagog român. Profesor la Universitatea din Bucureşti şi la Şcoala Politehnică din Bucureşti. Membru al Academiei Române şi al mai multor academii straine, doctor honoris causa al Universităţii din Varşovia.S-a ocupat în special cu studiul reţelelor din spaţiul cu n dimenisuni, definite printr-o ecuaţie a lui Laplace. Creator al unor capitole din geometria diferenţială proiectivă şi afină, unde a introdus noi clase de suprafeţe, curbe şi reţele care ii poarta numele. Prin numeroasele lucrări de matematică elementară şi de popularizare a ştiinţei, pe care le-a publicat de-a lungul întregii sale vieţi, a contribuit la ridicarea nivelului învaţământului matematic din România.Împreună cu Ion Ionescu, A. Ioachimescu şi V. Cristescu, a înfiinţat revista „Gazeta matematică”, iar cuG.G. Longinescu publicaţia „Natura” pentru răspândirea ştiinţelor. Cu D. Pompeiu a editat revista „Mathematica”.
Opera principală
Geometria diferenţială proiectivă a reţelelor, 1924
Introducere în geometria diferenţială proiectivă a curbelor, 1931
– 1887: A murit Gustav Robert Kirchhoff, fizician german.Gustav Robert Kirchhoff (n. 12 martie 1824, Königsberg, azi Kaliningrad — d. Berlin)  a descoperit legile care îi poartă numele în domeniul circuitelor electrice legate de curentul, tensiune electrică şi rezistenţa electrică. A descoperit (împreună cu Robert Wilhelm Bunsen) elementele chimice cesiu (1860) şi rubidiu (1861). A activat şi ca electrotehnician şi astronom. A analizat fenomenele de radiaţie termică şi a formulat legi fizice importante din acest domeniu.
– 1888: A fost lansată revista „National Geogrphic”.
– 1902: La Detroyt a fost produs primul automobil marca „Cadillac”.
-1904: S-a născut tenorul Dinu (Constantin) Bădescu.
– 1904: A murit Ştefan Petică, poet, prozator, dramaturg şi publicist. Ştefan Petică (n. 5 octombrie 1877, Buceşti, Judeţul Tecuci – d. Bucureşti) este primul poet „simbolist declarat” cum spunea George Călinescu. La 18 ani intră în contact cu cercurile socialiste fiind călăuzit de „idei revoluţionare”. După absolvirea liceului, urmează cursurile Facultăţii de Filosofie din Bucureşti având în acelaşi timp o bogată activitate ziaristică.Cunoaste mai multe limbi, engleza, germana, franceza, de aceea face traduceri din diverse opere literare. Petică frecventează din cercul literar al lui Macedonski şi chiar este secretarul de redacţie al revistei Literatorul. Primele sale poeme, Fecioara în alb, Când viorile tăcură, Moartea visurilor, sunt publicate în Literatorul (1899), România jună (1900). Alte volume de poezii, Cântecul toamnei şi Serenade demonice au apărut postum, în 1909. Scriitorul trăieşte drama poetului damnat, însingurat de lume, silit să se apere împotriva vitregiilor sorţii. Pentru Petică, viaţa este marcată de un torturator vis himeric. Moartea visurilor exprimă cel mai bine această stare de spirit a poetului.
– 1904: A murit poetul Dumitru Theodor Neculuţă; membru post-mortem al Academiei Române (1948) (n. 1859).
– 1905: S-a născut criticul şi istoricul literar Alexandru Dima; membru corespondent al Academiei Române.
– 1912: S-a născut Papa Ioan Paul I.Ioan Paul I (Albino Luciani, d.28 septembrie 1978) a fost papă al Bisericii Catolice între 26 august şi 28 septembrie 1978, pontificatul său fiind unul dintre cele mai scurte din istorie. Ioan Paul I a fost primul papă din istorie care şi-a ales un nume dublu, prin aceasta real izând un act de onoare în cinstea celor doi predecesori ai săi direcţi, Papa Ioan XIII şi Papa Paul VI.
– 1915: S-a născut dramaturgul şi eseistul american Arthur Miller („Moartea unui comis-voiajor”, „Vedere de pe pod”, „Vrăjitoarele din Salem”) (d.10.02.2005); între anii 1956 şi 1960 a fost căsătorit cu actriţa de film Marilyn Monroe, apoi cu renumita fotografă americană de origine austriacă Inge Morath (m. 2005). La numai 33 de ani, Arthur Miller a obţinut Premiul Pulitzer pentru „Moartea unui comis-voiajor”, o piesă scrisă în şase săptămâni. Piesa a devenit un fel de emblemă nu numai pentru creaţia autorului, ci şi pentru cultura americană a secolului XX, povestea micului comerciant/amploaiat care îşi pierde, o dată cu slujba, respectul celor din jur, afecţiunea fiilor şi, în cele din urmă, viaţa.
– 1920: S-a născut actorul de film american Montgomery Clift („Inadaptaţii”, „Procesul de la Nürnberg”, „Freud, pasiunea secretă”) (d.23.08.1966).
– 1920: S-a născut scriitorul spaniol Miguel Delibes, laureat al Premiului Cervantes (m. 2010).
– 1930: S-a născut medicul cardiolog american Robert Atkins, pionier în medicina complementară; bine cunoscut în întreaga lume pentru regimul alimentar de slăbit care-i poartă numele, lansat 1972  (m. 2003).
– 1931: Al Capone (unul din cei mai faimoşi gangsteri americani din anii 1920 – 1930) a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi închis pentru 11 ani.
– 1933: Albert Einstein ajunge în SUA ca refugiat din Germania nazistă.
-1934: A murit Santiago Ramón y Cajal, medic şi histolog spaniol; a elaborat teoria neuronului; considerat precursor al neurofiziologiei şi neurochirurgiei, dar mai ales al histologiei; Premiul Nobel pentru Medicină pe 1906, împreună cu italianul Camillo Golgi; membru de onoare străin al Academiei Române (1923) (n. 1852).
– 1935: S-a născut Mircea Răceanu, diplomat, ultimul condamnat la moarte în România regimului comunist. I s-a dat pedeapsa capitală sub acuzaţia de trădareSentinţa nu a mai fost pusă în aplicare, însă asta numai după intervenţia lui George Bush senior. Cu trei luni înainte de Revoluţie, sentinţa a fost comutată la 20 de ani de închisoare şi a fost anulată abia în 2000, la 10 ani de la abrogarea pedepsei capitale.
– 1938: Prin Decret regal, se desfiinţează toate partidele politice şi se instituie Consiliul de Coroană ca organ de stat cu caracter permanent, alcătuit din membri „consilieri regali” numiţi de monarh, cu rang de miniştri de stat.
– 1941: Radu Lecca, comisar general pentru problemele evreilor, comunică consilierului german pentru problemele evreilor că ordinul mareşalului Antonescu prevedea evacuarea a 110.000 de evrei din Basarabia şi nordul Bucovinei, în Transnistria. Ordinul a fost însă anulat.
– 1946: S-a născut Adam Michnik, cunoscut scriitor polonez.Istoric, eseist şi publicist, Adam Michnik este şi unul dintre principalii organizatori ai opoziţiei democratice din Polonia, între anii 1968 şi 1989. S-a numărat printre membrii fondatori ai Komitet Obrony Robotników (Comitetul pentru Apărarea Muncitorilor – 1976), devenind una dintre figurile importante ale Solidarităţii (anii ’80). În prezent, Michnik este şeful celui mai important cotidian din Polonia, „Gazeta Wyborcza“.
– 1950: S-a născut Howard Rollins, actor american de cinema („La mijlocul noptii”) (d. 08.12.1996).
– 1957: Scriitorul francez Albert Camus primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.
– 1960: A murit inginerul Aurel Bărglăzan; profesor la Politehnica din Timişoara, a contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea Laboratorului de Maşini Hidraulice; membru corespondent al Academiei Române (n. 1905).
– 1961: La Muzeul Artei Contemporane din New-York este prezentată pictura lui Henri Matisse „Luntrea” (Le Bateau). Doar la 3 decembrie cineva observa că pictura este atârnată invers…
– 1962: A murit Natalia Sergheevna Goncearova (4 iunie 1881), artistă rusoaică avangardistă (cubo-futurism), pictoriţă, designer de costume, scriitoare, ilustratoare şi designer de teatru.
– 1967: A murit Pu Yi, ultimul împărat al Chinei.Pu Yi (n. 7 februarie 1906) a fost al doisprezecelea şi ultimul împărat al Chinei. A fost încoronat la vârsta de doar trei ani în anul 1909 şi a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912.A fost cunoscut ca împărat sub numele de Împăratul Xuantong între 1908 şi 1911, şi ca împărat, dar fără să conducă efectiv între 1911 şi 1924), iar între anii 1932 şi 1945 a domnit în statul marionetă cunoscut sub numele de Manciukuo.
– 1973: A murit scriitoarea austriacă Ingeborg Bachmann, autoare de versuri, romane şi piese radiofonice (n. 1926).
– 1979: Maica Tereza primeşte Premiul Nobel pentru Pace datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India.
– 1980: A murit violonista franceză Yvonne Astruc (n. 1889).
-1980:Marea Adunare Naţională (Parlamentul) adoptă Legea privind organizarea excursiilor cu turişti români în străinătate; acestea se făceau, de regulă, în grupuri organizate de Ministerul Turismului, excursiile individuale fiind permise numai în ţările socialiste.
– 1983: A murit Romulus Guga, poet, prozator şi dramaturg.Romulus Guga s-a născut la 2 iunie 1939, la Oradea, şi a murit la Târgu-Mureş. A debutat cu poezie în 1958, în revista „Tribuna” de la Cluj. A fost redactor-şef al revistei „Vatra”, apărută la Târgu-Mureş, de la înfiinţarea acesteia, 1971, până în 1983. A publicat volumele: „Bărci părăsite”, versuri,EPL, 1968, „Totem”, versuri, Editura Cartea Românească, 1970, „Nebunul şi floarea”, roman, Editura Dacia, 1970, ediţia I, ediţia a II-a, Editura Tipomur, 1991, cu o Postafţă de Nicolae Băciuţ, „Viaţa postmortem”, roman, Editura Cartea Românească, 1972, „Sărbători fericite”, roman, Editura Cartea Românească, „Adio, Arizona”, (Spovedania unui naiv, făcută în faţa unui autor din provincie), Editura Dacia, 1974, „Paradisul pentru o mie de ani”, roman, Editura Eminescu, 1974, “Evul mediu întâmplător”, teatru, Editura Eminescu, 1984, „Poezii”, Editura Dacia, 1986.
– 1995: La această dată Consiliul Naţional al Audiovizualului acorda SRTV licenţa de emisie pentru postul TVR Internaţional; primul director, jurnalista Felicia Meleşcanu.
– 1998: Fostul dictator al Republicii Chile, generalul Augusto Pinochet, este arestat în capitala Marii Britanii, la cererea Justiţiei spaniole, care doreşte să–l interogheze în legătură cu crimele comise în perioada în care Chile a fost condusă de regimul militar.
– 2001: Medicii de la Clinica de Ortopedie din Timişoara au reuşit, pentru prima dată în România, o autotransfuzie post–operatorie. În urma unei intervenţii chirurgicale dificile, ei au schimbat sângele infestat al unei femei de 76 de ani, cu ajutorul unui dispozitiv special, prin care au reinjectat acelaşi sânge, dar purificat.

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here