S-a întâmplat la 17 octombrie 1904

0
90

S-a întâmplat la 17 octombrie 1904: S-a născut tenorul Dinu (Constantin) Bădescu. Dinu (Constantin) Bădescu – tenor român (n. Caracal – d. 23 octombrie 1980, Bucureşti). A fost unul dintre marii artişti ai Operei Române, membru al unei garnituri solistice „de aur”, alături de Valentina Creţoiu şi Şerban Tassian.

A studiat la Conservatorul din Bucureşti cu Gheorghe Folescu, apoi s-a specializat în Italia. A debutat pe scena Operei Române din Cluj, ca bariton (1930), peste un an preluînd repertoriul de tenor. A fost solist al Operelor Române din Cluj şi din Bucureşti, într-o alternanţă determinată fie de evoluţia ascendentă a carierei fie de decizii administrative ale autorităţilor comuniste, care l-au pedepsit pentru o presupusă vină de denigrare a regimului popular. De asemenea, a cântat şi la în străinătate, la Volksoper şi Staatsoper din Viena şi la Balşoi Teatr din Moscova. A fost profesor de canto la Conservatoarele din Cluj şi din Bucureşti.

      A apărut in foarte multe roluri principale, printre care cele din operele Boema, Ernani, Tubadurul, Paiate, Lucia di Lammermoor, Cavelleria rusticana, Andrea Chénier, Carmen, Povestirile lui Hoffmann, Werther, Fuast, Aida, Bal mascat, Rigoletto, La traviata, Tosca, Turandot, Cavalerul rozelor, Dama de pica etc.

Surse:

https://www.encyclopedia.com/arts/dictionaries-thesauruses-pictures-and-press-releases/badescu-dinu-constantin

http://www.bestmusic.ro/dinu-badescu/

https://www.compendium.ro/pers_detalii.php?id_pers=2905&prenume_pers=Dinu&nume_pers=BADESCU

https://www.facebook.com/RoCulture/posts/907021772666468/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here