S-a întâmplat la 14 octombrie 1947

0
110

S-a întâmplat la 14 octombrie 1947: Căpitanul Chuck Yeager din Forţele Aeriene SUA devine prima persoană care a zburat mai repede decât viteza sunetului.Yeager, născut în localitatea Myra, în vestul Virginiei, în anul 1923, a fost un pilot în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a zburat în 64 de misiuni deasupra Europei. El a doborât 13 avioane germane şi a fost el însuşi doborât în Franţa, dar a scăpat de prizonierat cu ajutorul Rezistenţei Franceze. După război, el a fost printre cei câţiva voluntari aleşi să testeze zborul avionului experimental X-1, construit de Bell Aircraft Company, pentru a cerceta eventualitatea zborului supersonic.

    Timp de ani de zile, mulţi aviatori au crezut că omul nu era destinat să zboare mai repede decât viteza sunetului, teoretizând că presiunea exercitată de undele sonice la o asemenea viteză ar dezmembra aeronava. Toate acestea s-au schimbat pe 14 octombrie 1947, când Yeager a zburat cu X-1 deasupra lacului secat Rogers în sudul Californiei. X-1 a fost înălţat la o altitudine de 25.000 de picioare de către o aeronavă B-29 şi după aceea eliberat prin orificiul de lansare al torpilelor, el prinzând o viteză fenomenală depăşind 662 mile/h (bariera sunetului la acea altitudine) care l-a înaltat până la înălţimea de 40.000 de picioare.

        Avionul-rachetă, poreclit „Strălucitorul Glennis” (după numele soţiei sale), a fost proiectat cu aripi zvelte şi largi şi un fuselaj neîntrerupt modelat după un glonţ de calibrul 50. Din cauza secretului proiectului, realizarea lui Bell şi Yeager nu a fost anunţată publicului până în iunie 1948. Yeager a continuat să lucreze ca un pilot de încercări, iar în 1953 el a zburat cu 1.650 mile/h într-un avion – racheta X-1A. El s-a pensionat din Forţele Aeriene SUA cu grad de general în 1975.

Surse:

https://www.chuckyeager.com/

https://www.biography.com/political-figure/chuck-yeager

https://www.achievement.org/achiever/general-chuck-yeager/

https://www.u-s-history.com/pages/h3825.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.