S-a întâmplat la 11 octombrie 1745

0
72

S-a întâmplat la 11 octombrie 1745: Savantul Ewald Jürgen von Kleist şi fizicianul Pieter van Musschenbroek, independent unul de altul au realizat „butelia de Leyda”, primul condensator electric.Ewald Georg (sau Jürgen) von Kleist (n. 10 iunie 1700, Vietzow, Pomerania Posterioară – d. 11 decembrie 1748) a fost un jurist, cleric luteran şi fizician german. Pe 11 octombrie 1745 a inventat, independent de Pieter van Musschenbroek din Leyda, ceea ce avea să se numească butelia de Leyda, deşi ea a purtat şi numele de butelie kleistiană.Pieter van Musschenbroek (n. 14 martie 1692 – d. 19 septembrie 1761) a fost un om de ştiinţă olandez. I se atribuie inventarea buteliei de Leyda, în 1746.Interesul său pentru electrostatică s-a manifestat încă din perioada studiilor la Universitatea din Leyda.

   În acea epocă, electricitatea se obţinea prin frecare cu ajutorul maşinilor electrostatice, dar nu exista nicio metodă de stocare a acesteia. O butelie de Leyda în forma ei originală era alcătuită dintr-un recipient de sticlă, căptuşită cu metal la exterior (o foiţă de staniol) şi la interior. Partea metalică ce acoperă recipientul formează armătura exterioară.

       Prin dopul recipientului trece o bară care este cuplată printr-un fir (sau lanţ) de căptuşeala interioară şi care împreună formează armătura interioară.Încărcarea buteliei se face prin cuplarea armăturii interioare la un generator eletrostatic. Legând printr-un conductor cei doi poli ai buteliei, are loc descărcarea acesteia.Butelia de Leyda a jucat un rol important în istoria electricităţii, fiind primul dispozitiv de stocare a sarcinii electrice, utilizat apoi în experienţele ulterioare şi stând la baza condensatorului electric de mai târziu.

Surse:

http://physics.kenyon.edu/EarlyApparatus/Electricity/Condenser/Condenser.html

http://www.sparkmuseum.com/LEYDEN.HTM

http://www.dozadebine.ro/electricitatea-scurt-istoric/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here