S-a întâmplat la 10 octombrie…

0
80

S-a întâmplat la 10 octombrie…

– „Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale”, instituită, în anul 1992, de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală, în vederea atragerii atenţiei asupra amplorii deosebite a bolilor psihice.
– „Ziua Europeană împotriva pedepsei cu moartea”, declarată în septembrie 2007 de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, iar de Uniunea Europeană în luna decembrie 2007. Articolul 2 din Carta drepturilor fundamentale a UE prevede că nici o persoană nu poate fi condamnată la pedeapsa capitală sau executată. La 30 noiembrie se marchează „Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei cu moartea”; a fost aleasă această dată, deoarece la 30.XI.1786 ducatul Toscanei (azi în Italia) a abolit, în premieră, pedeapsa cu moartea; marcată pentru prima oară în anul 2002, la iniţiativa Coaliţiei Mondiale împotriva Pedepsei cu Moartea (World Coalition Against Death Penalty – WCADP a fost constituită în luna mai 2002, la sediul comunităţii catolice italiene Sant’Egidio).
– 1604: Johannes Kepler (matematician, astronom şi naturalist german),  descoperă prima supernova.
– 1684: S-a născut pictorul francez Antoine Watteau. Jean-Antoine Watteau (n. Valenciennes – d. 18 iulie 1721, Nogent-sur-Marne) a fost un pictor francez. Picturile lui Watteau creează o atmosferă ireală, infăţişând o fericire intangibilă. Curtea regală şi teatrul erau temele predilecte ală artistului. Tehnica utilizată şi preferinţa pentru culorile vii îi constituie un omagiu adus lui Rubens, însă stilul elegant şi sensibilitatea lirică aparţin în intregime lui Watteau. Melancolia şi sentimentul efemerităţii transpare întotdeauna în scenele aparent idilice. Watteau joacă un rol fundamental în înnoirea picturii franceze şi devine creatorul unui nou gen, intitulat „serbări galante”, popular în arta rococo-ului.
– 1731: S-a născut Henry Cavendish, fizician şi chimist; a descoperit hidrogenul, în 1766, şi a realizat sinteza apei, în 1784. Henry Cavendish (d. 24 februarie 1810) a fost fizician şi chimist englez. Este cunoscut în special pentru descoperirea hidrogenului, în 1766, a sintezei apei, în 1784, şi a celebrului experiment omonim experimentul Cavendish, din anii 1797-1798, în care savantul englez a măsurat forţa de atracţie dintre două mase suspendate cu ajutorul unei balanţe de torsiune, iar ca rezultante derivate a putut calcula, pentru prima dată, constanta atracţiei universale şi masa Pământului.
– 1813: S-a născut Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, compozitor italian, autorul celebrelor opere „Aida”, „Othello”, „Rigoletto”, „Nabucco”, „Falstaff” (d.27.01.1907)
– 1821: A murit Dionisie Fotino, istoric grec, originar din Patras, stabilit în Ţara Românească în 1804; secretar al domnitorului Ioan Gheorghe Caragea; profesor de muzică la Bucureşti, dascăl al lui Anton Pann; este autorul unei „Istorii a vechii Dachii, a Transilvaniei, a Valahiei şi a Moldovei…”, în 3 volume, scrise în limba greacă (n. 1777)
– 1824: S-a născut Ioan Puşcariu, istoric şi scriitor; participant la Revoluţia de la 1848 din Transilvania şi, apoi, din Ţara Românească; unul dintre animatorii vieţii culturale a românilor transilvăneni; membru de onoare al Societăţii Academice Române şi membru al Academiei Române (m. 1911)
– 1834: S-a născut scriitorul finlandez Aleksis Kivi (m. 1872)
– 1837: A murit Charles Fourier, filosof şi economist francez; a preconizat o societate utopică a „armoniei”, al cărei model era „falansterul”; ideile lui Fourier au fost propagate în Ţara Românească de Teodor Diamant şi Ioan Heliade-Rădulescu (n. 1772)
– 1845: A fost fondată Academia Navală din Annapolis, Maryland, SUA  (United States Naval Academy (USNA)), iniţial sub denumirea de Naval School (până în anul 1850 când devine Naval Academy)
– 1846: S-a născut Dimitrie Brândză, medic şi naturalist, vicepreşedinte al Academiei Române (1894-1895). A contribuit la crearea terminologiei botanice românesti. În 1884 a pus bazele Grădinii Botanice, iar în 1891 ale Institutului de Botanică din Bucureşti („Flora Dobrogei”, „Despre vegetaţia României şi exploatatorii ei”) (d.03.08.1895)
– 1857, 10/22: A început construcţia clădirii Universităţii din Bucureşti, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu (inaugurarea a avut loc la 14.XII.1896)
– 1861: S-a născut Fridtjof Nansen, explorator polar, naturalist, om de ştiinţă si om politic norvegian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 1922 (d. 1930). În 2000, Fridtjof Nansen a fost votat de către conaţionalii săi, Norvegianul mileniului. Cunoscut pentru expediţiile sale spre Polul Nord (a condus expediţia pe schiuri care a traversat partea de sud a Groenlandei, în 1888; a organizat o expediţie în Arctica, între anii 1893 şi 1896, pe vasul Fram); după 1918 a lucrat în instituţiile Ligii Naţiunilor (s-a ocupat cu repatrierea prizonierilor şi cu problemele refugiaţilor).Când s-a născut Fridtjof Nansen, în1861, nu mai existau ţărmuri rămase neexplorate. Contururile hărţii lumii fuseseră practic desenate; Nansen a ajutat la completarea câtorva detalii.Fridtjof Nansen a fost om de ştiinţă, om de stat şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Devotamentul său pentru cauzele umanitare a salvat vieţile a mii de oameni după primul război mondial. Dar Nansen se considera, înainte de toate, un explorator şi un savant. În acest rol se simţea cel mai fericit.La vârsta de 26 de ani terminase o teză de doctorat despre sistemul central nervos uman.Nansen a inventat butelia oceanografică ce-i poartă numele, care permite recoltarea probelor de apă de la adâncime, precum şi măsurarea temperaturii acestora:
– 1865: O companie americană a oferit 10 000 USD pentru inventarea unei bile de biliard care să fie la fel de rezistentă ca fildeşul şi să coste mult mai puţin. John Wesley Hyatt reuşeşte să facă acesta bilă, o brevetează şi obţine premiul. Această cercetare a dus la inventarea celuloidului.
– 1866: S-a născut Nicolae Vermont, pictor şi grafician; membru fondator al societăţilor artistice „Ileana” şi „Tinerimea română” (m. 1932) c.
– 1870, 10/22: S-a născut Ivan Bunin, poet şi prozator rus; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1933; primul rus care a primit Premiul Nobel pentru literatură (m. 1953). Obţine „Premiul Puşkin” pentru culegerea „Cad frunzele” (1901) – exemplu de perfecţionare a formei poetice clasice, proprie marilor maeştri din secolul al XIX-lea. Publică şi nuvele timpurii, despre satul sărăcit şi conacele decăzute. În povestirile lui se accentuează problematica socială.Multe dintre scrierile sale înfăţişează destrămarea Rusiei patriarhale, moşiereşti şi ţărăneşti, în condiţiile dezvoltării relaţiilor capitaliste.
– 1872: Ion Creangă este exclus definitiv din cler, deoarece şi-a părăsit nevasta şi s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate inacceptabile cu statutul de diacon.
– 1876, 10/22: Se creează Partidul Popular Săsesc din Transilvania, organizaţie politică a populaţiei săseşti din zonă, cu secţii în fiecare comună şi având la bază programul adoptat, la Mediaş (4.VI.1872), de către Partidul „bătrânilor” (Altsachsen) şi cel al „tinerilor” (Jungsachsen), pentru susţinerea, între altele, a luptei pentru menţinerea autonomiei politice a zonei locuite de saşi (autonomie desfiinţată de Parlamentul maghiar în martie acelaşi an)
– 1896: Apare (până la 27.IV.1897), la Bucureşti, săptămânalul literar „Povestea vorbei”; aici debutează ca poet, în aprilie 1897, Ion Minulescu, sub pseudonimul I. M. Nirvan
– 1901: S-a născut Alberto Giacometti, sculptor, pictor şi grafician elveţian, cunoscut mai ales pentru sculpturile sale în stil suprarealist iar mai târziu pentru reprezentarea filiformă a figurilor omeneşti.
– 1903: Emmeline Pankhurst formează un grup de acţiune pentru dreptul la vot al femeilor – Women’s Social and Political Union (WSPU) (n. 14 iulie 1858 – d. 14 iunie 1928)
– 1903: Compania Bayer a pus în vânzare aspirina. Noul medicament a fost obţinut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său. Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie, dar în 1899 Bayer a realizat un procedeu de a–l obţine prin sinteză.
– 1906: S-a născut medicul Ilie Ardelean; sub conducerea sa a fost publicat primul manual unic de igienă generală şi comunală din România; este considerat întemeietorul igienei experimentale din ţara noastră; membru corespondent al Academiei Române din 1948 (m. 1972)
– 1906: S-a născut biologul Constantin Manolache; autor a peste 250 de lucrări şi articole în domeniul sistematicii entomologice, biologiei, ecologiei şi combaterii insectelor dăunătoare; membru corespondent al Academiei Române din 1955 (m. 1977)
– 1907: S-a născut poetul Constantin Nisipeanu (m. 1997)
-1909: S-a născut Horváth István, poet şi prozator de limbă maghiară din România, autor de literatură pentru copii (m. 1977)
– 1913: Este deschis Canalul Panama .Canalul Panama este un canal important care traversează istmul Panama în America Centrală, legând oceanele Atlantic şi Pacific. Construcţia canalului a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată. A avut un impact enorm asupra navigaţiei, deoarece navele nu mai trebuie să treacă pe drumul periculos prin Trecerea Drake şi Capul Horn în punctul cel mai sudic al Americii de Sud. O navă care pleacă de la New York către San Francisco prin canal traversează 9 500 km, mult sub distanţa de 22.500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn.Lungimea totală de la canalul de intrare în Pacific până la ieşirea în Atlantic este de 76,9 km. Cea mai impresionantă parte a canalului e dată de ecluzele sale. Secţiunile ecluzelor au o lăţime de 33,53 metri şi o lungime utilă de 304,8 metri). Adâncimea apei în ecluze este variabilă, însă cea mai mică adâncime este de 12,55 metri. Aceste dimensiuni determină mărimea maximă a navelor care pot tranzita prin canal; această mărime este cunoscută sub numele de Panamax. Navele sunt tractate prin ecluze de mici locomotive numite mulas (asini, numite astfel după animalele care înainte trăgeau barjele), mergând pe şine pe pereţii ecluzelor; navele mai mici, cum ar fi iahturile, sunt remorcate de remorchere.
– 1914: A murit Carol I, Regele României (n. 1839)
– 1915: S-a născut harpista Liana Pasquali, stabilită în Italia (m. 2010)
-1916, 10/23 – 16/29: Prima bătălie de la Jiu (în timpul primei conflagraţii mondiale); trupele Armatei I Române, comandate de generalul Ion Dragalina, resping o puternică ofensivă a armatei germano-austro-ungare, oprind, temporar, înaintarea acesteia spre Oltenia şi părţile vestice ale Munteniei; în lupte se remarcă, prin vitejia sa, Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu.
– 1921: S-a născut Dan Cernovodeanu, istoric, heraldist, stabilit la Paris în 1978; a avut o însemnată contribuţie în cunoaşterea istoriei Tricolorului naţional, a stemelor provinciilor româneşti, a diferitelor emisii monetare de pe teritoriul ţării noastre (d.25.11.1999)
– 1924: S-a născut James Clavell, scriitor, scenarist, regizor şi producător de film britanic.James Clavell (d. 7 septembrie 1994) a fost un romancier, scenarist şi regizor de film, fost prizonier de război în al doilea război mondial, devenit celebru prin romanele Shogun şi Tai-Pan, respectiv prin scenariile unor filme ca Marea Evadare şi Domnului profesor, cu dragoste.Fiul unui ofiţer in Marina Militară Britanică, Clavell s-a înrolat la 16 ani în Artileria Regală Britanică, pentru a continua tradiţia familiei şi a luptat împotriva japonezilor în Malaezia. Rănit de foc de mitralieră, a fost capturat şi dus la un lagăr de prizonieri din insula Java Centrală. După un timp a fost mutat la închisoarea Changi, lângă Singapore.Ca toţi prizonierii de război, Clavell a suferit mult în captivitate. Experienţele sale din lagărul japonez au constituit baza romanului „King Rat” (Regele şobolan, tradus în româneşte cu titlul „Changi”), publicat în 1962.Tema comună care leagă romanele sale („Changi”, „Tai-Pan”, „Shogun”, „Nobila casă”, „Vârtejul” şi „Gai-Jin”), cunoscute ca „Saga Asiatică”, este întâlnirea civilizaţiei vestice (europene) cu civilizaţia Asiei de est, după epoca explorării şi până la epoca contemporană.
– 1926: Constituirea, la Bucureşti, a Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ), ca urmare a fuziunii Partidului Ţărănesc (fondat în 1918, în vechiul Regat), condus de Ion Mihalache, cu Partidul Naţional Român din Transilvania (înfiinţat în mai 1881), condus de Iuliu Maniu; în fruntea Delegaţiei Permanente, ca prim for de conducere a noului partid, a fost ales Iuliu Maniu, secondat de Ion Mihalache.
– 1928: S-a născut compozitorul Mircea Neagu
– 1929:S-a născut fizicianul Mihai Gavrilă, stabilit, din 1974, în străinătate; a adus contribuţii fundamentale la studiul teoretic al interacţiei sistemelor atomice cu radiaţia electromagnetică; este considerat un continuator al şcolii româneşti de fizică cuantică fondată de Şerban Ţiţeica; membru de corespondent al Academiei Române din 1974
– 1930: S-a născut Harold Pinter, dramaturg, actor şi regizor de teatru britanic; Premiul Nobel pentru Literatură pe 2005 (m. 2008).În ziua de 13 octombrie 2005 Academia Suedeză din Stockholm îi conferă Premiul Nobel pentru Literatură, motivându-se – printre altele – faptul că „în dramele sale dezvăluie prăpastia ascunsă sub pălăvrăgeala de fiecare zi şi forţează pătrunderea în spaţiul închis al opresiunii”.
– 1931: A murit Elie Radu, constructor şi hidrolog; colaborator apropiat al lui Anghel Saligny, a fost unul dintre întemeietorii ingineriei de construcţii din România; membru de onoare al Academiei Române din 1926 (n. 1853)
–  1932: S-a născut actriţa Tatiana Iekel, prima soţie a actorului Florin Piersic şi mama actorului Florin Piersic jr.
– 1933: Waldo L. Semon a obţinut brevetul pentru metoda de fabricare a vinilului.
– 1934: S-a născut economistul Ion Sergiu Chircă din R. Moldova; studii privind tranziţia la economia de piaţă şi integrarea multilaterală a noului stat în Uniunea Europeană; membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1997)
– 1935: La New York a avut loc premiera operei „Porgy şi Bess”, de George Gershwin
– 1935: S-a născut Manole Auneanu, scriitor şi publicist (m. 1993)
– 1937: S-a născut clarinetistul, compozitorul şi dirijorul Aurelian Octav Popa
– 1942: S-a născut Radu Vasile, istoric, doctor în ştiinţe economice (autor a numeroase lucrări în domeniul economiei), prim-ministru al României în perioada aprilie 1998-decembrie 1999
– 1963: A murit Édith Piaf, cantareaţă franceză.Numele său adevărat era Édith Giovanna Gassion. Şi-a luat pseudonimul „Piaf” (în argoul parizian = vrabie) cu ocazia debutului, în anul 1935.Este înmormântată în cimitirul „Pére Lachaise” din Paris. Timp de două zile o mulţime imensă de admiratori s-a perindat la mormânt, pentru a omagia pe cea care a fost numită „petite fille des rues”. Posteritatea i-a iertat viaţa sa nu tocmai exemplară, pentru a reţine doar imensul său talent. Édith Piaf, denumită „la môme Piaf” (mica vrabie), a intrat în legendă încă din cursul vieţii.
– 1964: A murit pianistul rus Heinrich Neuhaus (n. 1888)
– 1964: La cea de–a XVIII–a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokio, Iolanda Balaşl şi Mihaela Peneş cuceresc medaliile de aur. În total România a obţnut 11 medalii (2 aur, 4 argint, 5 bronz)
– 1967: S-a născut solista pop-rock Laura Stoica (m. 2006, într-un accident de maşină)
– 1967: A murit Mihail Macrea, istoric şi arheolog; specialist în istoria antică şi arheologia clasică (n. 1908)
– 1971: S-a născut pianistul rus Evgheni Kissin, câştigător al Premiului „Herbert von Karajan” pe anul 2005
– 1977: A murit chimistul Dumitru A. Isăcescu; lucrări originale în domeniul chimiei organice, al chimiei biologice şi a macromoleculelor; membru corespondent al Academiei Române din 1955 (n. 1904)
– 1985: A murit actorul de film american Yul Brynner; a fost şi un redutabil fotograf, multe dintre lucrările sale au apărut în reviste prestigioase sau au fost folosite în reclame (n. 1915, la Vladivostok, Rusia, în familia unui inginer rus de origine elveţiano-mongolă).Alte surse dau date diferite pentru naştere: Dicţionarul de cinema (1997) dă 11.VII.1915,sau 11.VII.1920; toate sursele dau aceeaşi dată pentru moarte
– 1985: A murit Orson Welles, regizor, scenarist şi actor american de teatru şi film (n. 1915).
– 1986: A murit compozitoarea Mansi Barberis (n. 1899)
– 1987: A murit Dana Dumitriu, critic literar şi prozatoare (n. 1943)
– 1993: A murit pedologul Constantin D. Chiriţă; s-a numărat printre fondatorii Institutului de Cercetări Forestiere, unde a organizat şi condus cercetări ştiinţifice în domeniul pedologiei forestiere; membru al Academiei Române (n. 1902)
– 1993: A murit inginerul Nicolae I. Manolescu; cercetări în domeniul transporturilor feroviare şi al sintezei numerice, structurale şi cinematice a mecanismelor; membru corespondent al Academiei Române (n. 1907)
– 1995: A murit Nicu Vladimir, cântăreţ de muzică folk şi grafician (n. 1950)
– 1996: Inaugurarea V.L.A.Very Large Array (VLA) este o zonă faimoasă din New Mexico, USA, probabil cea mai cunoscută pentru activităţile de cercetare a spaţiului. Aici nu se utilizează telescoape propriu-zise, ci unde radio. Observatorul reprezintă de fapt un amalgam de 27 de antene care emit în spaţiu şi primesc la rândul lor semnale radio. VLA este situat la 2124 m altitudine deasupra mării.
– 2001: Skipperul american Steve Fossett, împreună cu echipajul de pe catamaranul PlayStation, stabilesc recordul de traversare cu vele a Atlanticului: 4 zile, 17 ore, 28 minute şi 6 secunde. Acelaşi catamaran a fost re-numit Cheyenne şi a făcut ocolul Pământului în 59 de zile cu Fossett şi echipajul său la cârmă.
– 2004: A murit actorul şi regizorul american de film Christopher Reeve (a dat viaţă personajului Superman) (n. 1952)
– 2008: Televiziunea Română a lansat postul TVR 3, un post generalist, care reflectă evenimente din comunităţi regionale şi locale
– 2010: A murit Mattei Dogan, politolog şi sociolog francez de origine română, stabilit în Franţa din 1953; membru de onoare străin al Academiei Române din 1992 (n. 1920)
– 2010: A murit cântăreţul american Solomon Burke, supranumit „regele muzicii rock & soul” (n. 1940)
– 2010: A murit cântăreaţa lirică australiană Dame Joan Sutherland, supranumită „La Stupenda”, deoarece vocea ei avea o amplitudine uluitoare, atingând cu uşurinţă cele mai înalte note (n. 1926).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.