S-a întâmplat la 10 octombrie 1985

0
58

S-a întâmplat la 10 octombrie 1985: A murit Orson Welles, regizor, scenarist şi actor american de teatru şi film (n. 1915). La 30.X.1938, cu celebra replică: „Marţienii au invadat Pământul”, spusă în cadrul unei emisiuni radiofonice având ca temă romanul „Războiul lumilor” de H. G. Wells, regizorul Orson Wells a reuşit să creeze panică în Statele Unite, aducând milioane de oameni în pragul disperării („Cetăţeanul Kane”, „Macbeth”, „Othello”, „Procesul”).

 George Orson Welles (n. 6 mai 1915, Kenosha, Wisconsin, SUA – d. Hollywood, California, SUA) a fost un regizor de film şi teatru, actor, scenarist, distribuitor şi producător american. Fiind considerat un copil minune, a studiat diversele arte ale divertismentului şi a excelat în diverse domenii din industria divertismentului. A devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radio din 30 octombrie 1938 în care a lecturat Războiul lumilor al lui H. G. Wells, provocând panica printre auditori. Este cunoscut in special pentru clasicul său film din 1941, Cetăţeanul Kane.
       Regizor, scenarist, cineast, inițiator al unei noi ere în filmul american, depășind cu mult gustul epocii și așteptările publicului, personaj „bigger than life” prin geniul său de sorginte renascentistă, Orson George Welles se încadrează în parametrii unei existențe și, implicit, ai unei opere plasate sub semnul excepționalului.Născut în Kenosha, Wisconsin, Virginia, SUA, fiu al unei familii înstărite, tatăl său fiind un industriaș pasionat de invenții, Welles a urmat, între anii 1926-1930, Școala Todd din Woodstock (Illinois) unde a descoperit pasiunea pentru teatru, și apoi Academia de Arte din Chicago.
       La vârsta de 16 ani, călătorind prin Europa s-a oprit la Dublin, în Irlanda. Aici s-a prezentat în fața directorului teatrului „Guild”, pretinzând că are 25 de ani și că este un mare star american.A fost acceptat. Prima sa apariție pe scenă, în rolul principelui Wuttenberg în piesa „Jew Suss” a captivat publicul, potrivit sursei amintite.În 1934, a organizat un festival de teatru la Woodstock. El s-a întors în Europa în compania trupei de teatru a Catharinei Cornell.
       El a jucat cu succes roluri shakespeariene pe scenele de pe Broadway. În perioada următoare, întors definitiv în America, a fondat împreună cu John Houseman, în cartierul Harlem din New York, „Negro People Theatre”, care s-a deschis în 1936 cu „Macbeth”. A fondat apoi Mercury Theatre, care și-a deschis porțile, în noiembrie 1937, cu „Julius Caesar”.Orson Welles a regizat în această perioadă numeroase piese de teatru, pe care le-a transpus și în undă radiofonică pentru cunoscutul post de radio CBS. Este foarte cunoscut pentru transpunerea în undă și interpretarea excepțională a romanului „Războiul lumilor”, scris de G. H. Welles.
      În 1940, a început să regizeze filme și să-și croiască totodată o carieră de actor de cinema. Printre cele mai importante creații regizorale și actoricești ale lui Orson Welles se numără: „Citizen Kane”/Cetățeanul Kane (1941); „Macbeth” (1948), „Othello”(1952); „The Trial /Procesul (1962), „Falstaff” (1966), la care se adaugă prestația sa actoricească în: „Jane Eyre” (1943) și „Moby Dick” (1999).
      În anul 1982, a primit Legiunea de Onoare conferită de președintele Franței, Francois Mitterand, ca răsplată pentru munca depusă la pelicula „Cetățeanul Kane”.A exercitat o influență incontestabilă asupra multor regizori precum Stanley Kubrick sau Francis Ford Coppola, a fost un artist precoce dovedind o afinitate față de opera lui Shakespeare, la fel ca și pentru cea a lui Montaigne, și și-a lăsat amprenta sa de neuitat asupra istoriei radio-ului.
    Orson Welles a fost căsătorit de trei ori, cu Virginia Nicholson, cu Rita Hayworth și cu Paula Mori. Cu fiecare soție a avut câte un copil (două fiice și un fiu).A realizat ultimul său interviu la 10 octombrie 1985, cu doar două ore înainte de a muri, când a apărut în show-ul lui Merv Griffin, la Hollywood, în Los Angeles.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/orson-welles-2893/

https://www.orsonwelles.org/

https://www.imdb.com/name/nm0000080/bio

https://www.britannica.com/biography/Orson-Welles

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here