S-a întâmplat la 10 octombrie 1824

0
79

S-a întâmplat la 10 octombrie 1824: S-a născut Ioan Puşcariu, istoric şi scriitor; participant la Revoluţia de la 1848 din Transilvania şi, apoi, din Ţara Românească; unul dintre animatorii vieţii culturale a românilor transilvăneni; membru de onoare al Societăţii Academice Române şi membru al Academiei Române.Ioan Pușcariu (n. Sohodolul Branului, Transilvania, Imperiul Austriac – d. 24 decembrie 1911, Bran, Comitatul Făgăraș, Austro-Ungaria, azi în județul Brașov) a fost un istoric și scriitor român, membru titular al Academiei Române.

        Fratele lui Ilarion Puşcariu. Studii la Braşov (Şcoala Normală Germană şi Gimnaziul Catolic), la Cluj (liceul), la Sibiu (Academia de Drept). A îndeplinit diferite funcţii în administraţia districtului Făgăraş; a fost consilier în Ministerul Cultelor, membru al Curţii Supreme Judecătoreşti din Budapesta.

     A participat la Revoluţia de la 1848, mai întâi în Transilvania, ca membru în Comitetul permanent al revoluţionarilor transilvăneni şi ca stegar al Adunării de la Blaj din 3/15 mai, apoi în Ţara Românească, în calitate de comisar de propagandă pentru judeţul Argeş. După înfrângerea revoluției a ocupat diferite funcții: asesor al districtului Făgăraș, inspector al cercului Mândra, subcomisar în Perșani și Viștea de Jos, judecător adjunct la Judecătoria din Deva, pretor al cercului Șercaia, membru al Tribunalului Superior Urbarial din Viena, consilier în Ministerul Cultelor, membru al Curții supreme judecătorești din Budapesta.

      A fost unul dintre animatorii vieţii culturale a românilor transilvăneni: s-a îngrijit de bunul mers al şcolilor române și al Fundației „Emanoil Gojdu”; a făcut parte din comisia însărcinată cu stabilirea unei ortografii române unitare în Transilvania; a participat la elaborarea statutelor Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA).

      Pe tărâm istoric s-a remarcat prin adunarea unui bogat material arhivistic privitor la vechile familii nobiliare româneşti din Făgăraş: Comentar la preaînalta patentă din 2 iunie 1854 pentru Ardeal (2 vol., 1858–1859); Date istorice privitoare la familiile nobile române (2 vol., 1892, 1894); Fragmente istorice despre „boierii din Ţara Făgăraşului” dimpreună cu documente istorice (4 vol., 1904–1907).

      A lăsat şi câteva volume de amintiri, care cuprind însemnate date despre viaţa politică şi socială a Transilvaniei până la 1890 (Reminiscenţe din anul 1860; Notiţe istorice despre întâmplările contemporane, apărute postum, 1913), precum şi versuri, dintre care cea mai răspândită în epocă a fost Patria română sau poemele didactice Mărul şi Strugurii.

Surse:

https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=108705

http://inst-puscariu.ro/SextilPuscariu/SPII/pagini/CSP%20II%20[Pages%20117%20-%20125].pdf

http://www.razvanpop.ro/2010/07/22/ioan-puscariu-10-mari-sibieni/

http://documente.bcucluj.ro/web/bibdigit/fg/BCUCLUJ_FG_145549_1913.pdf

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.