S-a întâmplat în 9 noiembrie…

0
29

S-a întâmplat în 9 noiembrie…

– 1330, 9-12: Bătălia de la locul numit Posada; oastea lui Basarab I (1310-1352), care urmărea armata maghiară în retragere, a surprins-o în munţi, într-o trecătoare foarte îngustă; Basarab I înfrânge armata lui Carol Robert de Anjou, rege al Ungariei; victoria domnitorului muntean a însemnat consfinţirea independenţei Ţării Româneşti.
– 1376: Aceasta este data primelor mărturii păstrate despre existenţa statutelor de breaslă în Transilvania; statutele reglementau activitatea meseriaşilor breslaşi în Scaunele din comitatul Sibiu, precum şi în localităţile Sibiu, Sighişoara, Sebeş şi Orăştie; statutele atestă existenţa a 25 de branşe meşteşugăreşti organizate în 19 bresle (fraternitates).
– 1801: A murit Carl Stamitz, compozitor german originar din Boemia (botezat la 8.V.1745).
– 1818: S-a născut Ivan Turgheniev, romancier, poet, dramaturg rus. Ivan Sergheievici Turgheniev (n. 28 octombrie/9 noiembrie 1818, Oriol, Rusia – d. 22 august/3 septembrie 1883, Bougival, lângă Paris) a fost un romancier şi dramaturg rus. Cel mai cunoscut roman al său este Părinţi şi copii, publicat în 1862.Maestru al realismului rus, prieten cu Gustave Flaubert şi model al lui Guy de Maupassant, Turgheniev este un neîntrecut analist al vieţii sentimentale a eroilor săi, pe care-i surprinde, în ipostaze specifice, de la fulgerătoarea scânteie a primei idile adolescentine până la pasiunea năvalnică a tinereţii şi chiar până la zbuciumul iubirilor târzii, cel mai adesea îngrădite de normele sociale.
– 1832: S-a născut Emile Gaboriau, scriitor francez, întemeietorul romanului politist francez (d.28.09.1873).
– 1841: S-a născut Regele Eduard VII al Angliei (d. 1910 Eduard al VII-lea (d. 6 mai 1910) a fost rege al Regatului Unit şi al dominioanelor britanice şi împărat al Indiei de la 22 ianuarie 1901, până la moartea sa, la 6 mai 1910. El a fost primul monarh britanic din Casa de Saxa-Coburg-Gotha, care a fost redenumită în Casa de Windsor de fiul său, George V.Eduard a renovat palatele regale, a reintrodus ceremoniile tradiţionale şi a creat noi decoraţii, cum ar fi „Ordinul de Merit” pentru recunoaşterea contribuţiilor la dezvoltarea artelor şi ştiinţelor. Ca rege, principalele interese ale lui Eduard au fost: domeniul afacerilor externe şi chestiunile militare şi navale. Vorbind fluent limbile franceză şi germană el a făcut o serie de vizite în străinătate iar vacanţa anuală o făcea la Biarritz şi Marienbad.Eduard, în principal prin mama sa şi prin socrul său, s-a înrudit cu aproape toţi monarhii europeni şi era numit „unchiul Europei”(regina Maria a României era nepoata sa).
– 1844, 9/21: A murit fabulistul rus Ivan A. Krîlov (n. 1769).
– 1857: Deputaţii pontaşi din Adunarea ad-hoc a Moldovei, în frunte cu Ion Roată, au depus o jalbă pe biroul Adunării, cerând, printre altele, desfiinţarea „boierescului”.
– 1872: A murit Alexandru Hasdeu (Hâjdeu), cărturar şi scriitor; militant pentru cauza românilor basarabeni; membru fondator al Societăţii Academice Române din 1866; tatăl scriitorului Bogdan Petriceicu-Hasdeu (n. 1811, la Mişiurineţ/Ternopol, azi în Ucraina).
– 1877: Armata română cucereşte reduta otomană de la Rahova.Bătălia de la Rahova (Bulgaria, 7/19 – 9/21 noiembrie 1877), a fost una dintre principalele bătălii ale Războiului pentru Independenţa României. În lupte au fost implicate detaşamente româno-ruse, în vederea supunerii garnizoanei otomane de la Rahova.
– 1885: S-a născut tenorul italian Aureliano Pertile (m. 1952).
– 1888:Criminalul londonez Jack Spintecatorul a ucis ultima lui victimă, pe nume Mary Jane Kelly.
– 1897: S-a născut Basil (Vasile) Munteanu, comparatist, critic şi istoric literar; redactor responsabil al revistei „Revue de littérature comparée”; a publicat, la Paris, o „Panoramă a literaturii române contemporane” pentru străinătate; membru corespondent al Academiei Române din 1939 (m. 1972).
– 1899: S-a născut Gheorghe Ştefan, istoric şi arheolog; specialist în istoria veche şi arheologia României; membru corespondent al Academiei Române din 1952 (m. 1980).
– 1901: S-a născut Liviu Rusu, estetician, critic şi istoric literar, comparatist (m. 1985).
– 1906: S-a născut Arthur Rudolph, om de ştiinţă german.A fost unul dintre creatorii rachetelor V-2 pentru Germania şi a rachetei Saturn V pentru NASA.
– 1915: S-a născut André François, grafician şi ilustrator de cărţi pentru copii francez. André François, pe numele adevărat André Farkas (d.11 aprilie 2005) a fost un grafician şi ilustrator de cărţi pentru copii (cartoonist) francez, de origine ungară, născut la Timişoara.Născut în 1915 la Timişoara (atunci parte a imperiului Austro-Ungar) dintr-o familie de evrei, se transferă la Paris în 1934 unde urmează cursurile la Academia de Artă apoi devine elevul marelui grafician Cassandre. În 1939 primeşte cetăţenia franceză.Pictor, sculptor, cartoonist, grafician (realizează sute de desene publicitare), este cunoscut mai ales ca un mare ilustrator. Desenează coperţile unor importante reviste englezeşti, franţuzeşti, elveţiene, americane, printre care şi „Punch”, „New Yorker”, „Nouvel Observateur”.Ilustrează numeroase cărţi, romane şi cărţi de poveşti a unor autori precum Jacques Prévert sau François David.
– 1918: A murit Guillaume Apollinaire, poet, scriitor francez (n. 26.08.1880, Roma).Reprezentant notoriu al avangardei artistice de la începutul secolului XX, reformator al limbajului poetic, precursor al suprarealismului.Guillaume Apollinaire, pseudonimul literar al lui Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky, (n. 26 august 1880, Roma – d. Paris) a fost poet, prozator şi critic de artă. Mama sa a fost o nobilă poloneză dar identitatea tatălui est incertă.Reprezentant notoriu al avangardei artistice de la începutul secolului XX, reformator al limbajului poetic, precursor alsuprarealismului. Se naşte la Roma, în 1880, şi urmează şcoala la Monaco, Cannes şi Nisa. Publică primele poezii în 1897 sub pseudonimul Guillaume Macabre. În România, Apollinaire a avut mulţi admiratori printre scriitorii de avangardă din perioada de după primul război mondial. În 1968 apare o ediţie bilingvă cu o selecţie a poemelor lui Apollinaire în traducerea lui Mihai Beniuc. În 1971, Editura Univers publică în îngrijirea lui Virgil Teodorescu o remarcabilă culegere din textele lui Guillaume Apollinaire, traduse de Leonid Dimov, Ion Caraion, Vasile Nicolescu, Taşcu Gheorghiu, Gellu Naum, Virgil Teodorescu, Dumitru Țepeneag, Ștefan Augustin Doinaş, Mihai Beniuc.
– 1922: S-a născut comicul (mim, jongleur, echilibrist) francez Raymond Devos (m. 2006).
– 1923: „Puciul de la berărie”, condus de Adolf Hitler, este înnăbuşit la München.
-1925: Crearea Schutzstaffel. Schutzstaffel, prescurtat SS („Eşalonul de protecţie”) a fost o organizaţie paramilitară fascistă care reprezenta baza partidului nazist. SS-ul a evoluat de la o organizaţie paramilitară mică la o importantă forţă paramilitară nazistă care a servit ca o Gardă Pretoriană pentru führer sau ca o „Escadrilă de apărare” pentru partidul nazist, influenţa politică a acestei organizaţii fiind la fel de mare ca şi cea a Wehrmachtului (armatei germane din acele vremuri).În cadrul armatei germane au activat şi unităţi militare SS, denumite oficial unităţi Waffen-SS, considerate a fi „de elită”. Construit pe ideologia nazistă şi condus de Heinrich Himmler, SS-ul a fost un responsabil principal pentru crimele de război naziste săvârşite în timpul celui de-al doilea război mondial.Iniţial mai mic decât Sturmabteilung (prescurtat SA, „Batalionul de asalt”) condus de Ernst Röhm, SS-ul a crescut ca număr şi putere datorită loialităţii sale exclusive pentru Hitler. Sub conducerea lui Himmler, SS-ul şi-a selectat şi instruit personalul după ideologia „ariană”.Waffen-SS (română SS înarmat) a fost ramura militară (de luptă) a importantei organizaţii paramilitare naziste SS,Schutzstaffel, condusă de Reichsführer-SS Heinrich Himmler.A fost fondată în Germania în anul 1939 după despărţirea SS-ului în două părţi, însă titlul de Waffen-SS a fost primit oficial abia la data de 2 martie 1940 Selecţia militarilor pentru unităţile Waffen-SS era făcută după criterii rasiste şi condiţii corporale stricte (rigide). În timpul celui de-al doilea război mondial, numărul diviziilor pe care le includeau trupele Waffen-SS era de 39, divizii care au funcţionat ca trupe de elită, în cadrul armatei germane.
– 1928: Apare primul număr al revistei „Radiofonia”, publicaţie oficială a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România (emisia inaugurală a Radioului românesc a avut loc cu câteva zile mai înainte, la 1 noiembrie).
– 1929:S-a născut Imre Kertész, scriitor, romancier, jurnalist, traducător maghiar de origine evreiască. Imre Kertész (n. Budapesta) este un scriitor, romancier, jurnalist, traducător maghiar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2002. În prezent trăieşte la Berlin şi la Budapesta.În limba română au apărut până în acest moment 4 lucrări ale autorului:
Fără destin, editura EST, 2003
Altcineva. Cronica schimbărilor, Editura Humanitas, 2004,
Drapelul englez, Editura Humanitas (cartea de pe noptieră, 67), 2004;
Kadis pentru copilul nenăscut, Editura EST, 2005.
– 1930: S-a născut Aurel Rău, poet, prozator, traducător şi eseist
-1933:S-a născut (la Tarutino, azi în Ucraina) regizorul de film Lucian Pintilie.
– 1934: S-a născut astrofizicianul american Carl Sagan; contribuţii importante la realizarea programelor americane de cercetare cu ajutorul sondelor spaţiale („Viking” şi „Voyager”); lucrări de popularizare a paleontologiei şi exobiologiei; realizator al renumitului serial ştiinţific de televiziune „Cosmos”. Carl Edward Sagan (d.20 decembrie 1996), cunoscut astronom şi astrofizician american, şi-a adus o mare contribuţie la promovarea şi popularizarea ştiinţei. A fost pionier al exobiologiei şi fondator al programului de căutare a inteligenţei in Univers (SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Este cunoscut în lumea întreagă datorită cărţilor sale cu temă ştiinţifică, dar mai ales datorită serialului de televiziune Cosmos: Călătorie în Univers, cel mai vizionat program al televiziunii PBS înainte de 1990.Odată cu acest serial a fost publicată şi o carte cu acelaşi nume. Sagan a scris şi romanul Contact care a fost ecranizat în 1997, având-o în rolul principal pe actriţa Jodie Foster. A fost de asemenea autor, coautor sau editor a peste 20 de cărţi, şi a publicat peste 600 de lucrări ştiinţifice şi articole.
Traduceri
Creierul lui Broca, traducere Gh. Stratan & als., Bucureşti, Editura Politică, 1989;
Balaurii raiului; consideraţii asupra evoluţiei inteligenţei umane, traducere Anca Boldor, Ploieşti, Elit, 1996.
In memoriam
Pentru a onora activitatea ştiinţifică a lui Sagan, astronomul E. Bowell a numit 2709 Sagan corpul ceresc descoperit pe 21 martie 1982.
– 1936: S-a născut campionul mondial rus de şah Mihail Tal (m. 1992).
– 1938: În Germania, „Noaptea de cristal – Kristallnacht” – pogromul organizat de trupele lui Hitler, eveniment considerat începutul Holocaustului.
– 1940, 9/10: Un cutremur catastrofal loveşte îndeosebi partea de sud a României; la Bucureşti s-a prăbuşit blocul Carlton, pricinuind moartea a circa 300 de persoane, surprinse în somn.
– 1940: A murit Arthur Neville Chamberlain, prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1937-1940. A dus o politică de conciliere faţă de Germania hitleristă, încercînd să evite declanşarea unui război în Europa. Acordul de la Munchen, semnat la 23.09.1938, alături de prim-miniştrii Franţei şi Italiei, Edouard Daladier, respectiv Benitto Mussolini, prin care era cedată Germaniei partea de sud a Cehoslovaciei, nu l-a oprit pe Hitler să formuleze noi pretenţii teritoriale, după ocuparea capitalei cehoslovace, de data aceasta faţă de Polonia. Atacul asupra Poloniei, la 01.09.1939, a însemnat declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial (n.18.03.1869).
– 1942: S-a născut Michaela Tonitza Iordache, profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale’ (UNATC) din Bucureşti, specializarea Teatrologie, soţia actorului Ştefan Iordache (m. 2010).
– 1952: S-a născut biologul canadian, de origine britanico-poloneză, Jack W. Szostak, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2009.Jack W. Szostak (n. 9 noiembrie 1952, Londra, Regatul Unit) este un biolog american de origine engleză, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe 2009, împreună cu Elizabeth Blackburn şi Carol Greider, pentru descoperirea felului în care cromozomii sunt protejaţi de telomeri şi de enzima telomerază.
– 1952: A murit Chaim Weizmann, primul preşedinte al statului Israel (n. 27.11.1874).
– 1953: A murit Abd Al Aziz Ibn Saud, conducator arab, emir din Nejd si imam al wahhabitilor. El a eliberat la începutul secolului XX cea mai mare parte a Peninsulei Arabiei de sub stapânirea otomana si a fondat, în anul 1932, Regatul Arabiei Saudite. Un an mai târziu, avea sa inaugureze epoca extractiilor petroliere masive din aceasta regiune, asigurând regatului saudit unul dintre primele locuri între tarile bogate ale lumii (n.24.11.1880).
– 1953: A murit poetul britanic Dylan Thomas (n. 1914).
– 1957: Inventarea laserului.
– 1961: România devine membră a FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, instituţie specializată a ONU, creată la 16.X.1945, cu sediul la Roma).
– 1961: S-a născut artistul plastic Mihail Gavril.
– 1970: A murit Charles de Gaulle, general şi om politic francez; dezavuând acceptarea capitulării Franţei în timpul celui de-al doilea război mondial, s-a refugiat la Londra (1940), de unde a lansat un apel la rezistenţă armată împotriva invadatorului; în 1947 a fondat partidul Adunarea Poporului Francez (ulterior Adunarea pentru Republică); şef al guvernului provizoriu (1944-1946); prim-ministru (1958-1959) şi preşedinte al Franţei între anii 1959 şi 1969 (n. 1890).
– 1974: A murit compozitorul austriac Egon Wellesz (n. 1885).
– 1977: A murit Kovács György, cunoscut actor român de origine maghiara (n. 22.02.1910, Cluj).
– 1981: A murit Sergiu Al-George, orientalist, eseist şi traducător; membru fondator (1956) al Asociaţiei de Studii Orientale din România; de profesie medic, a făcut cercetări în domeniul imunologiei; acuzat de „uneltire împotriva ordinii sociale” pentru lectura şi difuzarea unor texte de Mircea Eliade, Constantin Noica şi Emil Cioran, este închis între anii 1958 şi 1964, împreună cu un grup de remarcabili intelectuali (C. Noica, Al. Paleologu, N. Steinhardt, Al. Zub ş.a.) (n. 1922).
– 1986: Teoctist Arăpaşu (fost mitropolit al Moldovei şi Sucevei, locţiitor de patriarh în perioada august-noiembrie 1986) a fost ales cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (înscăunat la 16.XI.1986). Prea Fericitul Părinte Teoctist (numele de mirean: Teodor Arăpaşu) s-a născut la 7.II.1915 şi a murit la 30.VII.2007.
– 1986: A murit soprana Teodora Lucaciu (n. 1928).
-1989:Căderea Zidului Berlinului şi deschiderea frontierelor intergermane (construcţia acestuia a început la 13.VIII.1961); Zidul Berlinului a despărţit cele două părţi, de Est şi de Vest, ale oraşului; în esenţă, acesta constituia şi graniţa dintre Europa Occidentală şi Europa Centrală şi de Est (dominată de comunism), un simbol al scindării politice a continentului; conform statisticilor, în cei 28 de ani de existenţă, Zidul a provocat 239 de victime, oameni împuşcaţi de gărzile est-germane, înecaţi în apele râului Spree sau morţi în timp ce încercau să sară de la ferestrele propriilor case, situate la numai câţiva metri de zid; 4.000 de persoane au reuşit să treacă dincolo de Zid, iar peste 5.000 au fost arestate.
– 1990: A murit Ştefan Berceanu, medic şi dramaturg; specializat în hematologie şi imunopatologie, domenii în care a desfăşurat o activitate de pionierat, atât sub aspect fundamental, cât şi aplicativ; a avut şi preocupări literare, publicând mai multe eseuri, dar mai cu seamă piese de teatru; membru post-mortem al Academiei Române (ianuarie 1991) (n. 1914).
– 1990: Premiera filmului „Dansând cu lupii”.Filmul a primit 7 Premii Oscar, dintre care unul acordat actorului Kevin Costner.
– 1991:A murit Yves Montand, cunoscut actor şi cântăreţ francez.Yves Montand (născut Ivo Livi n. 13 octombrie 1921) a fost un cunoscut căntăreţ şi actor de film francez, de origine italiană, unul din interpreţii de frunte ai „chanson”-ului francez din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
– 1994: Descoperirea elementului chimic darmstadtium.
– 1999: A murit juristul Vasile Gionea; specialist în drept constituţional, dreptul muncii şi drept economic; deputat PNŢCD (1990-1992); vicepreşedinte al Comisiei de redactare a Constituţiei României; preşedinte al Curţii Constituţionale a României (1992-1995); membru de onoare al Academiei Române (n. 1914).
– 1999, 9/10: A murit Romulus Vulcănescu, etnolog, sociolog al culturii, folclorist; membru de onoare al Academiei Române din 1993 (n. 1912).
– 2000: A murit impresarul britanic Eric Morley; în 1951 a venit cu ideea ambiţioasă de a descoperi cea mai frumoasă femeie din lume şi a iniţiat acest gen de concurs în Marea Britanie; astfel s-a născut concursul anual „Miss World”; începând din 1961, tot datorită lui Morley, acest festival al frumuseţii a devenit unul dintre evenimentele cele mai generatoare de bani pentru acţiuni caritabile (n. 1918).
– 2006: A murit Markus Wolf, cel mai cunoscut spion al fostei RDG; a condus serviciile de informaţii din cadrul Securităţii de Stat (STASI) între anii 1958-1987, supranumit „omul fără faţă”, deoarece Occidentul nu a dispus de o imagine fotografică a acestuia decât în anii ’80 (n.19.01.1923).
– 2008, 9/10: A murit (lângă Napoli, în timpul unui concert de susţinere a scriitorului italian Roberto Saviano, ameninţat cu moartea de mafia italiană pentru best-seller-ul „Gomorra”) cântăreaţa sud-africană de muzică folk Miriam Makeba (supranumită „Mama Africa”), prima câştigătoare de culoare a unui Premiu Grammy (1965) (n. 1932).

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.