S-a întâmplat în 9 martie 1971

0
155

S-a întâmplat în 9 martie 1971 . A murit fizicianul Ion I. Agârbiceanu, conducătorul cercetărilor care au dus la realizarea primului laser românesc (1962); membru corespondent al Academiei Române; fiul scriitorului Ion Agârbiceanu (n. 1907).

               În anul 1956, prof. dr. Ion I. Agârbiceanu a organizat, la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti, laboratorul de „Metode Optice în Fizica Nucleară”, în cadrul căruia s-au realizat numeroase cercetări privind structurile atomice hiperfine şi izotopice, rezonanţa magnetooptică şi păturile subţiri dielectrice.

            La un an de la inventarea primului laser din lume – de către profesorul american Theodore Maiman – un român avea să intre în analele fizicii cu o descoperire originală. În laborator, a fost realizat, sub conducerea sa, în 1962, primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiaţie infraroşie, după o concepţie originală. Prin focalizarea fasciculului luminos produs de laserul monocromatic, se obţin densităţi enorme de radiaţie pe suprafeţe foarte mici.

           Ion s-a născut la 6 ianuarie 1907 în familia scriitorului şi pastorului Ion Agârbiceanu şi a Mariei, în comuna Bucium, judeţul Alba. Formarea sa ulterioară se datorează atât familiei, cât apropiaţilor acesteia, scriitorul fiind prieten cu istoricul Nicolae Iorga, dar şi cu alţi intelectuali din Transilvania şi Muntenia.

             Pe micul Ion l-a ajutat în egală măsură înzestrarea genetică, fiind un copil supradotat intelectual, motiv pentru care a fost înscris la şcoală de la vîrsta de numai 5 ani. A urmat cursurile Liceului „George Bariţiu” din Cluj, absolvite în 1925, ale Institutului Electrotehnic din Bucureşti, absolvite în 1929, şi ale Facultăţii de Ştiinţe din Paris.

           În 1934, el şi-a impresionat profesorii cu lucrarea de doctorat despre spectroscopie. În 1948, Ion a fost numit profesor la Institutul de Petrol şi Gaze din Bucureşti, iar din 1951 a început să predea la Facultatea de Matematică şi Fizică din Bucureşti.În perioada 1955-1971, Ion I. Agârbiceanu a condus catedra de Fizică I la Institutul Politehnic din Bucureşti.

            În 1962, omul de ştiinţă a realizat, cu ajutorul unei echipe de excepţie, primul laser cu heliu-neon cu radiaţie infraroşie, după o concepţie proprie. Descoperirea a fost făcută la şase ani după ce savantul a organizat, la invitaţia profesorului Horia Hulubei, în cadrul Institutului de Fizică Atomică din Bucureşti, un laborator de metode optice în fizica nucleară. În 1963, Ion a devenit membru corespondent al Academiei Române. În martie 1971 a încetat din viaţă.

          Personalitate incontestabilă, savantul Ion I. Agârbiceanu şi-a axat activitatea ştiinţifică pe studierea opticii, a spectroscopiei de absorbţie şi de emisie, a fluorescenţei şi polarizării luminii. Omul de ştiinţă român a contribuit totodată la determinarea, cu mare precizie, a unei serii întregi de mărimi nucleare.

            Savantul Ion I. Agârbiceanu a făcut remarcabila realizare – laserul cu gaz (heliu-neon) – în laboratorul de metode optice în fizica nucleară, organizat în cadrul Institutului de Fizică Atomică din Capitală. Alături de o echipă bine pregătită, omul de ştiinţă a iniţiat amplificări cuantice ale luminii, realizând astfel laserul cu gaz. Laserul inventat de cercetătorul român a fost brevetat şi apreciat de către fizicieni din întreaga lume.

            A fost reprezentantul României la „International Union of Pure and Applied Physic” şi la „European Group for Atomic Spectroscopy”. La 21 martie 1963, a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
Surse:

Rusu, Dorina N. – Membrii Academiei Române, 1866-1999, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1999

http://www.mnt-leonida.ro/08GaleriaPersonalitatilor/IonIAgarbiceanu.html

https://radioromaniacultural.ro/azi-la-radio-romania-cultural-ion-i-agarbiceanu-inventatorul-laserului-cu-gaz/

https://www.icr.ro/pagini/noiembrie-ion-i-agarbiceanu

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.