S-a întâmplat în 9 iunie 1974

0
118

S-a întâmplat în 9 iunie 1974: A murit Miguel Ángel Asturias, cel mai important scriitor din Guatemala, creaţia sa literară fiind răsplătită cu un Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1967. Motivaţia Juriului Nobel: „pentru creaţia lui literară plină de viaţă, adânc înrădăcinată în modul de viaţă şi tradiţiile indigenilor din America Latină.”

     S-a născut la 19 octombrie 1899, în Ciudad de Guatemala. Pentru a scăpa de persecuţiile dictatorului Estrada Cabrera, părinţii săi se refugiază la ţară, în provincia Baja Veracruz. Astfel, Asturias şi-a petrecut o mare parte din copilărie în atmosfera încărcată cu miturile indiene, care aveau să-i influenţeze în mare măsură operele literare. Mai târziu se întoarce cu părinţii săi în capitală, unde va urma cursurile liceale, iar apoi se va înscrie la Facultatea de drept.În 1920 participă împreună cu ceilalţi studenţi la revolta care a răsturnat regimul lui Cabrera.
         Peste trei ani este însă silit să fugă din ţară din cauza loviturii militare din 1921 şi a prigoanei la care erau supuşi cei cu vederi progresiste.Între 1923 şi 1933 locuieşte în Paris, aceasta reprezentând o perioadă importantă pentru formarea viitorului scriitor. Traduce în limba spaniolă Popol Vuh, epopeea indienilor quiches şi publică volumul Legendele Guatemalei. Succesul traducerii în franceză a acestui volum îl integrează societăţii artistice din Paris.

        Îi cunoaşte pe Henri Barbusse, Pablo Picasso, Jean Cocteau, Tristan Tzara şi întreţine o strânsă prietenie cu latino-americanii Cesar Vallejo, Alejo Carpentier, Arturo Uslar Pietri. Are o bogată activitate politică şi publicistică, publicând peste 2000 de articole în ziarele şi revistele din Guatemala, Mexic, Argentina.În 1933, Miguel Ángel Asturias se întoarce în Guatemala, scrie sonete şi alte poeme (reunite mai târziu într-o antologie publicată la Buenos Aires).

         După căderea dictatorului Ubico(1944), se implică în viaţa politică a ţării sale, reprezentând Guatemala ca ministru consilier la Buenos Aires şi Paris, şi ca ambasador în El Salvador. Tot în această perioadă se impune ca un mare romancier de limbă spaniolă, publicând romanele Domnul Preşedinte şi Oameni de porumb.Miguel Ángel Asturias primeşte Premiul Lenin pentru pace în 1966 şi Premiul Nobel pentru Literatură în 1967.Şi-a petrecut ultima perioadă a vieţii la Madrid, trecând la cele veşnice pe 9 iunie 1974. Este înmormântat în cimitirul Père Lachaise, din Paris.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1967/asturias/biographical/

https://www.britannica.com/biography/Miguel-Angel-Asturias

https://www.goodreads.com/author/show/39087.Miguel_ngel_Asturias

https://www.biografiasyvidas.com/biografia/a/asturias.htm\

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.