S-a întâmplat în 9 iulie 1947

0
195

S-a întâmplat în 9 iulie 1947: S-a născut Mirabela Dauer (Bela Scorţaru), interpretă româncă de muzică uşoară. Mirabela Dauer, născută Mirabela Scorţaru, (n. 9 iulie 1947, Bucureşti) este o cântăreaţă română de muzică uşoară. Mirabela Dauer este considerată de unii critici muzicali ca fiind cea mai bună voce feminină a muzicii pop româneşti din ultimii 30 de ani. Alături de Corina Chiriac şi Angela Similea, Mirabela Dauer a fost una din cele mai frecvente şi iubite prezenţe pe scena muzicală şi de divertisment TV din anii ’70-’80. A lansat zeci de albume.

     În anul 1963 debutează alături de formaţia rock Roşu şi Negru cu care interpreta în special melodii din repertoriul Ritei Pavone. Din 1967 urmează cursurile Şcolii Populare de Artă la clasa profesoarei Florica Orăscu, corepetitori Marius Ţeicu şi Marius Popp. În 1970 se produce debutul la Televiziune în emisiunea „ele-Top”, unde a interpretat melodia „De când te-am întâlnit” compusă de Marius Ţeicu.
       Mirabela devine în scurt timp o prezenţă constantă a emisiunilor de televiziune. A colaborat cu cei mai mari compozitori de muzică uşoară din România cum ar fi: Marcel Dragomir, Marius Ţeicu, Vasile Vasilache, Marian Nistor, Ionel Tudorache, Anton Şuteu, Temistocle Popa, Ion Cristinoiu, George Grigoriu, Vasile Şirli, Mircea Drăgan etc. Începând cu 2004 a colaborat cu interpretul de muzică uşoara Rareş Borlea (Raoul).

Premii

– 1975 – pe scena Festivalului „Melodiile prietenilor” de la Moscova obține Premiul I.
1976 – participă la Festivalul „Orfeul de Aur” din Bulgaria, unde câștigă Premiul al-III-lea (Orfeul de Bronz).
1978 – participarea la Festivalul Internațional al Șlagărelor de la Dresda, i-a adus Premiul al-II-lea pentru Interpretare.
1979 – obține Premiul Interviziunii pe scena Festivalului Internațional de la Sopot (Polonia), cu melodiile „Darul Copiilor” și „Teatrul de păpuși” compuse de Marcel Dragomir.
din 1980 – participă la emisiunile-concurs „Șlagăre în devenire” obținând Premiul de Popularitate cu „Taina nopții” (Ion Cristinoiu) și Premiul Tinereții cu „Darul copiilor” (Marcel Dragomir). Melodiile „Vis de pace” și „Te-aștept să vii”, Ionel Tudorache obțin Premiul Juriului și Premiul de Popularitate.Cântecele „În zori” și „Cântec pentru pacea lumii” (Vasile Vasilache) obțin Premiul Juriului.
1985 – participă la Festivalul „Lira Bratislavei” unde obține Premiul al-III-lea (Lira de Bronz), cu melodia „Bine ai venit iubire” (Temistocle Popa).
1995 – primește Discul de Aur oferit de Casa de Discuri Electrecord pentru albumul „Best of”.
2002 – i se decernează Diploma de Excelență a Ministerului Culturii și Cultelor, în cadrul Galei „O zi printre stele”.
2004 – este decorată cu Ordinul Național Meritul Cultural – clasa I în grad de Cavaler, de către Președintele României.
2006 – TVR îi oferă Mirabelei Dauer „Diploma de Onoare” și Trofeul TVR50.

Surse:

http://www.bestmusic.ro/mirabela-dauer/biografie-mirabela-dauer/

http://biografii.famouswhy.ro/mirabela_dauer/

https://evz.ro/mirabela-dauer-70-ani.html

https://m.cinemagia.ro/actori/mirabela-dauer-29561/biografie/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here