S-a întâmplat în 9 iulie 1856

0
89

S-a întâmplat în 9 iulie 1856: A murit Amedeo Avogadro, chimist italian. Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna şi Cerreto (n. 9 august 1776, Torino; d. Torino) a fost fizician şi chimist italian. Până la vârsta de 30 de ani, a făcut studii juridice, dar după acea vârstă s-a interesat de domeniul ştiinţific. Între 1809 şi 1819 a fost profesor de fizică şi matematici la Colegiul Regal din Vercelli. În anul 1820 a fost înfiinţată prima catedră de fizică matematică din Italia, la universitatea din Torino.

          Amedeo Avogadro a fost numit şeful acestei catedre, unde a predat, cu întreruperi, până în 1850.A fost membru al Academiei de Ştiinţe şi a Societăţii Italiene „dei XL” (a celor 40). Şi-a orientat cercetările spre problemele cele mai imporante din fizică şi chimie. În 1811, pe când preda la Vercelli, a emis aşa numita „ipoteză moleculară”, potrivit căreia două volume egale din orice gaz, aflate la aceeaşi presiune şi temperatură, conţin acelaşi număr de molecule.Numărul lui Avogadro, cunoscut şi sub denumirea de constanta lui Avogadro, este aproximativ egal cu 6,023×1023 mol-1 şi reprezintă numărul de molecule conţinut într-un mol de substanţă.

        În chimie și fizică, constanta lui Avogadro (numită după Amedeo Avogadro) este numărul particulelor constituente, de obicei atomi sau molecule, care sunt conținute în cantitatea de substanță dată de un mol. Astfel, ea este un factor de proporționalitate, care leagă masa molară a unui compus cu masa unui eșantion. Constanta lui Avogadro, adesea marcată cu simbolul NA sau L, are valoarea 6,02214076E+23 mol-1 în Sistemul Internațional de Unități (SI).

       Definițiile anterioare ale cantității chimice implicau numărul lui Avogadro, termen istoric strâns legat de constanta lui Avogadro, dar definit în mod diferit: numărul lui Avogadro a fost inițial definit de Jean Baptiste Perrin ca numărul de atomi într-o gram-moleculă de hidrogen atomic, adică un gram de hidrogen. Acest număr este, de asemenea, cunoscut sub numele de constanta Loschmidt în literatura germană de specialitate.

Surse:

https://www.famousscientists.org/amedeo-avogadro/

https://www.britannica.com/biography/Amedeo-Avogadro

https://olnafu.ru/știri-și-societate/124004-avogadro-amedeo-este-fondatorul-teoriei-moleculare.html

https://eic.rsc.org/feature/amadeo-avogadro-1776-1856/2020088.article

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here