S-a întâmplat în 9 februarie 1990

0
111

S-a întâmplat în 9 februarie 1990 . Constituirea CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională) prin restructurarea CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naţionale). La 20 ianuarie 1990, PNȚCD, PNL și PSDR au cerut, printr-un comunicat publicat în ziarul “Dreptatea”, dizolvarea Consiliului Frontului Salvării Naționale. Au cerut și preluarea puterii de un guvern de coaliție format din partidele înființate până la acea dată.

La 27 ianuarie 1990, are loc o întâlnire — dialog a reprezentanților CFSN și ai PNȚCD, PNL și PSDR.

S-a abordat posibilitatea participării partidelor nou înființate la conducerea politică a țării.  Apoi, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională a fost înființat. Constituirea Consiliului Provizoriu de Uniune Națională s-a convenit la 1 februarie prin restructurarea CFSN.

Prima ședință plenară a CPUN s-a desfășurat la sediul Parlamentului din Dealul Mitropoliei. CPUN avea atribuțiile unui organ legislativ al puterii de stat. Era format din 112 membri ai CFSN. Și din 147 de reprezentanți ai celor 36 de partide politice înregistrate și ai celor 12 uniuni ale minorităților naționale.

Și, de asemenea, ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Președintele CPUN era Ion Iliescu. Cinci vicepreședinți erau Radu Câmpeanu (PNL), Ion Caramitru (CFSN), Cazimir Ionescu (CFSN), Ion Mânzatu (Partidul Republican). De asemenea, Karoly Kiraly (UDMR), iar secretarul — Dan Marțian (CFSN). Partidele care s-au constituit după 9 februarie 1990 au primit dreptul de a avea reprezentanți cu “statut de observatori”.

CPUN s-a organizat ca un parlament.

Aceasta, deși acest organism provizoriu nu avea această calitate pe care o pot da doar alegerile electoratului. Dintre deciziile majore luate de CPUN le reamintim în continuare. Prima este stabilirea, la 14 martie 1990, ca alegerile generale și prezidențiale să aibă loc la 20 mai același an. În sesiunile din 9,13 și 14 martie a fost dezbătută Legea electorală. Ultima reuniune a CPUN s-a desfășurat la 11 mai 1990 și a marcat un bilanț al activității acestui prim parlament. Primul parlamentul al României postdecembriste era provizoriu.

Surse:

Stoica, Stan, Dicţionarul partidelor politice din România (1989 – 2004), Ediţia a IV-a, Bucureşti, Editura Meronia

25 de ani de la înfiinţarea primului parlament postdecembrist – CPUN

http://www.historica-cluj.ro/anuare/AnuarHistorica2014/03.pdf

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here