S-a întâmplat în 9 februarie 1990: Constituirea CPUN (Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională) prin restructurarea CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naţionale). Consiliul Provizoriu de Uniune Națională a fost înființat după ce, la 20 ianuarie 1990, PNȚCD, PNL și PSDR au cerut, printr-un comunicat publicat în ziarul „Dreptatea”, dizolvarea Consiliului Frontului Salvării Naționale și preluarea puterii de un guvern de coaliție format din partidele înființate până la acea dată.La 27 ianuarie 1990, are loc o întâlnire — dialog a reprezentanților CFSN și ai PNȚCD, PNL și PSDR, în cadrul căreia s-a abordat posibilitatea participării partidelor nou înființate la conducerea politică a țării.Constituirea Consiliului Provizoriu de Uniune Națională s-a convenit la 1 februarie prin restructurarea CFSN.
Prima ședință plenară a CPUN s-a desfășurat, la sediul Parlamentului din Dealul Mitropoliei. CPUN avea atribuțiile unui organ legislativ al puterii de stat. Era format din 112 membri ai CFSN, din 147 de reprezentanți ai celor 36 de partide politice înregistrate și ai celor 12 uniuni ale minorităților naționale și ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Președintele CPUN era Ion Iliescu, cinci vicepreședinți — Radu Câmpeanu (PNL), Ion Caramitru (CFSN), Cazimir Ionescu (CFSN), Ion Mânzatu (Partidul Republican) și Karoly Kiraly (UDMR), iar secretarul — Dan Marțian (CFSN).Partidele care s-au constituit după 9 februarie 1990 au primit dreptul de a avea reprezentanți cu „statut de observatori”.
CPUN s-a organizat ca un parlament, deși acest organism provizoriu nu avea această calitate pe care o pot da doar alegerile electoratului. Dintre deciziile majore luate de CPUN reamintim: stabilirea, la 14 martie 1990, ca alegerile generale și prezidențiale să aibă loc la 20 mai același an. În sesiunile din 9,13 și 14 martie a fost dezbătută Legea electorală. Ultima reuniune a CPUN s-a desfășurat la 11 mai 1990 și a marcat un bilanț al activității acestui prim parlament provizoriu al României postdecembriste.
Surse:
Stoica, Stan, Dicţionarul partidelor politice din România (1989 – 2004), Ediţia a IV-a, Bucureşti, Editura Meronia
https://www.cotidianul.ro/25-de-ani-de-la-infiintarea-primului-parlament-postdecembrist-cpun/
http://www.historica-cluj.ro/anuare/AnuarHistorica2014/03.pdf
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai